[Nayttelyposti] Poliisimuseon uusi verkkonäyttely Pussihousuista haalareihin - Poliisin virkapuku Suomessa

Jokiniemi Maritta POL POLAMK Maritta.Jokiniemi at poliisi.fi
Ke 13.Huhti. 15:26:57 EEST 2016


Miltä poliisin virkapuku näytti Suomen itsenäisyyden alussa? Mikä oli herrasmiespoliisin univormu? Milloin kenttähaalari tuli käyttöön järjestyspoliisilla?

Näitä kysymyksiä Poliisimuseosta kysytään usein, ja nyt niihin saa vastaukset uudesta verkkonäyttelystä Pussihousuista haalareihin - Poliisin virkapuku Suomessa. Näyttely esittelee poliisin virkapuvun kehitystä 1800-luvulta nykypäivään.

Näyttelyssä on kuvia ja tekstejä esimerkiksi haalareista ja ajopuvuista, päähineistä, jalkineista sekä virkatakeista. Poliisin virkapuvun kehitystä voi seurata aikajanan mukaan tai teemoittain. Esillä on myös mallipiirroksia vaatteista ja niihin kuuluvista tunnuksista sekä säädösten alkuperäisiä tekstejä, joista näkee miten, virkapuku on määritelty eri aikoina.

Ensimmäiset poliisitoimen virkamiehiä koskevat pukumääräykset annettiin 1800-luvulla. Poliisin työ alkoi ammatillistua 1800-luvun loppupuolella kaupungeissa, ja samalla poliisin virkapukuihin alkoi tulla yhdenmukaisuutta ja sotilaallisia piirteitä.
Verkkonäyttelyssä korostuu erityisesti 1900-luku, jolloin poliittiset muutokset ja aktiivinen pyrkimys virkavaatetuksen kehittämiseen toivat virkapukuun muutoksia kiihtyvällä tahdilla. Sotilaallisesta tyylistä siirryttiin käytännöllisyyden korostamiseen.

Sivusto julkaistaan kevään aikana myös ruotsiksi ja englanniksi.

Näyttelyn verkko-osoite: http://poliisimuseo.virkapukuhistoria.fi/

Lisätietoja verkkonäyttelystä: tutkija Panu Rissanen, panu.rissanen(at)poliisi.fi, puh. 029 548 3903


Ystävällisin terveisin

Maritta Jokiniemi
Tutkija, Curator

Poliisimuseo  | National Police Museum
Poliisiammattikorkeakoulu | Police University College
PL 123 (Vaajakatu 2), FI-33721 Tampere
p. +358 295 483 904
maritta.jokiniemi(at)poliisi.fi


www.poliisimuseo.fi
http://www.twitter.com/poliisimuseo
http://www.facebook.com/poliisi.museo
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta