[Nayttelyposti] Sari Vuorenpään grafiikkaa näyttelyssä Sateentekijä Porvoon Taidehallissa Taidetehtaalla

Porvoon taidehalli taidehalli at porvoo.fi
To 20.Marras. 14:41:43 EEST 2016


SARI VUORENPÄÄ
Sateentekijä
7.-30.10.2016
Sateentekijän tehtävänä oli sateen järjestäminen yhteisön elannon turvaamiseksi. Hänellä oli myös kyky keskustella esi-isien kanssa ja parantaa sairaita. Sateentekijä oli henkilö, joka pystyi tekemään asioita, jotka vaikuttivat ulkopuolisesta mahdottomilta. Näiden ominaisuuksiensa ansiosta hänellä oli merkittävä rooli yhteisössä.
Näyttelyni lähtökohtana ovat olleet uskonnolliset symbolit, jotka kutsuvat ihmistä virittäytymään hengelliseen herkkyyteen. Minua kiinnostaa mielenrauhaan ja hiljentymiseen viittaava kuvakieli. Teoksissani on symboliikkaa sekä itämaisesta että länsimaisesta kulttuurista.
Useilla Japaniin suuntautuneilla matkoillani huomiota herättävää on ollut maan eri uskontojen luonteva läsnäolo ja uskonnollisten rituaalien harjoittaminen. Japanissa on esimerkiksi tavallista mennä naimisiin shintolaisin menoin, mutta viettää hautajaiset buddhalaisittain. Erityisen kauniita maisemanäkymiä, kukkia, kiviä, puita tai muita luonnonilmiöitä kunnioitetaan rituaalimenoin ja rukoillen. Kiittäminen ja kunnioituksen osoittaminen kuuluu arkeen ja juhlaan. Hahmotellessani näyttelyni aihepiiriä pari vuotta sitten, en olisi etukäteen voinut kuvitella, minkälaisena maailmanmeno näyttäytyisi vuodesta 2015 alkaen. Maailmalla tapahtuvat levottomuudet alkoivat työntää lonkeroitaan kaikkialle. Työskennellessäni työhuoneellani kuluneen vuoden ajan, matkoillani tekemiäni muistinpanoja työstäen, oli mielenrauhan ylläpitämisessä pitelemistä nykyistä uutisantia kuunnellessa.

Näyttelyni teokset ovat värillisiä puupiirroksia ja mustavalkoisia paperilitografioita. Värillisyys ja mustavalkoisuus käyvät vuoropuhelua keskenään. Henkilökohtaiseen juhlavuoteeni liittyen retrospektiivisyyttä edustaa kaksi näyttelyn kokonaisuuteen sopivaa puupiirrosta aiemmilta vuosiltani.
Näyttely on avoinna 30.10.2016 saakka ti-pe klo 10-18, la-su 11-16. Vapaa pääsy.PORVOON TAIDEHALLI
BORGÅ KONSTHALL
Yrjö A. Jäntin taidekokoelma / Yrjö A. Jänttis konstsamling
Taidelainaamo Konsta / Artoteket Konsta
Galleria Kulma / Galleri Hörnan

Taidetehdas, Läntinen Aleksanterinkatu 1/
Konstfabriken, Västra Alexandersgatan 1
06100 Porvoo / Borgå
Puh./ Tel. 040 730 9273
www.porvoo.fi<http://www.porvoo.fi> /www.borga.fi<http://www.borga.fi>
http://www.taidetehdas.fi/fi/tapahtumat


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta