[Nayttelyposti] Sata sankaritarinaa urheilusta –näyttely Pohjois-Pohjanmaan museossa Oulussa

Keskitalo Arja - Pohjois-Pohjanmaan museo Arja.H.Keskitalo at ouka.fi
To 16.Kesä. 13:50:39 EEST 2016


Sata sankaritarinaa urheilusta -näyttely Pohjois-Pohjanmaan museossa Oulussa

Sata sankaritarinaa urheilusta -näyttely esittelee tarinoita suomalaisen urheilun historiasta ja tutustuttaa katsojan niin urheilun tähtihetkiin kuin pettymyksiinkin. Kuten näyttelyn kummina toimiva taitoluistelija Susanna Rahkamo toteaa: "Urheilijan uralla on paljonkin pettymyksen hetkiä. Niitä on loppukädessä enemmän kuin huippuhetkiä. Mutta ne huippuhetket sitten kannattelevat ja niiden avulla kestää ne huonotkin hetket."

Esille on nostettu myös hieman unohdetumpia tarinoita. Kuka esimerkiksi muistaa Taavi Tammisen menetetyn kultamitalin tapauksen Antwerpenin olympialaisista vuonna 1920? Tai oululaisen Yrjö Saarelan kultamitalin Tukholman olympialaisista 1912? Tai tietää sen, että Ouluun perustettiin Suomen ensimmäinen potkukelkkailuun erikoistunut seura Oulun Potkinklubi maaliskuussa 1891.

Pääosa näyttelyn esineistöstä on lainassa Urheilumuseosta. Esillä on suomalaisen urheiluhistorian ikonisimpia esineitä: juoksijalegenda Paavo Nurmen kullattu piikkari, Helsingin olympialaisten soihtu, jäätanssipari Rahkamo-Kokon EM-asut, Mika Häkkisen ajohaalari, Jari Litmasen maajoukkuepaita sekä Matti Nykäsen mitalikokoelma. Sitä surullisenkuuluisaa lääkärilaukkua unohtamatta.

Olemme halunneet nostaa näyttelyssä esille myös pohjoisia urheilutarinoita. Mukana ovat esimerkiksi kaikkien aikojen paras oululaisjääkiekkoilija Reijo Ruotsalainen, menestynyt uimari Maarit Sihvonen ja EM-pronssia saavuttanut taitoluistelija Susanna Pöykiö. Mukana ovat myös EM-kultamitalisti, judoka Jaana Ronkainen, kullanhuuhdonnan MM-mestari Pirjo Muotkajärvi, palkittu raviohjastaja Jorma Kontio sekä jääspeedwayn maailmanmestari Jarmo Hirvasoja. Enni Rukajärven lumilauta sekä osa hänen mitaleistaan ovat niin ikään esillä. Urheilijat ovat ystävällisesti lainanneet lajiinsa liittyvää materiaalia näyttelyyn. Haapajärven kaupungilta olemme saaneet lainaksi esimerkiksi hiihtäjä Mika Myllylän Vuoden urheilija -pokaalin.

Näyttely on esillä Pohjois-Pohjanmaan museossa 8.1.2017 saakka

Lisää näyttelystä netissä<http://www.ouka.fi/oulu/ppm/sata-sankaritarinaa-urheilusta>


Yhteistyössä:
Urheilumuseo
Kalevan kisat, Oulu 21.-24.7.2016Ystävällisin terveisin,

Arja Keskitalo
museolehtori
Pohjois-Pohjanmaan museo
Oulun Museo- ja tiedekeskus Luuppi

Puh. 044 703 7159
Email. arja.h.keskitalo at ouka.fi<mailto:arja.h.keskitalo at ouka.fi>

www.ouka.fi/ppm<http://www.ouka.fi/ppm>
Facebook<https://www.facebook.com/PohjoisPohjanmaanMuseo?ref=ts&fref=ts>

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta