[Nayttelyposti] Rauma Biennale Balticum 2016 avajaiset ja tiedotustilaisuus
Pauliina Monto-Kokkonen
pauliina.kokkonen at raumantaidemuseo.fi
To 16.Kesä. 13:32:49 EEST 2016
Rauma Biennale Balticum 2016 Vulnerability – Haavoittuvuus, Rauman taidemuseo 18.6.-18.9.2016
Näyttelyn tiedotustilaisuus perjantaina 17.6. klo 13.
Näyttelyn avajaiset perjantaina 17.6. klo 18.-20.
Tervetuliaissanat: Janne Koski, intendentti, Rauman taidemuseo
Näyttelyn avaa: Magdalena Zakrzewska-Duda, kansainvälisten suhteiden osaston päällikkö, Itämeren Kulttuurikeskus, Gdansk
Helka Ketonen: Veden alla – ympäristötekoja taiteen keinoin, kulttuurijohtaja, Maaseudun Sivistysliitto
Afterparty klo 20
Teatteriravintola Ankkuri, Alfredinkatu 2
Tervetuloa!
Rauma Biennale Balticum 2016 -näyttelyn teema Haavoittuvuus kutsuu tarkastelemaan erilaisia näkökulmia olemassaolon haurauteen taideteosten kautta Itämeren alueelta ja laajemmaltakin. Haavoittuvuuden käsite vie meidät lähelle ihmisenä olemisen peruskysymyksiä, ja myös kysymyksiä siitä, miten käsityksemme todellisuudesta muotoutuu ja on altis muutoksille. Suhtautumisemme haavoittuvuuteen, miten elämme haavoittuvuutemme kanssa, kertoo siitä millaisia olemme.
Ihmiskunnan historian alusta alkaen haavoittuvuutta on pidetty elämän moniulotteisuuteen itsestäänselvästi, ehkä mystisestikin, kuuluvana välttämättömänä pahana, ekologisena perusolettamuksena. Modernin ajan myötä uudet ajatukset kyseenalaistivat haavoittuvuuden itsestäänselvyyden. Uuden ajan itsenäinen ja itseriittoinen ihminen nousi luonnon, ja muiden ihmisten, yläpuolelle. Uusi kaikkivaltias Itse ei enää rationaalisuuteen, jatkuvaan kasvuun ja riistoon perustuvassa järjestelmässä hyväksynyt haavoittuvuutta ja riippuvuutta ympäristöstä. Vaikutussuhteet määriteltiin maailmanlaajuisesti uudestaan ohi kehon, ympäristön, tunteiden ja kommunikaation todellisuuksien. Ristiriitainen tilanne muutti käsitystämme ja kokemustamme haavoittuvuudesta ja mikä paradoksaalisesti vain lisäsi tunnetta elämän hauraudesta ja katoavaisuudesta.
Luontaista riippuvuuttamme ekologisista, taloudellisista, institutionaalisista, psyko-sosiaalisista ja henkisistä tekijöistä - riippuvuutta toisistamme - hallitaan nyt monimutkaisten valtasuhteiden ja uuden teknologian avulla. Tietoisuutemme ja ajattelumme muokkaavat käytettävissä olevan informaation perusteella käsitystämme todellisuudesta. Poliittisiin ja taloudellisiin päämääriin tuotetaan informaatiota muokkaamaan mieltymyksiämme ja mielikuviamme todellisuudesta.
Nykyisin haavoittuvuuttamme väheksyvä ja ihmiskunnan pysyvyyttä ja kukoistusta korostava ajatusmalli on saanut haastajakseen ekologisempia ja todellisuuteen ankkuroituja uusiutuvuuteen ja tasa-arvoon perustuvia näkökulmia. Uudet käytännöt tunnistavat olemassaolon rajallisuuden ja hienovireisemmät, historian aikana usein eristetyiksi joutuneet maailmankatsomukset.
Haavoittuvuus-näyttely kutsuu aistimaan ja ajattelemaan uudelleen näitä uusia käsityksiä ja keskustelemaan niistä erilaisista lähtökohdista aihetta lähestyvien taiteilijoiden teosten kautta. Loppujen lopuksi näyttelyn teoskokonaisuuden takaa on löydettävissä käsitys haavoittuvuudesta yhtenä keskeisenä eloonjäämisen ehtona.
Näyttelyyn osallistuvat seuraavat taiteilijat: Chto Delat (RU), Jeannette Ehlers (DK), Serina Erfjord & Magnus Oledal (NO), Hanna Husberg (FI/SE), Polina Kanis (RU), Grada Kilomba (PO/DE), Anton Krohn & Daniel Petersson (SE), Ignas K
runglevičius (LT/NO), Petri Kuljuntausta (FI), Anda Lāce (LV), Kristiina Ljokkoi (FI), Jumana Manna(PS/DE) & Sille Storihle (NO/DE), Maritta Nurmi (FI), Dominik Ritszel (PL), Anna Shkodenko (EE), Jenna Sutela (FI)
Tänä vuonna Rauma Biennale Balticum on osa suurempaa Itämeren alueen yhteistyöprojektia. Baltic Sea Culture Centre Gdanskissa on EUSBSR Seed-Money Facility -ohjelman avustuksella kehittänyt Baltic House -konseptin, jonka kahtena muuna pääpartnerina ovat Rauman taidemuseo ja Färgfabriken Tukholmassa. Baltic House on taiteilijoita, tutkijoita ja aktivisteja yhdistävä hanke, jonka keskeisenä elementtinä on yhteisöllinen tapahtumaluonne. Projektiin liittyvän näyttelyn lisäksi kussakin Itämeren alueen maassa järjestetään paikallisen partnerin toimesta aiheeseen liittyviä tapahtumia ja seminaareja. Hankkeen ensimmäinen projekti oli Puolan kulttuuriministeriön osittain rahoittama “The Baltic House LAB 2015” Gdanskissa viime syyskuussa. Osa siellä olleista teoksista nähdään nyt Raumalla.
Näyttelyn oheisohjelmineen kuratoi Rauman taidemuseon työryhmä amanuenssi Hanna Kaski ja intendentti Janne Koski sekä Ph.D Candidate Gerardo Montes de Oca Valadez. Näyttelyn suojelija on tasavallan presidentin puoliso, rouva Jenni Haukio. Näyttely on osa Itämeren alueen Ars Baltica -kulttuuriverkostoa.
Rauma Biennale Balticum -näyttelysarjan historia on pitkä. Rauman taidemuseo on järjestänyt tätä Itämeren alueen näyttelyä yhtäjaksoisesti vuodesta 1977, jolloin järjestettiin ensimmäinen Pohjanlahden Biennale. Vuonna 1985 biennaali laajennettiin käsittämään koko Itämeren alue ja vuodesta 1990 alkaen näyttely on koottu erillisten teemojen mukaan. Näyttely on vakiinnuttanut paikkansa kansainvälisesti yhtenä keskeisenä Itämeren alueen nykytaidetapahtumana ja Suomessa valtakunnallisesti merkittävänä taidenäyttelynä. Näyttelyä tukevat mm: Rauman kaupunki, Opetus ja kulttuuriministeriö, Euroports Rauma, Satakunnan lastenkulttuuriverkosto, Suomen Kulttuurirahasto, TVO, Siemen-Flora.
Oheisohjelmat
Veden alla – ympäristötekoja taiteen keinoin
Kesä-elokuu 2016
Tule kuuntelemaan merenpohjan äänimaisemaa yhdistettynä elävään musiikkiin, katsomaan miltä kelluvat veistokset näyttävät veden alla ja aistimaan sen miten uimahalli muuntuu kokonaistaideteokseksi taiteilijoiden, muusikkojen ja valovelhojen avulla. Osallistu taiteen tekemiseen ja kokemiseen rannalla, saarissa ja veden alla. Vedenalainen äänimaailma, rantojemme ja vesistöjemme puhtaus ja Itämeren ekologinen tasapaino – muun muassa näitä teemoja tuodaan esille kesän aikana taideteoksissa ja taidetapahtumissa eri puolilla Raumaa.
Kesä-elokuu Rauman kaupungin rannat, taidemuseon piha sekä Kylmäpihlajan saari
KALANMAHA - osallistava ekotaideteosta valmistetaan kesän aikana eri puolilla Raumaa. Punapipoinen Kalanmaha-tiimi osallistaa raumalaisia myös toteuttamaan omia ekotekoja kesän aikana. Mm. Rauman Laitesukeltajien kanssa toteutetaan Reksaaren ympäristön merenpohjan puhdistusta. Milona Sadekallio ja Maritta Nurmi valmistavat yhdessä design-kangaskassin vaihtoehdoksi muovipusseille. Kassia myydään Hellapuussa, Kuninkaankatu 13, ja Taidemuseolla kesän aikana.
Teoksen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa kuvataiteilija ja biologi Maritta Nurmi.
17.-20.8 Rauman Uimahalli
LIFE AQUATIC, vedenalaisten konserttien ja veistosten kokonaisuus, tarjoaa elämyksiä niin veden alla kuin veden päällä. Yhteistyössä: äänitaiteilija ja muusikko Petri Kuljuntausta, kuvataiteilija Kristiina Ljokkoi, elektromuusikko Tuomas Toivonen sekä saksofonisti Jarno Tikka. Iltakonserteissa esiintyvät myös paikalliset muusikot Takku Ylinen, puhaltimet sekä Surina/Ville Eriksson, elektroniset soittimet ja koneet.
Veden alla –tapahtumien tuotannosta vastaa Maaseudun Sivistysliitto. Yhteistyössä mukana Rauman kaupungin liikuntapalvelut, ympäristönsuojelu ja Wihertoimi sekä Rauman taidemuseo, Äänirasia Tapahtumatuotanto sekä RaumArs Rauman taiteilijavierasohjelma. Tapahtumaa tukee Koneen Säätiö, Keskitien Tukisäätiö, Samuel Huberin säätiö, Taiteen edistämiskeskus/Satakunta, sekä Suomen Lontoon instituutti.
Rauma Biennale Balticum Laboratory: Vulnerability Matters
18.8.-24.8.
Prosessinomainen taiteilijalaboratorio käsittelee näyttelyn teemaa. Laboratorion osanottajia kutsutaan pohtimaan ja tunnustelemaan olemassaolon haurauden merkityksiä sekä Pohjoismaiden ja laajempienkin alueiden historiallisia olosuhteita , jotka ovat tuottaneet erilaisia mahdollisuuksia - tai mahdollisuuksien puutteita - ihmiselämän, ja elämän yleensä, kukoistamiselle.
Synthia - syntetisaattorimusiikkia Rauman taidemuseolla
Regenbot, Radiolaari, Wojaz
16.9.2016 klo 18 alkaen
Regenbotissa tiede kohtaa taiteen. Kokoamansa modulaarisyntetisaattori on pitkän ja tarkan tutkimuksen tulos ja alati muuntautuva taideteos. Radiolaari ammentaa musiikkinsa Berlin schoolin traditiosta jatkaen täydellisen sekvenssin metsästystä. Wojaz on matka sisään, lävitse minne lie voimat kuljettavat ja mistä takaisintulo ei ole taattua.
Lisätietoa:
Intendentti Janne Koski, janne.koski at raumantaidemuseo.fi +358 440 224154
Amanuenssi Hanna Kaski, hanna.kaski at raumantaidemuseo.fi +358 440 224155
Ph.D Candidate Gerardo Montes de Oca Valadez, gmov at raumantaidemuseo.fi http://gerardo-montes-de-oca.tumblr.com
WWW-sivusto: www.raumabiennale.com
Pressikuvat (15.6. alkaen) http://www.raumantaidemuseo.fi/media/index.html (käyttäjätunnus: rtm, salasana: pinnala)
https://www.facebook.com/events/278643709148815/
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta