[Nayttelyposti] Vappu Rossi: Avioliitto (2015), Porin taidemuseossa 10.06.-28.08.2016

Venäläinen Anni anni.venalainen at pori.fi
Ke 1.Kesä. 12:19:14 EEST 2016


VAPPU ROSSI: AVIOLIITTO

10.06.2016 - 28.08.2016

RappuAvioliitto (2015), mediateos, kesto 12'13", äänetön.

Kehystetyssä kaksoismuotokuvassa pariskunta muuttuu hitaasti toisikseen - ja takaisin. Muutos on asteittaista, äkkikatsomalta lähes huomaamatonta.

Teos viittaa vanhaan "totuuteen" siitä, että aviopuolisot alkavat pikku hiljaa muistuttaa toisiaan. Avio-onni saa mykkänä toistensa ohi tuijottavan pariskunnan kautta lakonisen käsittelyn. Huumoritason lisäksi hitaasti muuttuvassa kuvassa ovat läsnä myös sukupuoleen ja kumppanuuteen liittyvät kysymykset - kuvassa kun on suurimman osan aikaa kaksi hybridiä - sekä ajan kulumisen ja kuolevaisuuden teemat.

Vappu Rossi (1976) on kuvataiteilija, mediataiteilija ja taidegraafikko. Hänen tuotantonsa on piirustuslähtöistä, mutta tekniikaltaan monipuolista: maalausten ja piirrosten lisäksi hän tekee valokaappiteoksia, mediataideanimaatioita ja grafiikkaa. Suoraan tilaan toteutetut seinäpiirrokset ja -maalaukset sekä yhteistyöprojektit tanssijoiden ja muusikoiden kanssa ovat merkittävä osa hänen työskentelyään.

Pääosassa Rossin tuotannossa on ihmisen kuva: inhimillinen tunne- ja aikaskaala, liikkeen, ruumiillisuuden, läsnä- ja poissaolon kysymykset. Kotimaassa Rossi tunnetaan ennen kaikkea piirroksistaan sekä piirustuksen tilallisista ja taiteidenvälisistä sovelluksista. Rossin mediataideteoksille on yhteistä muutoksen ja ajan kulumisen pohdinta, maagisen metamorfoosin tai hitaan prosessin näkyväksi tekeminen. Videot ja installaatiot ovat äänettömiä tai äänimaailmaltaan hyvin karsittuja.

Kansainvälisesti Rossin tunnetuinta tuotantoa ovat hänen mediateoksensa, joiden hiljaisen humoristinen, mietteliäs ja väriaskeettinen tyyli on saanut huomiota festivaalilevityksessä ympäri maailman, viime aikoina mm. Berliinin 10th International Directors Loungessa, Tampereen elokuvajuhlilla, Weiterstadtin elokuvajuhlilla Saksassa, Clare Valleyn elokuvajuhlilla Australiassa sekä kansainvälisillä lyhytelokuvajuhlilla Perussa, jossa se oli valittuna kansainväliseen kilpasarjaan. Rossin videoinstallaatio oli esillä myös vuoden 2014 Mäntän kuvataideviikoilla.

Rossin töitä on ollut esillä gallerioissa, museoissa ja festivaaleilla ympäri maailman. Hänen teoksiaan löytyy useista merkittävistä kotimaisista kokoelmista. Rossi on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta ja taiteen kandidaatiksi Taideteollisesta korkeakoulusta. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä.


Lisätietoja:

Anni Venäläinen
ts. intendetti, näyttelypalvelut/ Chief curator (temp.)

Porin taidemuseo / Pori Art Museum
Eteläranta 28100 Pori, Finland
+358 44 701 7601
poriartmuseum.fiLisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta