[Nayttelyposti] Liikkeen todellisuus - Realism of Movement 21.3.-10.7.2016 Emil Cedercreutzin museossa

Satu Tenhonen Satu.Tenhonen at harjavalta.fi
Ke 16.Maalis. 09:39:58 EET 2016


LIIKKEEN TODELLISUUS - REALISM OF MOVEMENT 
21.3. - 10.7.2016 Emil Cedercreutzin museossa 
Tamio Hoshika, Tatsuo Hoshika, Makoto Katsuno, Kashiko Kondo 


Maanantaina 21.3.2016 Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa avautuu näyttely Liikkeen todellisuus - Realism of Movement. Näyttelykokonaisuus esittelee yleisölle neljä japanilaista nykytaiteilijaa, jotka ovat Tamio Hoshika (s. 1955), Tatsuo Hoshika (s. 1955), Makoto Katsuno (s. 1954) ja Kashiko Kondo (s. 1950). Kevätkauden näyttely tuo yleisön nähtäville kansainvälisen kokonaisuuden modernia japanilaista kuvataidetta, veistotaidetta, tekstiilitaidetta ja keramiikkaa. Näyttely on avoinna yleisölle 10.7.2016 saakka. 

Liikkeen todellisuus - Realism of Movement pohtii tuoreella ja ennakkoluulottomalla tavalla subjektiivista tulkintaa erilaissa materiaaleissa ja esittämisen tavoissa. Keskiössä on liikkeen havaitseminen staattisissa objekteissa, havaintojen suhteutuminen perittyyn ja opittuun sekä mahdollisuudet rakentaa niiden pohjalta uusia tapoja hahmottaa visuaalista ympäristöä. Näyttelyyn valitut teokset tavoittelevat omilla tavoillaan äärirajojen herkkyyttä ja kauneutta, mutta toisaalta myös niiden voimaa ja vahvuutta. Samalla näyttely tuo Emil Cedercreutzin museoon ainutlaatuisen otannan japanilaisesta nykytaiteesta. 

Tamio Hoshika on japanilainen teollisen muotoilun professori ja arkkitehtuurin opettaja. Hänen teoksissaan yhdistyvät tiede ja visuaalinen ilmaisu. Teosten inspiraationa ovat liikkeen illuusiot ja optiset näköharhat. Useissa töissä esiintyvä aaltoliike on ilmiö, joka kuvastaa elämän sykettä ja liikettä. Teokset tulevat tulkituiksi lopullisesti vasta katsojan silmissä teoksen ja katsojan kohdatessa näyttelyssä. Hoshikan teosten aiheet keskustelevat myös ympäröivän yhteiskunnan kanssa.

Tatsuo Hoshika on Japanissa syntynyt ja Suomessa kolmekymmentä vuotta asunut taidemaalari ja kuvataideopettaja. Hoshikan öljyvärimaalausten lähtökohtina ovat valon ja varjon muodostama liike ja sommitelma. Inspiraationsa taiteilija saa ennen kaikkea luonnon kauneudesta ja ihmishahmojen liikkeestä. Hoshikan teoksissa musiikin rytmi ja värit yhdistyvät luonnon havaitsemisen ja ihmisen liikkeen kanssa. 

Makoto Katsuno on japanilainen kuvanveistäjä ja kuvanveiston professori. Hänen teoksissaan tekniikaltaan perinteinen kuvanveisto yhdistyy moderniin näkemykseen. Töiden aiheina ovat naishahmot ja niiden herkkyyden sekä kauneuden kuvaaminen. Taiteilija pyrkii tavoittamaan teoksissaan kauneuden olemuksen ihmisen hahmossa ja liikkeessä. Teosten erityinen piirre on niiden valmistusmenetelmä: hyvin korkeassa lämpötilassa poltettava savi muuttuu ja samalla veistosten ilmeet muuttuvat osana prosessia. Taiteilija tavoittaa teoksissaan ilmeiden liikettä. 

Kashiko Kondo on japanilainen muotitaiteilija. Hänen suunnittelemissaan kankaissa japanilaisen pukeutumisen perinteet yhdistyvät moderniin veistoksellisuuteen. Suunnittelun erityispiirteenä ovat luonnonmateriaalien, kuten puiden kuitujen käyttäminen osana työskentelyä. Installaatioissaan taiteilija pyrkii tavoittamaan kankaiden veistoksellisen luonteen erilaisten materiaali- ja värivalintojen kautta. Samalla installaatiot avaavat myös yhdistävän reitin nykypäivän ja perinteikkäämmän ilmaisun välille. 

Liikkeen todellisuus - Realism of Movement -näyttelyä tukee laaja oheisohjelmisto, jonka keskeisimmät sisällöt koostuvat työpajoista, performansseista ja yhteisötaideprojektista. Lisäksi näyttelyyn on tulossa oheistapahtumana kansainvälinen muotoilun tutkimuksen symposiumi, johon on osallistumassa mm. 40 japanilaista tutkijaa. Oheistapahtumista tiedotetaan tarkemmin erikseen. Tervetuloa näyttelyyn! 

Lisätiedot ja lehdistökuvat: 
Museoamanuenssi Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo, p. 044-432 5350, satu.tenhonen at harjavalta.fi.  ---- 
Ystävällisin terveisin, 

Satu Tenhonen
Museoamanuenssi
Harjavallan kaupunki / Emil Cedercreutzin museo
Museotie 1
29200 HARJAVALTA

satu.tenhonen at harjavalta.fi
p. 044 432 5350

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta