[Nayttelyposti] Helinä Rautavaaran museon toiminta jatkuu uusissa tiloissa

Ilona Niinikangas ilona.niinikangas at helinamuseo.fi
To 26.Tammi. 14:30:25 EET 2017


Globaalikasvatusta, kotouttamista ja kansainvälisiä hankkeita: Helinä Rautavaaran museon toiminta jatkuu uusissa tiloissa


Helinä Rautavaraan museon väliaikaiset näyttelytilat avautuvat 28.2.2016 osoitteessa Ahertajankuja 4, Espoo. Ensimmäinen vaihtuva näyttely Phuranengo drom – vanhojen tie  johdattaa katsojat keskelle suomalaisten romanivanhusten elämää. Valokuvaaja Olga Poppiuksen kuviin ja toimittaja Aija Kuparisen teksteihin on tallennettu pala romanikiertolaisten katoavaa kulttuuriperinnettä. Näyttely on toteutettu yhdessä Suomen Romaniyhdistyksen kanssa.  Se on osa Suomi 100 –juhlavuoden ohjelmaa. Museon uudistettu kokoelmanäyttely Leiri avautuu 25.3.2017.
Helinä Rautavaaran museo jatkaa aktiivista toimintaansa uusissa tiloissa. Vuosina 2017-2018 museo koordinoi ulkoministeriön rahoittamaa Naiset ja pakolaiset ensin! -globaalikasvatushanketta. Hankkeen tavoitteena on lisätä tietoa kehityskysymyksistä pakolaisuuden taustalla ja purkaa stereotyyppisiä kuvia pakolaisista. Pakolaiset ja turvapaikanhakijat ovat mukana toteuttamassa tapahtumia museolla.

Museo koordinoi vuoden loppuun asti myös opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa valtakunnallista Turvapaikkana museo -hanketta. Viidentoista museon yhteinen hanke sisältää näyttelyjä, opastuksia ja muita tapahtumia eri puolilla Suomea. Vuonna 2016 hankkeen puitteissa järjestettiin 125 erilaista tilaisuutta, joihin osallistui yli 3 000 turvapaikanhakijaa.

Vuosi 2017 on Helinä Rautavaaran museolle myös kansainvälisen yhteistyön aikaa. Pohjois-Vietnamissa käynnistyy museon ensimmäinen kehitysyhteistyöhanke. Ulkoministeriön tuella rakennetaan perinteisen arkkitehtuurin mukainen kylätalo ja kehitetään Ha Nhi –vähemmistöön kuuluvien naisten elinkeinoja. Lisäksi museo aloittaa yhteistyön Keski-Australian Arrernte-yhteisön ja Sydneyn yliopiston kanssa. Yhteistyön huipentuu alkuvuodesta 2018 järjestettävään vierailuun, jonka aikana aboriginaaliyhteisön edustajat tutustuvat Suomen Kansallismuseon kokoelmissa oleviin Arrernte-kansan esineisiin. Hankkeen yhteistyökumppaneina Suomessa ovat Kulttuurien museo ja Kansallismuseo. Rahoituksesta vastaa Koneen säätiö.

Helinä Rautavaaran museo, Ahertajankuja 4. Avoinna yleisölle 28.2. 2017 lähtien tiistaista torstaihin kello 11-18, perjantaisin kello 11-19 ja viikonloppuisin kello 11-17. Museoon on vapaa pääsy.

 Lisätietoja: museonjohtaja Ulla Kinnunen, p. 046 8511815.


Yst. Ilona Niinikangas
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta