[Nayttelyposti] Tiedote: Pedar Jalvi -muistonäyttely avautuu Saamelaismuseo Siidassa 12.4.

Ida Ikonen ida.ikonen at samimuseum.fi
To 7.Huhti. 13:15:51 EEST 2016


PEDAR JALVI -MUISTONÄYTTELY AVAUTUU SIIDASSA 12.4.


Saamelaismuseo Siida, Saamelaisarkisto ja Sámi allaskuvla ovat yhdessä tuottaneet kiertävän näyttelyn Suomen ensimmäisestä saamenkielisestä kirjailijasta Pedar Jalvista. Näyttely avataan Siidassa tiistaina 12.4. kello 13. Avajaissa näyttelyn käsikirjoittaja professori Vuokko Hirvonen kertoo Pedar Jalvin elämästä.


Näyttely kunnioittaa Jalvin elämäntyötä, ja siinä nähdään paljon ennen näkemättömiä arkistoaineistoja, joita on koottu mm. Jyväskylän maakunta-arkistosta (Jyväskylän seminaarin arkistosta), Keski-Suomen museosta ja SKS:stä. Pedar Jalvin kuolemasta tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta.

Näyttelyn on käsikirjoittanut saamen kirjallisuuden ja koulututkimuksen professori Vuokko Hirvonen Saamelaisesta korkeakoulusta Koutokeinosta. Avajaistilaisuudessa Siidassa Vuokko Hirvonen kertoo, miten miten 1800-luvun lopulla syntyneestä utsjokisesta Piera Klementipoika Helanderista tuli saamenkielinen kirjailija Pedar Jalvi. Esitelmässä seurataan Pedar Jalvin jalanjälkiä Yläjalven lapsuudenkodista Suvannon (Outakosken) koululle, joiunkeruumatkalle Koutokeinoon ja aina Jyväskylän opettajaseminaariin saakka. Opiskeluaikanaan (1911-1915) Jalvi tallensi saamelaista kansanperinnettä ja tuona aikana syntyivät myös monet lehtiartikkelit ja Muohtacalmmit-teos. Jalvin lyhyt elämä päättyi sata vuotta sitten (1916) Inarin kirkonkylälle, johon hänet on myös haudattu. Vaikka Jalvin kirjallinen ura jäikin lyhyeksi, on hänellä ollut merkittävä vaikutus saamelaiseen kirjallisuuteen.

Pedar Jalvi - muistonäyttelyn avajaisia vietetään 12.4. Siidan auditoriossa. Kello 13 alkavaan tilaisuuteen on vapaa pääsy. Professori Vuokko Hirvosen luennon jälkeen tutustutaan Pedar Jalvi -muistonäyttelyyn.

Saamelaismuseo Siida on toteuttanut näyttelyn yhteistyössä Saamelaisarkiston ja Sámi allaskuvlan kanssa. Näyttely kiertää tämän vuoden ajan, ja se on esillä Siidassa 12.4. - 29.5.2016.Ida Ikonen
Plánejeaddji | Suunnittelija | Planner
Tel | Puh +358 40 557 45 16
ida.ikonen at samimuseum.fi

SIIDA
Sámemusea | Saamelaismuseo | Sámi Museum
Cujuhus | Osoite | Address:
Sami museum - Saamelaismuseosäätiö
SIIDA
Inarintie 46
FI-99870 Anár | Inari

www.siida.fi<http://www.siida.fi/>
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta