[Nayttelyposti] Candy Crush Saga - Emma Ainala Mikkelin taidemuseossa 24.2. - 21.5.2017

Hyvönen Paula Paula.Hyvonen at mikkeli.fi
To 23.Helmi. 16:48:30 EET 2017


Candy Crush Saga - Emma Ainala
Mikkelin taidemuseo 24.2. - 21.5.2017

Emma Ainalan (s. 1989) laaja yksityisnäyttely avaa Mikkelin taidemuseon vuoden 2017 näyttelyohjelmiston.  Näyttelyssä nähdään hänen uusinta tuotantoaan, maalauksia ja installaatioita.

”Näyttelyni Candy Crush Saga on saanut nimensä facebook-pelistä. En ole koskaan pelannut peliä, mutta saan ilmoituksen tasaisin väliajoin: Emma Ainala, sinut kutsuttiin pelaamaan peliä Candy Crush Saga. Minusta siinä lauseessa on jotain tosi voimakasta ja vertauskuvallista. Tähän liittyy temaattisesti eniten teokseni Sad Online.
Kokonaisuus on luonnollisestikin melko kiinteästi jatkumoa noin vuosi sitten Helsinki Contemporary -galleriassa nähdylle Sensual World -näyttelylleni, josta on tässä näyttelyssä mukana muutamia teoksia. Maalausteni maailma siis jatkaa ristiriitaisten katkeransuloisten unelmien ja kangastuksina väreilevien pilvilinnojen maailmassa.
Monet löytävät teoksistani ahdistavan tunnelman. Itselleni ne edustavat kuitenkin enemmän jonkinlaista melankolista lohtua.”
Emma Ainalan unenomaisissa maalauksissa katsoja löytää mysteerisen maailman, jossa on viitteitä sekä populaarikulttuurista että taiteen historiasta ja mytologioista. Maalausten moninainen kerroksellisuus ja melankolisuus luovat ristiriitaisiakin tunnelmia; ne ovat kuin ilmestyksenomaisia välähdyksiä jostakin toisesta maailmasta, jonne katsoja on satunnaisesti päässyt kurkistamaan. Taiteilija on todennutkin pyrkivänsä maalauksissaan työstämään montaa teemaa yhtä aikaa ja kerroksellisesti. Tämä luo teoksiin monia tasoja, jotka luovat tarinallisia haavemaailmoja ja tunnelmia. Kauniiden värisävyjen ja monien yksityiskohtien runsaus sisältää joskus jopa pelottavaa ja kauhistuttavaa. Ne vievät katsojan mukanaan tuohon oudon mystiseen maailmaan. Niistä löytää eri tunnelmia, jotka eivät välttämättä tarvitse sanallista selitystä.

”Koen että uusissa töissä olen mennyt jälleen vähän pidemmälle erilaisiin suuntiin, polkuja jotka avautuvat tekemällä, kyllästymällä edellisiin ratkaisuihin, uteliaisuudella, lopulta vain maalaamalla yhä enemmän, eivät niinkään suunnittelemalla. Se ennakoimattomuus ja tapahtumallisuus on sekä hermostuttavinta että kiehtovinta maalaamisessa. Että välillä visiot täytyy hylätä ja rakentaa uudelleen, vastata prosessin ehdotuksille, uskaltaa tarttua ja arvioida. Hullaantua, epäonnistua, aloittaa taas. Siitä prosessista rakentuu merkityksellisyyden tunne.”
Emma Ainala opiskeli Savonlinnan taidelukiossa 2005 - 2008. Ylioppilaaksi tulon jälkeen hän pääsi Kuvataideakatemiaan, josta valmistui vuonna 2013. Samana vuonna hän nousi yleisön tietoisuuteen Nuoret 2013 –näyttelyssä Helsingin Taidehallissa. Viimeksi hänen teoksiaan on nähty Helsinki Contemporaryn yksityisnäyttelyssä Sensual World  vuonna 2016.

http://www.emmaainala.com/
Lisätietoja
amanuenssi
Paula Hyvönen
Mikkelin taidemuseo
paula.hyvonen(at)mikkeli.fi
www.mikkeli.fi/museot
_________________________________________________________________________________
Mikkelin taidemuseo, käyntiosoite Ristimäenkatu 5, postiosoite Hallituskatu 8 E, 50100 Mikkeli, puh. 015 194 2424. www.mikkeli.fi/museot<http://www.mikkeli.fi/museot>, museot(at)mikkeli.fi<mailto:museot at mikkeli.fi>. Museo on avoinna talvikaudella (loka-huhtikuu) ke 12 – 19, to - su 10 ‑ 17, ma-ti suljettu. Kesäkaudella (touko-syyskuu) ti 10 – 17, ke 12 – 19, to - su 10 ‑ 17 ma suljettu. Loka-huhtikuussa perjantaisin vapaapääsy. Pääsymaksu aikuiset 6 €, opiskelijat 3 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Taidemuseossa käy myös valtakunnallinen museokortti. Ryhmille opastuksia arkisin klo 8-17, puh (015) 194 2424, museot(at)mikkeli.fi. Varaukset museon toimistosta. Taidemuseon löydät myös Facebookista.

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta