[Nayttelyposti] Ateneumin Suomen taiteen tarina täydentyy modernilla taiteella

Anna Kari Anna.Kari at ateneum.fi
Ti 6.Syys. 16:31:29 EEST 2016


ATENEUMIN SUOMEN TAITEEN TARINA TÄYDENTYY SODANJÄLKEISTEN VUOSIEN MODERNILLA TAITEELLA


Ateneumin taidemuseon uusi kokoelmanäyttely, Suomen taiteen tarina, avattiin museon toisessa kerroksessa maaliskuussa 2016. Nyt näyttely täydentyy sodanjälkeisen vuosien modernilla taiteella, kun ensimmäisen kerroksen kolme salia avataan yleisölle tiistaina 6. syyskuuta 2016. Mukana on Ateneumin kokoelmien teoksia 1950-, 1960- ja 1970-luvuilta. Uusi kokoelmanäyttely on saanut suuren suosion: museossa on vieraillut näyttelyn avaamisen jälkeen lähes 150 000 kävijää.


Suomen taiteen tarinan uudet salit luovat katseen toisen maailmansodan jälkeiseen jälleenrakennuksen ja alkavan mediayhteiskunnan aikaan. Esillä on maalauksia, veistoksia ja grafiikkaa sekä kotimaisilta että ulkomaisilta taiteilijoilta, kuten Anitra Lucander, Unto Pusa, Ulla Rantanen, Anita Snellman, Sam Vanni ja Andy Warhol. Mukana on ulkomaista grafiikkaa, joka vaihtuu säännöllisesti: sarjan aloittaa David Hockney. Näyttelyssä nähdään myös Eino Ruutsalon kokeellisia elokuvia ja mainoksia.


"Toisen maailmansodan jälkeinen taiteen historia heijastaa yhteiskunnassa tapahtunutta muutosta. Se kertoo myös taiteilijoiden halusta löytää uudenlaisia ilmaisun keinoja, riskienkin uhalla. Totunnaisten kaavojen rikkominen ei ollut helppoa, mutta se oli välttämätöntä", kertoo museonjohtaja Susanna Pettersson.


1950-70-lukujen Suomessa maalta muutettiin teollistuviin kaupunkeihin. Taiteessa tapahtui suuri muutos, kun modernismi teki läpimurtonsa. Konkretistit keskittyivät muotoon ja väriin - toisaalla taas seikkailtiin surrealismin jälkimainingeissa tai maalattiin maailmaa sellaisena kuin se näyttäytyi.


Kansainvälisen taiteen merkitys korostui. Ateneum järjesti vuonna 1961 ensimmäisen ARS-näyttelyn, joka toi Suomeen etenkin italialaista, ranskalaista ja espanjalaista informalismia. Sen vaikutus näkyi myös monen suomalaisen taiteilijan tuotannossa.


Sanomalehdet, radio ja televisio välittivät kuvaa poliittisista kriiseistä ja sodista. Sen rinnalla seurattiin kuitenkin myös undergroundia, hippiliikettä ja populaarikulttuurin ilmiöitä. Taiteella haluttiin ottaa kantaa, ja keinoja oli paljon pop-taiteesta performanssiin, ympäristötaiteeseen ja käsitetaiteeseen.


Näyttely on Ateneumin kokoelmien juhlaa: se tekee uusia rinnastuksia ja nostaa esiin teoksia, joita ei ole esitetty pitkiin aikoihin. Samalla Suomen taiteen tarina kytketään taiteen kansainväliseen kehitykseen ja yhteiskunnallisiin tapahtumiin. Näyttelyssä on yhteensä lähes 400 teosta. Näyttely on esillä vuoteen 2020 saakka.


Lue koko tiedote uusien salien avaamisesta: http://press.ateneum.fi/tiedote/suomen-taiteen-tarina-taydentyy-sodanjalkeisten-vuosien-modernilla-taiteella


Lisätiedot: tiedottaja Anna Kari, p. 040 717 8185, anna.kari at ateneum.fi



Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta