[Nayttelyposti] Arkkitehtuurimuseon syysnäyttely vie aikamatkalle 1960-luvun Suomeen

Ilona Hildén ilona.hilden at mfa.fi
Ke 12.Marras. 10:45:29 EEST 2016


ARKKITEHTUURIMUSEON SYYSNÄYTTELY VIE AIKAMATKALLE 1960-LUVUN SUOMEEN


VÄRIKKÄÄMPI, ILOISEMPI, HIENOSTUNEEMPI
1960-luvun suomalaista arkkitehtuuria
12.10.2016–19.2.2017


Näyttely avautuu yleisölle Arkkitehtuurimuseossa tänään, lämpimästi tervetuloa!


Muistatko ne värit? Entä muistatko pelkistetyn mustavalkoisen arkkitehtuurin?

Arkkitehtuurimuseon tuottama epookkinäyttely esittelee Suomen 1960-luvun arkkitehtuurin suuntauksia aikansa kiihkeän tulevaisuudenuskon hengessä. Näyttelyn ohjelmisto kutsuu myös museon seinien ulkopuolelle esitellen ajan arkkitehtuuria ympäristössään. Kuvakilpailuun osallistumalla jokainen voi osallistua museotiedon keräämiseen 1960-luvun rakennuksista.

1960-lukua leimasivat suuret yhteiskunnalliset ja kulttuuriset muutokset. Suomessa elettiin kaupungistumisen aikaa, ja maata rakennettiin vauhdilla. Teollinen massatuotanto uudisti modernistista arkkitehtuuria. Hallintokeskukset, kulttuurirakennukset, betonikirkot, koulut, yliopistot ja muut julkiset rakennukset antoivat konkreettisen muodon uudelle hyvinvointivaltiolle. Autoistuminen ja mittava lähiörakentaminen ostoskeskuksineen olivat ajan uusia ilmiöitä. Visuaalisesti avautui uudenlainen maailma. Muovin voittokulku näytti rajattomalta, ja värivalokuvaus yleistyi. 1960-luku onkin nähty värin vuosikymmenenä. Kuvataiteet, sisustus ja muoti vahvistivat ajan värikylläistä ihannetta. Samaan aikaan arkkitehtuurissa elettiin mustavalkoisen asketismin aikaa. Käsittelemättömästä betonista tuli rakentamisen tunnuspiirre. Uusi utopia oli virtaviivainen ja
sarjallinen. Mustavalkoisiin arkkitehtuurivalokuviin tallentui ajan pelkistetty rakennusihanne.

Ristiriitojen ja radikalismin vuosikymmen kiehtoo, vaikka 2000-luvulla ajatus 1960-luvun yhteiskunnasta on monelle vieras. Tuntuu oikeutetulta vihata ”laatikkoarkkitehtuuria”, joka repi tieltään vanhat, kauniit rakennukset. Peruskorjausikään tullut 60-luvun arkkitehtuuri on nyt itse uhanalaista. Ajan vähäeleisen arkkitehtuurin teho on harkituissa suhteissa ja hienostuneissa yksityiskohdissa. Materiaalin ilmaisuvoimaa korostanut arkkitehtuuri on rajuudestaan huolimatta haavoittuvaa. Näyttämällä esimerkkejä aikojen saatossa tapahtuneista muutoksista, näyttely muistuttaa mahdollisuuksista palauttaa arkkitehtuurille sen alkuperäinen eleganssi.

Näyttely avaa 1960-luvun arkkitehtuurin teemoja, visuaalisia erityispiirteitä ja estetiikkaa. Samalla se kutsuu tarkastelemaan aikakauden yhteiskunnallisia näkökulmia ja esittelee arkkitehtuurin keskeisiä tekijöitä.  Näyttelyn nimi “Värikkäämpi, iloisempi, hienostuneempi” on lainaus kirjailija Pentti Saarikoskelta, joka toivotti Ylioppilaslehden lukijoille värikkäämpää, iloisempaa ja hienostuneempaa uutta vuosikymmentä lehden vuoden 1960 ensimmäisessä numerossa.

Näyttelyarkkitehtuurissa on haettu innoitusta 1960-luvun elämäntyylistä, lisääntyneestä vapaa-ajasta, olohuoneista ja kesämökeistä – niin kutsutusta lattiaelämästä. Näyttelyn tilalliset ratkaisut luovat yhteyden nykyhetken ja unelmia, uskoa ja toivoa tulvineen vuosikymmenen välille. 60-luku oli aikakausi, jolloin kaikki näytti mahdolliselta. Maailma avautui, eikä raja-aitoja taiteiden välillä ollut.  "Rakentamisen hulluina vuosina" luotiin arkkitehtuuria, joka ei jätä ketään kylmäksi.  Näyttely kutsuu kävijänsä viihtymään ja vapautumaan.

Näyttelyn on tuottanut Arkkitehtuurimuseo. Sen ovat kuratoineet Arkkitehtuurimuseon tutkimuspäällikkö Juhana Lahti ja tutkija Eija Rauske. Näyttelysuunnittelusta on vastannut Collaboratorio.


Ohjelmisto:
Näyttelyn ohjelmisto vie kävijän 1960-luvun rakennuksiin ja kaupunginosiin kuukausittain vaihtuvien teemojen alla. Vaihtuvat teemat ovat: 60-luvun kulttuurikeskusta tänään, Betoni, Parempaa tulevaisuutta rakentamassa, Lähiö ja luonto sekä Kokeellinen 60-luku. Näyttelyn aikana kävellään myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella Seinäjoella, Kouvolassa, Jyväskylässä ja Oulussa. Teemakeskustelut käydään aidoissa 60-luvun rakennuksissa.

Lasten ohjelma: 1960-luvun Piparikaupunki ja lasten moduliaiheiset piparityöpajat
Joulukuussa museon aulassa nähdään 1960-luvun piparikaupunki, joka rakennetaan yhdessä 280 helsinkiläisen esikoululaisen kanssa. Sen yhteydessä järjestetään kolme yleisötyöpajaa, joissa lapset rakentavat pipareista kolmiulotteisen modulin 60-luvun hengessä. Työpajojen aikataulu: 26.11.,10.12., ja 6.1. kello 13–16. http://www.mfa.fi/piparikaupunki

Julkaisu: Värikkäämpi, iloisempi, hienostuneempi. Näkökulmia 1960-luvun arkkitehtuuriin
1960-luku oli muutoksen vuosikymmen. Kirja esittelee ajan suomalaista arkkitehtuuria värikylläisistä sisustuksista asemalähiöihin, veistoksellisiin kivikirkkoihin ja järjestelmäarkkitehtuurista ammentaviin utooppisiin kaupunkivisioihin. Julkaisu liittyy näyttelyyn, ja se on myynnissä museon kirjakaupassa. http://www.mfa.fi/uutuusjulkaisut

Tekijä: (toim.) Juhana Lahti ja Eija Rauske. Artikkelien kirjoittajat Juhana Lahti, Aino Niskanen, Eija Rauske, Kirsi Saarikangas, Elina Standertskjöld
Sivumäärä: 168
Kuvitus: Runsas värikuvitus
Julkaisuvuosi: 2016
ISBN: ISBN 978-952-5195-49-1
Kieli: suomi
Julkaisija: Suomen arkkitehtuurimuseo
Hinta: 28,00 €


#60sBeauty-kuvakilpailu: paljasta 60-luvun arkkitehtoninen yksityiskohta
Useat 1960-luvun rakennuksista ovat muuttuneet vuosikymmenten aikana erilaisten laajennusten ja korjaustöiden seurauksena. Arkkitehtuurimuseo etsii nyt aitoja yksityiskohtia 1960-luvun arkkitehtuurista eri puolilta Suomea. Yksityiskohdan voi jakaa Twitterissä tai Instagramissa hashtagilla #60sBeauty. Kuvakilpailun voittaja palkitaan kahden hengen hotelliyöllä aidossa 1960-luvun hotellissa. Kokonaiskilpailun voittaja julkistetaan 18.2.2017.

Käyntiosoite

Arkkitehtuurimuseo
Kasarmikatu 24
00130 Helsinki

Avoinna
ti–su klo 11–18
ke klo 11–20
Ma suljettu

Sisäänpääsy 

Aikuiset 10 €, opiskelijat, eläkeläiset, työttömät 5 €
Alle 18-vuotiaat ja sotaveteraanit ilmaiseksi
Yhteislippu Arkkitehtuurimuseoon ja Designmuseoon 12 €
Museokortti-museo
Tapahtumat  museon ulkopuolella 10€ / 5€ / koskee myös Museokortin omistajia
–


Ilona Hilden, Communications

Museum of Finnish Architecture

+358 (0)45 7731 0468

Ilona.hilden at mfa.fiMORE COLORFUL, MORE CHEERFUL, MORE SOPHISTICATED

Finnish Architecture in the Sixties

Museum of Finish Architecture

October 12, 2016 – February 19, 2017


#60sBeauty

Send us a detail of a 1960s building via Twitter or Instagram

More info: www.60-luku.fiFROM BORDER TO HOME

Alvar Aalto Pavilion of Finland, Giardini di Castello

Exhibition at the 15th International Architecture Exhibition

La Biennale di Venezia

28th of May – 27th of November 2016

www.frombordertohome.fi

#BorderHome


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta