[Nayttelyposti] Harjavallan Maa- ja kotitalousnaiset ry:n 80-vuotisjuhlanäyttely 22.11.2016 - 22.1.2017 Emil Cedercreutzin museossa

Satu Tenhonen Satu.Tenhonen at harjavalta.fi
To 24.Loka. 13:18:02 EET 2016


HARJAVALLAN MAA- JA KOTITALOUSNAISET RY:N 80-VUOTISJUHLANÄYTTELY
Aarteita lasten vaatekaapeista ja lelulaatikoista
22.11.2016 - 22.1.2017 Emil Cedercreutzin museossa 


Tiistaina 22.11.2016 Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa yleisölle avautui Harjavallan Maa- ja kotitalousnaiset ry:n 80-vuotisjuhlanäyttely Aarteita lasten vaatekaapeista ja lelulaatikoista. Emil Cedercreutzin museon Satakunta-saliin avautuneen, 80-vuotiasta maa- ja kotitalousnaisten yhdistystä juhlistavan näyttelyn teemaksi on valittu lasten vaatteet ja lelut eri ajoilta. Esille tuleva esineistö on kerätty näyttelyyn yhdistyksen jäseniltä esinekeräyksellä syksyn 2016 aikana. 

Harjavallan Maa- ja kotitalousnaiset ry on perustettu Harjavallassa vuonna 1936. Tällä hetkellä yhdistyksessä on jäseniä 124. Yhdistyksen toiminta on ollut aktiivista ja monipuolista koko sen historian ajan. Yhtenä monista toimintamuodoista ovat olleet näyttelyt, joita yhdistys on viime vuosikymmenten aikana järjestänyt useita eri paikoissa. Tänä vuonna, Harjavallan Maa- ja kotitalousnaiset ry:n täyttäessä 80 vuotta, on Emil Cedercreutzin museolla kunnia esitellä yleisölle juhlavuoden näyttelykokonaisuus, jonka yhdistyksen jäsenet ovat koonneet omistamistaan kotiensa ja sukujensa esine- ja tekstiilikokoelmista. 

Juhlanäyttelyn teemaksi on valittu Aarteita lasten vaatekaapeista ja lelulaatikoista. Esillä on harjavaltalaisten maa- ja kotitalousnaisten yksityiskokoelmista lainattuja ja vuosikymmeniäkin säilyneitä leluja ja lastenvaatteita. Ajallisesti esineistö sijoittuu pääosin sotien jälkeisestä ajasta 1990-luvulle saakka. Näyttely pyrkii avaamaan museokävijälle näkökulmia siihen, millaisena lapsuus on näyttäytynyt ja miten se on koettu Harjavallassa viime vuosisadan aikana. Samalla näyttely tuo esille harjavaltalaisten maatalojen ja kotien perinnettä sekä niissä asuneiden perheiden elämää 1900-luvun ajalta ja pyrkii kertomaan myös nuoremmille sukupolville elämästä menneinä aikoina.  

Esineistön kerääminen toteutettiin Harjavallassa pääosin loka- ja marraskuun 2016 aikana. Esineistöä kertyi yhdistyksen jäseniltä lyhyessä ajassa näyttelyyn runsaasti. Näyttely esittelee aihettaan monipuolisesti - esillä on muun muassa lasten puu-, muovi- ja metallileluja, keinu- ja keppihevosia, pelejä, leikkihuonekaluja ja lasten vaatteita eri ajoilta. Yksityiskohtana näyttelyssä esillä on myös katsaus Harjavallan Maa- ja kotitalousnaisten yhdistyksen historiaan. Nähtävillä on muun muassa yhdistyksen leikekirjoja ja historiikkeja. 

Mielenkiintoisena yksityiskohtana näyttely esittelee yleisölle myös äitiyspakkauksen historiaa. Äitiyspakkauksen kehityksestä kertovat neljä museoista ja yksityishenkilöitä näyttelyyn lainattua pakkausta eri ajoilta: pakkaukset 1950-, 1970- ja 1980-luvulta sekä tänä vuonna 2016 julkaistu uusin äitiyspakkaus. 

Näyttely on avoinna Emil Cedercreutzin museossa 22.1.2017 saakka. Tervetuloa!

Lisätiedot ja lehdistökuvat: 
Puheenjohtaja Margit Kurru, Harjavallan Maa- ja kotitalousnaiset ry. puh. 044 266 2712, margit.kurru at ksthky.fi.  
Museoamanuenssi Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo, puh. 044 432 5350, satu.tenhonen at harjavalta.fi.


---- 
Ystävällisin terveisin, 

Satu Tenhonen
Museoamanuenssi
Harjavallan kaupunki / Emil Cedercreutzin museo
Museotie 1
29200 HARJAVALTA

satu.tenhonen at harjavalta.fi
p. 044 432 5350







Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta