[Nayttelyposti] Lainattava kiertonäyttely Rudolf Koivun itämaisista satukuvituksista

Lahtinen Niina Niina.Lahtinen at tuusula.fi
Pe 24.Helmi. 10:17:46 EET 2017


TUHAT JA YKSI YÖTÄ - IDÄN HURMAA KUVITUSTAITEESSA
Kiertonäyttely Amerin Kulttuurisäätiön kokoelmista

Tuusulan taidemuseo tarjoaa lainattavaksi Amerin Kulttuurisäätiön kokoelmista kootun kiertonäyttelyn Tuhat ja yksi yötä - Idän hurmaa kuvitustaiteessa. Näyttelykokonaisuuteen kuuluu Rudolf Koivun itämaisia kuvitusoriginaaleja sekä neljä roll up -kangasta näyttelyteksteineen.

Rudolf Koivua on kutsuttu suomalaisen kuvitustaiteen orientalistiksi ja itämaiset aiheet kiehtoivat häntä läpi elämän. Hänen varhaisin itämainen kuvitustyönsä oli satuun Isän uskollinen palvelija vuonna 1915 ja 1930-luvulla Koivu kuvitti satukirjailija Raul Roineen itämaisia satuja, kuten Porsliiniprinsessan, Vihreän lohikäärmeen ja Ihmeitten ihmeen. Koivun kuvittajanuran kruunasi Kaarlo Merikosken suomentaman Tuhat ja yksi yötä -kirjan kuvitustyö vuonna 1945. Tässä juhlapainoksessa oli parikymmentä mustavalkoista ja kymmenkunta värikuvaa.

Koivun itämaiset satukuvitukset olivat osa laajempaa ilmiötä, missä Lähi- ja Kaukoidän maat kiehtoivat eurooppalaisia taiteilijoita ja tutkijoita 1700-luvun alusta aina 1900-luvulle asti. Euroopassa orientalismi läpäisi koko taidekentän ja se näkyi kuvataiteiden, kirjallisuuden ja musiikin lisäksi muun muassa itämaisaiheisissa teatteriesityksissä, oopperoissa ja balettiesityksissä. Orientalismi levisi myös Suomeen - laajimmin 1900-luvun alussa - ja näkyi kuvitustaiteen lisäksi suomalaisessa kirjallisuudessa, musiikissa ja kuvataiteissa.

Valmis näyttelypaketti

Amerin Kulttuurisäätiön kokoelmaan kuuluu runsas määrä Rudolf Koivun kuvitusoriginaaleja, joista itämaiset satukuvitukset muodostavat merkittävän kokonaisuuden. Kokoelmaan kuuluu muun muassa Raul Roineen satuihin, kuten Vihreään lohikäärmeeseen ja Ihmeitten ihmeeseen tehdyt kuvitusoriginaalit sekä Tuhannen ja yhden yön kuvitustyöt. Tuusulan taidemuseo on tuottanut Koivun itämaisista aiheista lainattavan näyttelykokonaisuuden. Kiertonäyttely pohjautuu samannimiseen suosittuun näyttelyyn Taiteilijakoti Erkkolassa kesällä 2016. Teokset lainataan ripustusvalmiina ja kehystettyinä 40 x 50 cm kokoisiin vaihtokehyksiin joissa on UV-suojalasi.

Tuhat ja yksi yötä - Idän hurmaa kuvitustaiteessa -kiertonäyttely on lainattavissa kahdessa eri muodossa: kehystettyjä kuvitusoriginaaleja ja roll up -kankaita lainataan ammatillisesti hoidetuille museoille, kun taas pelkkiä roll upeja voivat lainata museoiden lisäksi myös kirjastot, koulut, seurakunnat ja muut julkiset yhteisöt. Näyttelystä peritään lainausmaksu lainattavien kuvitusoriginaalien määrän mukaan.

Lisätietoja näyttelystä ja lainauskäytännöistä löytyy täältä: http://www.erkkola.fi/sivu.tmpl?sivu_id=7919

Kysymykset ja varaukset:
Näyttelysihteeri Päivi Ahdeoja, p. 040 314 3462, paivi.ahdeoja at tuusula.fi


Ystävällisin terveisin,

Niina Lahtinen
vs. amanuenssi
+358403143459
niina.lahtinen at tuusula.fi

Tuusulan taidemuseo
Taidekeskus Kasarmi
PL 60 / Jääkärinpolku 2
04301 Tuusula

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta