[Nayttelyposti] Ateneumin värikäs ja runsas kokoelmanäyttely kertoo Suomen taiteen tarinan

Johanna Eiramo Johanna.Eiramo at ateneum.fi
To 17.Maalis. 15:58:05 EET 2016


Suomen taiteen tarina
18.3.2016-

Ateneumin värikäs ja runsas kokoelmanäyttely kertoo Suomen taiteen tarinan

Ateneumin taidemuseo avaa uuden kokoelmanäyttelynsä, Suomen taiteen tarinan, museon toisessa kerroksessa 18. maaliskuuta 2016. Näyttelyssä maan rakastetuimmat klassikot esitetään uudessa valossa. Näyttely on Ateneumin kokoelmien juhlaa: se tekee uusia rinnastuksia ja nostaa esiin teoksia, joita ei ole esitetty pitkiin aikoihin. Myös laaja arkistokokoelma nostetaan keskeiseen asemaan. Samalla Suomen taiteen tarina kytketään taiteen kansainväliseen kehitykseen ja yhteiskunnallisiin tapahtumiin.

Pääsalissa kohtaavat esimerkiksi Eero Järnefeltin Kaski (1893) ja Edvard Munchin Kylpeviä miehiä (1907-08) sekä kauan yleisön ulottumattomissa olleet mestariteokset kuten Anders Zornin Kylpeviä tyttöjä ulkosalla (1890) ja Ilja Repinin Natalia Nordmannin muotokuva (1900). Osassa näyttelystä on tiheä salonkiripustus samaan tapaan kuin Ateneumissa yli 100 vuotta sitten.

Nyt avautuva osuus kertoo Suomen taiteen kehityskulun vuodesta 1809 aina 1940-luvulle saakka ja esillä on yhteensä 322 teosta. 1950- ja 1960-luvut kattavat salit avautuvat kesällä 2016.

Näyttelytyöryhmään ovat kuuluneet museonjohtaja Susanna Pettersson, intendentti Timo Huusko, amanuenssi Anu Utriainen, erikoistutkija Erkki Anttonen, arkisto- ja kirjastopäällikkö Hanna-Leena Paloposki ja kokoelmanhallintajohtaja Riitta Ojanperä. Elämyksellisestä näyttelyarkkitehtuurista vastaa hollantilainen Marcel Schmalgemeijer ja tilagrafiikasta Mariëlle Tolenaar.

Multimediaesitys Schjerfbeckin paperipohjaisista teoksista osana näyttelyä

Pysyvänä osana näyttelyä nähdään japanilaisen Dai Nippon Printing Co Ltd (DNP) -yhtiön digitaalisella esitystekniikalla toteutettu multimediaesitys Helene Schjerfbeckin paperipohjaisista teoksista. Nämä Ateneumin kokoelmiin kuuluvat akvarellit, piirustukset ja grafiikan työt ovat herkkiä valolle, ja ne voivat siksi olla vain harvoin esillä näyttelyissä. Vuorovaikutteinen esitys on suunniteltu ja kehitetty DNP Museum Labissa yhteistyössä Ateneumin taidemuseon/Kansallisgallerian kanssa.

Kokoelmakirjassa huippukirjailijoiden novelleja ja asiantuntija-artikkeleita

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Suomen taiteen tarina -kirja, jossa 16 asiantuntija-artikkelia johdattavat lukijansa näyttelyn teemoihin. Lisäksi kirjassa julkaistaan viisi kokoelmaan pohjaavaa novellia. Niiden kirjoittajat ovat Riikka Ala-Harja, Juha Itkonen, Heidi Köngäs, Sirpa Kähkönen ja Matti Rönkä. Kirja ilmestyy suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi ja sen ovat kustantaneet Ateneum/Kansallisgalleria ja Hatje&Cantz.

Uusi teemaopastusten paletti tarjolla kouluille

Näyttelyyn on tuotettu kouluille suunnattu kuuden teemaopastuksen valikoima. Opastukset tehtäväaineistoineen kytkeytyvät sekä näyttelyn teemoihin että perusopetuksen uuteen opetussuunnitelmaan. Opastusten tueksi ja lisäksi on tehty verkkoaineisto, joka koostuu teemoihin liittyvistä teoskuvista sekä keskustelu- ja tehtävävinkeistä. Opastusten hinta kouluille on 70 euroa. Opastukset ovat myös muiden ryhmien tilattavissa.


Lisätiedot: Tiedottaja Anna Kari, p. 040 717 8185, anna.kari at ateneum.fi


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta