[Nayttelyposti] Kaksi slovakialaisen taiteen näyttelyä avautuu Lappeenrannan taidemuseossa

Pirinen Mikko Mikko.Pirinen at lappeenranta.fi
Ti 6.Syys. 13:01:10 EEST 2016


KERTOVAT VIIVAT - PIIRTÄMINEN SLOVAKIALAISESSA NYKYTAITEESSA ja TASAPAINO - GRAFIIKKAA, VEISTOKSIA JA MAALAUKSIA SLOVAKIASTA



Lappeenrannan taidemuseo 7.9. - 13.11.2016



Syyskuun alussa Lappeenrannan taidemuseossa aukeaa kahden eri sukupolven slovakialaistaiteilijoiden näyttelyt. Molemmat näyttelyt on tuotettu yhteistyönä Lappeenrannan taidemuseon ja Helsingin Slovakian suurlähetystön kanssa. Slovakia toimii EU:n neuvoston puheenjohtajana 1. heinäkuuta 2016 - 31. joulukuuta 2016. Puheenjohtajuuskausi toimi yhtenä näyttely-yhteistyön käynnistäjänä.



Kertovat viivat - piirtäminen slovakialaisessa nykytaiteessa -näyttelyn ovat kuratoineet Slavomíra Ondrušová (s. 1985) ja Milan Vagač (s. 1987). Näyttely kokoaa yhteen kahdeksan nuorta slovakialaista taiteilijaa joiden kaikkien työskentely liittyy piirtämiseen ja piirrosten kykyyn "puhua". Jokainen näyttelyyn valittu taiteilija edustaa erilaista tapaa käsitellä piirtämisen mahdollisuuksia keroa tarinoita. Näyttelyä on tukenut Slovak Arts Council.



Svetlana Fialová (s. 1983) käyttää teoksissaan pääasiassa yksinkertaista maalauksellista viivaa. Häntä inspiroivat nykykulttuurimme alakulttuurit ja aiheet kuten klisee, tylsyys ja internetin vaikutus yhteiskuntaan. Daniela Krajčován (s. 1983) teoksissa piirtäminen esiintyy osana animaatioita, osallistavia käytäntöjä ja suurikokoisia installaatioita.

Krajčová käsittelee teoksissaan sosio-poliittisia teemoja, pakolaiskriisiä ja henkilökohtaisia tarinoita historiallisessa kontekstissa. Jarmila Mitríková (s. 1986) ja David Demjanovič (s. 1985) muodostavat taiteilijaparin joka luo piirroksia polttamalla piirrokset puun pintaan. Perinteinen pyrografia, joka yleensä liitetään käsitöihin, sijoittuu heidän taiteessaan uuteen kontekstiin - heidän sommitelmansa yhdistävät erilaisia aiheita ja sekoittavat perinteistä slovakialaista kansankuvastoa Euroopan historiaan ja uskontoihin liittyvän kuvastoon. Monika Pascoe-Mikysková (s. 1983) käyttää lähinnä tussia, vesivärejä ja lyijykynää. Hänen piirroksensa kuvaavat usein naiseuteen, ihmissuhteisiin tai luontoon liittyviä teemoja. Rastislav Podhorský (s. 1990) piirtää ja maalaa. Teoksissa on filosofinen lähtökohta ja maalaukset ovat usein metaforia tai "kontemplaatioita". Ivana Šáteková (s. 1984) on kuvittaja. Hänen ilmaisussaan sarjakuva ja katutaide limittyvät tilataiteeseen ja veistoksiin. Häntä kiinnostaa nykyiseen nuorisokulttuuriin liittyvät aiheet - hän paitsi käsittele niitä, nimeää niitä humoristisesti. Boris Sirka (s. 1981) on maalari ja muusikko, joka käyttää voimakasta ilmaisua myös maalauksissaan. Hänen tämänhetkinen inspiraationlähteensä on Japani ja japanilainen kulttuuri.



Tasapaino - grafiikkaa, veistoksia ja maalauksia Slovakiasta -näyttely esittelee teoksia Karol Felixiltä (s. 1961), Marián Komáčekilta (s. 1959) and Palo Macholta (s. 1965). Felixiä ja Komáčekia opetti Bratislavan taideakatemiassa Albín Brunovskýn (1935-1997), jota pidetään yhtenä 1900-luvun merkittävimpänä slovakialaisena taiteilijana.

Komáčekin maalaukset ja piirrokset tässä näyttelyssä ovat ekspressiivisiä ja värikkäitä, mutta viittaavat myös surrealismiin, pop-taiteeseen ja esimerkiksi rock-musiikkiin. Felixin grafiikan teokset ovat abstrakteja ja surrealistisia sommitelmia, jotka tuntuvat perustuvan konstruktivistisiin ja orgaanisiin rakenteisiin samanaikaisesti. Sekä Felix että Komáček ovat monipuolisia taiteilijoita, jotka ovat tehneet monenlaista visuaalista taidetta maalauksista piirustuksiin ja grafiikasta postimerkkeihin. Palo Macho on yksi omaperäisimpiä slovakialaisia lasitaiteilijoita. Hän opiskeli Tsekkoslovakiassa, Slovakiassa ja Ranskassa. Macho on sekä taidemaalari että lasintekijä. Hän työskentelee molempien taiteenalojen rajapinnalla koska maalaa sekä lasille että lasiin. Lisäksi hän on julkaissut kaksi runokokoelmaa vuosina 1995 ja 2006. Kaikki kolme taiteilijaa ovat osallistuneet lukuisiin näyttelyihin ympäri maailmaa ja saaneet osakseen huomiota niin kotimaassaan kuin ulkomailla.


Lisätietoja: amanuenssi Mikko Pirinen, 040 522 6280, mikko.pirinen at lappeenranta.fi<mailto:mikko.pirinen at lappeenranta.fi>

Mikko Pirinen
amanuenssi / curator
Lappeenrannan taidemuseo / Lappeenranta Art Museum
Kristiinankatu 8-10
PL 239 / P.O. Box 239
FI-53101 Lappeenranta, Finland
Mobile +358 40 522 6280

mikko.pirinen at lappeenranta.fi<mailto:mikko.pirinen at lappeenranta.fi>
http://www.lappeenranta.fi/museot
https://www.facebook.com/lappeenrannanmuseot






Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta