[Nayttelyposti] Anneli Nygrenin uusi videoteos jatkaa vampyyritarinoiden perinnettä

Raila Tapio raila.tapio at aboavetusarsnova.fi
Ke 4.toukokuu. 13:51:40 EEST 2016


Anneli Nygren: Vampyyrin tutkijat
5.5.-11.9.2016 Aboa Vetus & Ars Nova, Takkahuone

Anneli Nygrenin uusi videoteos jatkaa vampyyritarinoiden perinnettä

Mediataiteilija Anneli Nygrenin uusi videoteos Vampyyrin tutkijat (2016) johdattelee vampyyritarinoiden ja tarinaperinteen äärelle. Aboa Vetus & Ars Novan Takkahuone-galleriassa nähtävässä lyhytelokuvassa monikerroksellinen tarinaperinne kirjavine viittauksineen sulautuu nykyhetkeen ja muodostaa absurdin kertomuksen. Teoksesta tulee osa vampyyritarinoiden monipolvista jatkumoa.

Toinen todellisuus on läsnä kaupungin sivukujilla

Nygrenin teoksen pääosassa ovat turkulaiset opiskelijat, jotka syventyvät tutkimaan verikreivittäreksi kutsuttua Elisabeth Bathorya. 1500-luvulla eläneestä Bathorysta tuli vampyyrielokuvien keskeinen sankaritar 1960- ja 1970-luvuilla. Vampyyrien maailmaan uppoavien tutkijoiden suhde todellisuuteen hämärtyy, ja rajanveto tutkijan ja tutkimuskohteen välillä käy vaikeaksi. Tutut turkulaiset maamerkit ja maisemat muuttuvat arvoituksellisiksi toisen todellisuuden näyttämöiksi ja toisiinsa limittyvät aikatasot ja eri aikoina eläneet henkilöt sekoittuvat erilaisiin vampyyriaineistoihin.

Vampyyriperinteestä lainaavassa ja sillä leikittelevässä teoksessa keskeistä on perinteen kommentointi ja toisaalta sen uusintaminen. Vampyyrin tutkijat -teoksen tee se itse -estetiikka, kiehtova äänimaailma ja eri todellisuuksien rajamailla poukkoileva kerronta johdattavat katsojan tarinakudelmaan, jossa faktan ja fiktion suhde sekoittuu.

Suomalaisen videotaiteen uranuurtaja

Anneli Nygrenin videoelokuva Vampyyrin tutkijat jatkaa taiteilijan pitkään työstämää vampyyri-teemaa. Sarjan edellinen osa Turun vampyyri - ensimmäiset vuosisadat valmistui vuonna 2010. Nygrenin teokset ovat tunnettuja absurdeista tarinoista, joissa katsojaa riemastuttavat kekseliäät viittaukset historiaan ja populaarikulttuuriin.

Anneli Nygren (s.1958) on videotaiteilija, singer-songwriter ja oman elämänsä journalisti, joka asuu ja työskentelee Turussa. Nygren on tehnyt videoteoksia, animaatioita, fiktioita, dokumentteja ja musiikkivideoita 1980-luvulta asti. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat Pyykki-teos (1992), Rakkaudesta rocktähteen (1982) ja Disappearing Dads (2005). Hänen videoitaan on näytetty museoissa, gallerioissa ja festivaaleilla jo 25 vuoden ajan.

--

Raila Tapio
Tiedottaja-amanuenssi (ma.)
p. 0207 181 639, 040 576 3839
raila.tapio at aboavetusarsnova.fi<mailto:raila.tapio at aboavetusarsnova.fi>
twitter: @AVANmuseo | @railatapio

Aboa Vetus & Ars Nova
Historian ja nykytaiteen museo
Itäinen Rantakatu 4-6
20700 Turku

www.aboavetusarsnova.fi<http://www.aboavetusarsnova.fi/>
www.facebook.com/aboavetusarsnova<http://www.facebook.com/aboavetusarsnova>
https://twitter.com/AVANmuseo

Olemme ehdolla Vuoden museoksi!
http://museoliitto.fi/uutiset.php?aid=12211
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta