[Nayttelyposti] Okko Pöyliön kahdeksanmetrinen piirustus kuvaa hävityksen kohdannutta Turkua

Selina Kiiskinen selina.kiiskinen at aboavetusarsnova.fi
To 1.Joulu. 13:50:42 EET 2016


OKKO PÖYLIÖ: Vartiovuori
2.12.2016-26.2.2017 Takkahuone, Aboa Vetus & Ars Nova

Okko Pöyliön kahdeksanmetrinen piirustus kuvaa hävityksen kohdannutta Turkua

Okko Pöyliö tekee yksityiskohtaisia, hyvin taidokkaita lyijykynäpiirustuksia. Viime vuosina hän on työstänyt pääasiassa tarinallisia muotokuvia, joiden aiheet ovat olleet dramaattisia ja ahdistavia. Aboa Vetus & Ars Nova -museon Takkahuone-galleriaan Pöyliö tuo suurikokoisen lyijykynäpiirustuksen, jossa pääosassa on ihmisen sijaan taiteilijan kotikaupunki Turku. "Onhan kaupunki myös oma persoonansa tiettyine ominaispiirteineen ja kauneuspilkkuineen", taiteilija toteaa.

Kun Pöyliö on aiemmissa teoksissaan kuvannut eri tavoin hätää aiheuttavissa tilanteissa olevia ihmisiä, on uudessa teoksessa kokonainen kaupunki hätätilassa. Vartiovuori on Vartiovuoren tähtitornin suunnalta nähtävä dystooppinen näkymä Turusta. Kaupunki on tyhjentynyt asukkaista, ja rakennukset ovat sortuneet tai sortumassa.

Lohduton näky on toisaalla todellisuutta juuri nyt, ja teoksen kimmokkeena onkin ollut uutisointi Euroopan pakolaiskriisistä ja kriisialueiden pommituksista. Uutiset herättivät Pöyliössä kysymykset: Miltä kotikaupunkini näyttäisi tuhoutuneena? Kuka ottaisi tässä tilanteessa suomalaisia pakolaisia vastaan ja miten itse siinä tilanteessa toimisi? Kuvaamalla kaupungin kuvitteellista hävitystä Pöyliö muistuttaa sen nykyisestä kauneudesta ja rauhasta.

Okko Pöyliö haastoi itsensä aloittaessaan teoksen piirtämisen. Teos on kahdeksan metriä pitkä, ja Pöyliö on työstänyt sitä metrin kerrallaan - muun osan teoksesta ollessa käärittynä rullalle. Ripustaessaan piirustuksensa Takkahuone-galleriaan hän näkee itsekin teoksen ensimmäistä kertaa kokonaisena.

Okko Pöyliö (s. 1989) valmistui Turun AMK:n taideakatemiasta vuonna 2014. Hän työskenteli Aboa Vetus & Ars Novan taiteilijaresidenssissä vuonna 2015. Residenssi on toiminut Kupittaalla vuodesta 2011 lähtien ja siellä työskentelee vuosittain kahdesta viiteen kuvataiteilijaa.

Kuvia näyttelystä:
http://www.aboavetusarsnova.fi/fi/nayttelyt/okko-poylio-vartiovuori


--

Selina Kiiskinen
Tiedottaja-amanuenssi
p. 0207 181 639, 040 576 3839
selina.kiiskinen at aboavetusarsnova.fi

Aboa Vetus & Ars Nova
Historian ja nykytaiteen museo
Itäinen Rantakatu 4-6
20700 Turku

www.aboavetusarsnova.fi
www.facebook.com/aboavetusarsnova
https://twitter.com/AVANmuseoLisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta