[Nayttelyposti] Nelimarkka-museon kesänäyttelyt 11.6.-4.9.2016 // Kaarina Heikinheimo: LUMOUS ja Mari Hallapuro: Alinen

aino mantyvaara aino.mantyvaara at alajarvi.fi
To 2.Kesä. 12:28:44 EEST 2016


Nelimarkka-museon kesänäyttelyt 11.6.-4.9.2016

Kaarina Heikinheimo - LUMOUS / tekstiilitaidetta

Alajärveläislähtöinen Kaarina Heikinheimo on kuvataiteilija, jolle tekstiili on toteuttamistapa. Heikinheimon materiaaleja ovat pääasiassa pellava, kupari, teräs ja lasi. Veistosten runkona on usein rautakehikko.
 Heikinheimon tekstiiliveistokset ovat suurikokoisia ja niiden valmistaminen vaatii aikaa ja paljon työtä. Taiteilija toteuttaa itse kaikki työvaiheet. Nelimarkka-museon näyttely koostuu satumetsästä, jossa yhdistyvät teemat lumous ja kruunajaiset. Esillä on esimerkiksi suurikokoisia tekstiilikransseja, jotka johdattavat katsojan kruunajaisteemaan.

Heikinheimoa on lapsesta asti kiinnostanut sadun maailma. Sadut antavat mahdollisuuden vapaaseen luovuuteen, jota myös taiteilijan tekniikka tukee. Heikinheimon teosten ideat vaihtelevat. Hän pyrkii rakentamaan näyttelystä kokonaisuuden, mutta säilyttämään myös vapauden tunteen. Taiteilija kuvaa kulloiseenkin teoskokonaisuuden muotoutumista sukellukseksi tuntemattomaan ja jättää katsojalle vapauden tulkita teoksia.

Näyttelystä toiseen siirtyminen on Heikinheimolle aina jatkumo. Hänen teoksiaan on ollut esillä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä useissa Suomen museoissa. Lisäksi Heikinheimo on toteuttanut veistoksia julkisiin tiloihin, kuten Vaasan uimahalliin, keskussairaalaan, lentoasemalle ja yliopistolle. Taiteilija on muuttanut Alajärveltä Vaasaan 5-vuotiaana, mutta yhteys paikkakuntaan on säilynyt mökkisaaressa vietettyjen kesien kautta.

------------------------------------------------------------------------------------------

Mari Hallapuro - Alinen / grafiikkaa

Nelimarkka-museon grafiikan salien kesänäyttelyssä alajärveläislähtöinen kuvataiteilija Mari Hallapuro (s. 1985) palaa juurilleen pääkaupunkiseudulla vietettyjen opiskeluvuosien jälkeen. Näyttelyssä on esillä pienikokoisia ja yksityiskohtaisia teoksia, joiden synkkiäkin aiheita lähestytään myös huumorin kautta.

Hallapuro kuvaa työskentelyään: ”Piirtäminen on ollut minulle aina tärkeää. Intiimi ja vetäytyvä puuhastelu omien aiheiden parissa on ollut aina hyvä pakopaikka ja on sitä edelleen. Taidegrafiikan myötä tekemiseen tulee työskentelyn hitaus ja välillisyys, joka antaa tekijälleen lisää tilaa pohdiskelulle. Grafiikan painamisprosessin mahdollistama sarjallinen työskentelytapa antaa kuva-aihioille mahdollisuuden rakentua hitaasti eteenpäin ja muuttua. Kuvasarjasta tulee kuin aivan liian hidas animaatio.”

Kuvissaan Hallapuro mietiskelee ajan kulumista ja katoavaisuutta. Hänen teoksensa kuvaavat nähtyä ja koettua. Eräs teosten tärkeimmistä lähtökohdista on havainto: ”Välillä minä pidän siitä, että saan tehdä ajatuksissani pulahduksia syviin ja synkeisiin vesiin ja tehdä niistä kuvia.” Arkiset huomiot kuitenkin keventävät tunnelmaa ja tuovat kuviin omat pienet vitsinsä. Hallapuron teoksissa huumori ja melankolia kulkevat usein käsi kädessä.

Mari Hallapuro asuu ja työskentelee Keravalla. Hän valmistui kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemian taidegrafiikan koulutusohjelmasta vuonna 2012. Valmistumisensa jälkeen Hallapuro on järjestänyt useita yksityisnäyttelyitä Suomessa ja ottanut osaa ryhmänäyttelyihin. Vuonna 2015 Hallapuro osallistui Etelä-Pohjanmaan kuvataideverkoston järjestämään Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija-kilpailuun ja hänen teoksensa valittiin yleisön suosikiksi. Hallapuron teoksia on hankittu mm. Helsingin Taidemuseon, Valtion sekä EMMAn –Espoon modernin taiteen museon taidekokoelmiin. Hallapuro on Suomen taidegraafikoiden ja Helsingin taiteilijaseuran jäsen. Vuonna 2016 Hallapuro toimii Suomen Taidegraafikoiden johtokunnan jäsenenä.

Lämpimästi tervetuloa!


www.nelimarkka-museo.fi

Nelimarkka-museo
Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseo
Pekkolantie 123, 62900 Alajärvi
p.(06) 557 2129

Aukioloajat:
Ti-pe 11-17
La 12-16
Su 12-17
Ma suljettu

Liput: 6€ / lapset ja seniorit 4€ / Museokortti


Ystävällisin terveisin,

Aino Mäntyvaara
Vs. museolehtori

Nelimarkka-museo
Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseo
aino.mantyvaara at alajarvi.fi
(06) 557 2129
044 297 0501
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta