[Nayttelyposti] Varhaiset värivalokuvat esillä Etelä-Karjalan museossa
Pirinen Mikko
Mikko.Pirinen at lappeenranta.fi
To 20.Marras. 13:26:20 EEST 2016
Väri on valoa - Saimaalta itään värivalokuvin -näyttely on esillä Etelä-Karjalan museossa 22.10.2016 - 2.4.2017
Näyttelyn kaikille avoimet avajaiset ovat perjantaina 21.10.2016 klo 18.
Saimaan kanavan kaunein paikka Lappeenrannassa kuuluu maailman ensimmäisen värivalokuvakokoelman helmiin. Kuvaaja oli pietarilainen tiedemies, valokuvauksen tuntematon pioneeri Sergei Prokudin-Gorski (1863 - 1944). Hän lähti laivalla syksyllä 1903 ensimmäiselle värikuvausmatkalleen Viipurista Saimaalle, Savonlinnaan ja Punkaharjulle.
Vasta neljän vuoden kuluttua Ranskassa tulivat myyntiin Lumièren veljesten väriä tallentavat Autochrome-lasilevyt. Prokudin-Gorskin keksintö oli sensaatiomainen. Hän teki värikuvansa mustavalkoisille lasinegatiiveille. Kohde valotettiin kolme kertaa eri levylle, punaisen, vihreän ja sinisen suotimen läpi.
Prokudin-Gorski oli aikaansa edellä. Nyt kuvankäsittelijät puhuvat RGB:stä (Red-Green-Blue) ja kaikki digitaalimenetelmät toimivat Prokudin-Gorskin kolmivärimenetelmän tavoin: televisiot, näytöt, tabletit ja matkapuhelinten kamerat.
Etelä-Karjalan museo tuo Lappeenrantaan Prokudin-Gorskin 113 vuotta sitten ottamat Saimaan kuvat. Näyttelyssä esitellään myös muita Venäjän keisarikunnan suomalais-ugrilaisia alueita, kuten Tveriä, Permiä, Aunuksen ja Vienan Karjalaa. Kuvat ovat vuosilta 1903 - 1915. Alkuperäiset lasinegatiivit ovat Yhdysvaltain kongressin kirjaston kokoelmissa.
Keisari Nikolai II antoi vuonna 1909 Prokudin-Gorskin käyttöön junavaunun, mistä alkoi laajan Venäjänmaan kuvaus. Viimeinen kuvauskohde oli Suomen itärajaa myötäilevän Muurmannin radan rakentaminen maailmansodan aikana vuonna 1915. Samalla syntyi värikuvia Laatokan rannoilta, Aunuksesta, Syväriltä, Petroskoista, Vienan Kemistä ja Solovetskista.
Kuvapari Siperian vankileirien saariston vastaanottokeskuksista (Tobolsk ja Jekaterinburg) kertoo myös Suomen itsenäisyydestä. Vangittu luumäkeläistuomari Pehr Evind, "Ukko-Pekka", Svinhufvud matkusti vuonna 1914 ykkösluokassa vaimonsa kanssa pariksi vuodeksi Siperiaan. Jekaterinburgissa vanki osti vaimolle kultasormuksen. Suomeen Ukko-Pekka palasi Jekaterinburgin kautta vuonna 1917 sankarina. Hänet valittiin itsenäisyyssenaatin päämieheksi ja pian hän haki Pietarista Leninin vahvistuksen Suomen itsenäisyydelle.
Seuraavana kesänä 1918 Venäjän keisariperhe surmattiin Jekaterinburgissa.
Heti sen jälkeen keisarin valokuvaaja Sergei Prokudin-Gorski lähti "liikematkalle", joka vei hänet perheineen pysyvästi Pariisin venäläiseen siirtokuntaan.
Kolmikielinen (suomi, englanti, venäjä) näyttely "Väri on valoa - Saimaalta itään värivalokuvin" on esillä Etelä-Karjalan museossa 22.10.2016 - 2.4.2017.
Näyttelyyn liittyy samaan aikaan ilmestyvä suomenkielinen Saimaan värit - Valokuvia luonnon mukaan 1903 - 1915, Sergei Prokudin-Gorski -julkaisu, joka on Etelä-Karjalan museon julkaisusarjan numero 35. Tässä 83-sivuisessa kirjassa Tuomo-Juhani Vuorenmaa esittelee valokuvaaja Sergei Prokudin-Gorskia ja hänen mullistavaa varhaista värikuvaustekniikkaansa. Kirjan lukija saa mukaansa myös näyttelyssä esitellyt valokuvat kirjan kansien välissä.
Väri on valoa - Saimaalta itään värivalokuvin -näyttely Etelä-Karjalan museossa 22.10.2016 - 2.4.2017
Linnoitus, Kristiinankatu 15
Lappeenranta
ti-su 11.00 - 17.00
Lisätietoja:
Intendentti Satu Ståhlberg
Lappeenrannan museot
satu.stahlberg at lappeenranta.fi<mailto:satu.stahlberg at lappeenranta.fi>
040 579 5744
www.lappeenranta.fi/museot<http://www.lappeenranta.fi/museot>
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta