[Nayttelyposti] Helvi Mustosen näyttely Hyvinkään taidemuseossa

Kuisma Tuija Tuija.Kuisma at HYVINKAA.FI
Ti Helmi 16 10:06:37 EET 2016


HELVI MUSTONEN -  LEMMENLAAKSON TYTTÖ
5.2. - 20.3.2016
Hyvinkään taidemuseo

Pitkän uran taidemaalarina tehnyt Helvi Mustonen (s. 1947) hurmaa jälleen tumman puhuvilla maalauksillaan.  Näyttelyn maalaukset ovat lähinnä vuosilta 2000-2015. Helvi Mustosen eri tekniikoita yhdistävät teokset eivät rajoitu vain maalauspintaan, vaan sitä rajaavat kehykset ovat oleellinen osa teosta. Taiteilijan maalauksissa on hyvin laajasti viittauksia taidehistoriaan ja sen eri ismeihin: ekspressionismiin, naivismiin, primitivismiin, surrealismiin, symbolismiin. Niin kuin aina hyvällä ja omintakeisella taiteilijalla yksinkertaisetkin arjen esineet kuten tuolit saavat Mustosen siveltimen kautta arkipäivän yläpuolelle nousevan sisällön.

Helvi Mustosen maalauksissa sekoittuvat toisiinsa unien ja tarinoiden maailmat. Kun katsomme Mustosen maalauksia havaintomme sisältää aina aukkoja, sillä näkyvään sisältyy aina myös näkymätön.  Juuri tämä näkymätön taiteilijan teoksissa jää kiehtomaan mieltämme eräänlaisena arvoituksena.  Mustosen maalausten liikkumattomissa hahmoissa, niin ihmisissä kuin eläimissä, on samanlaista vahvaa sisältäpäin tulevaa voimaa ja viestintää kuin ikoneissa tai muotokuvissa. Hänen maalaustensa eläimet eivät ole vain eläimiä, vaan usein taiteilijan alter egoja, mutta voimme nähdä ne kenen hyvänsä meistä kumppaneina, sisäisinä eläiminä tai salattuina minuuksina. Taiteilijan monille maaluksille on tyypillistä sylissään tai lähellään eläintä pitävät naishahmot. Ehkä siinäkin on maalauksessa läsnä ihmissielun eläinhahmoinen ruumiillistuja.

Näyttelyn yhteydessä ilmestyy julkaisu, jonka artikkelin Helvi Mustosen taiteesta on kirjoittanut taidehistorioitsija Pirjo Hämäläinen.

OHEISOHJELMA
Su 21.2. klo 14.00 performanssi sarjasta Mielen, Tilan ja Äänen kohtaamisharjoituksia. Esiintyjät Heikki Mäntymaa ja Päivi A Repo
Su 28.2. klo 14.00 kuvataiteilija Helvi Mustonen esittelee näyttelynsä

Lisätietoja amanuenssi Merja Ilola puh. 040 480 1776 tai merja.ilola at hyvinkaa.fi

taidemuseo avoinna
ti-to 11-18, pe-su 11-17
Merja Ilola
amanuenssi/curator
Hyvinkään taidemuseo/Hyvinkää Art Museum
Hämeenk. 3 D, 05800 Hyvinkää
+358 (0)40 480 1776
merja.ilola at hyvinkaa.fi
www.hyvinkaantaidemuseo.fi


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta