[Nayttelyposti] Etelä-Karjalan museo esittelee talvi- ja jatkosotaa väreissä

Pirinen Mikko Mikko.Pirinen at lappeenranta.fi
To Apr 20 10:52:00 EEST 2017


ETELÄ-KARJALAN MUSEO ESITTELEE TALVI- JA JATKOSOTAA VÄREISSÄ



Sodan värit - Värivalokuvia talvi- ja jatkosodasta

Etelä-Karjalan museo, Kristiinankatu 15, Linnoitus, Lappeenranta

22.4. - 5.11.2017

Näyttely on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa



Etelä-Karjalan museossa tutustutaan kesällä 2017 värikuvien kautta toiseen maailmansotaan. Sodan värit -näyttelyssä on esillä harvinaisia värivalokuvia talvisodan ja jatkosodan ajalta. Aidoista sota-ajan värivalokuvista tehdyt suurennokset esittelevät vaikuttavalla tavalla sotavuosien elämän kirjoa niin rintamalla kuin rintaman takanakin. Talvisodan värivalokuvat ovat löytyneet vasta vuosikymmeniä sodan päättymisen jälkeen. Niiden kuvaajaksi osoittautui ruotsalainen Punaisen ristin sotalääkäri Carl-Erik Groth. Näyttely koostuu Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran, yksityisten kokoelmien, Sotamuseon Puolustusvoimien SA-kuva-arkiston ja Punaisen ristin kuvista.



Sodan värit -näyttely pohjautuu Mikko Pekarin ja Kalevi Keskisen vuonna 2000 ilmestyneeseen samanimiseen kirjaan. Samana vuonna kaksikko kuratoi jatkosodan kuvista Helsingin kaupungin taidemuseoon näyttelyn, joka on nähty sittemmin Hämeenlinnan Museo Militariassa vuonna 2015, mutta molemmissa aiemmissa näyttelyissä kuvakattaus on ollut hieman erilainen kuin Etelä-Karjalan museon näyttelyssä. Talvisodan kuvia on esitelty aiemmin Savonlinnan maakuntamuseossa vuonna 2010.



Näyttelyn juuret ulottuvat 1960-luvulle, jolloin Puolustusministeriössä työskennellyt Kalevi Keskinen löysi väridiat Puolustusvoimien kuva-arkiston kellarista. Värikuvia käytettiin vuosikymmenien ajan harvakseltaan joissakin kirjoissa. Vuonna 1992 julkaistu Hans Wagnerin värikuvateos 'Kesä 1939' toimi kimmokkeena 'Sodan värit' -teoksen tekemiselle.



Värikuva tuo toisen maailmansodan ajan lähemmäksi nykypäivää. Sota-ajan historiaa on totuttu näkemään mustavalkoisina valokuvina, uutiskoosteina ja aikalaiselokuvina. Näyttelyyn valitut kuvat esittelevät lähinnä sodan inhimillistä puolta, ihmisiä sotatapahtumien keskellä.



Etelä-Karjalan museossa sodan värikuvien rinnalle on koottu esille joitakin esineitä sodan ajan elämästä ja kanssakäymisestä. Kirjeenvaihto rintaman ja kodin välillä oli keino pitää yhteyttä ja helpottaa ikävää. Sota-aika oli rankka kokemus perheille sekä sota-, että kotirintamalla. Viimeaikainen suomalainen toiseen maailmansotaan liittyvä historiankirjoitus onkin keskittynyt paljon siihen, miten sota vaikutti ihmisiin. Tutkimuksia on tehty muun muassa sodan aiheuttamasta mielen järkkymisestä, sodasta ja seksistä, naisten roolista sodassa ja sotavankien jälkeläisistä.



Sodan värit -näyttelyn kaikille avoimia avajaisia vietetään Etelä-Karjalan museossa perjantaina 21.4.2017 klo 18.



Näyttely on avoinna 22.4. alkaen, aina 5.11.2017 saakka museon avoinnaoloaikoina.



Lisätietoja ja lehdistökuvia näyttelystä

Intendentti Satu Ståhlberg

satu.stahlberg at lappeenranta.fi<mailto:satu.stahlberg at lappeenranta.fi>

040 579 5744

www.lappeenranta.fi/museot<http://www.lappeenranta.fi/museot>


Terveisin,

Mikko Pirinen
amanuenssi / curator
Lappeenrannan taidemuseo / Lappeenranta Art Museum
Kristiinankatu 8-10
PL 239 / P.O. Box 239
FI-53101 Lappeenranta, Finland
Mobile +358 40 522 6280

mikko.pirinen at lappeenranta.fi<mailto:mikko.pirinen at lappeenranta.fi>
http://www.lappeenranta.fi/museot
https://www.facebook.com/lappeenrannanmuseot






Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta