[Nayttelyposti] Alpo Jaakolan teoksia Rauman taidemuseossa

Pauliina Monto-Kokkonen pauliina.kokkonen at raumantaidemuseo.fi
Pe 1.Huhti. 10:57:06 EEST 2016


Alpo Jaakola                             

Rauman taidemuseo 19.3. – 22.5.2016         

 

Rauman taidemuseossa on kahden kuukauden ajan esillä Alpo Jaakolan (1929–1997) taiteellista tuotantoa. Keravan Taide- ja museokeskus Sinkassa päättyi juuri näyttely, jossa esiteltiin kahden omintakeisen ja alkuvoimaisen taiteilijan Alpo Jaakolan ja Heikki W. Virolaisen tuotantoa. Rauman taidemuseo kokosi Alpo Jaakolan teoksista jatkonäyttelyn, joka on nyt nähtävillä Raumalla. 

 

Jaakola oli tuottelias, rohkea ja omaperäinen taiteilija. Hän piti itseään välikätenä, jonka kautta alitajuiset voimat puhuvat kieltään. Jaakola käytti monipuolisesti eri tekniikoita ilmaisunsa välineenä. Hänessä oli intoa ja elinvoimaa, joka näkyy kaikissa hänen töissään. 

 

Loimaalaisen maalaispojan elämä muutti suuntaansa, kun hän 14-vuotiaana pääsi ensimmäistä kertaa taidenäyttelyyn. Tämän kokemuksen innoittamana Jaakola lähti opiskelemaan Turun taideyhdistyksen piirustuskouluun syksyllä 1951. Vaikka taideopinnot eivät jatkuneet vuotta pidemmälle, oli piirustuskoulussa vietetty aika merkittävä. Piirustuskoulun opettajan Otto Mäkilän surrealismia kohtaan tuntema kiinnostus tarttui myös Alpo Jaakolaan. Varhaisimmissa töissään taiteilija kuvasi mielellään epätodellisia, unenomaisia ja mystiikan sävyttämiä luonnonaiheita. Tähän aikakauteen kuuluvat näyttelyssä esillä olevat maalaukset Maapallo embryokaudella ja Muurahaisten runoilija.

 

Jaakola teki 1970-luvulla useita Madonna-aiheisia ja luonnonuskontoihin liittyviä teoksia kuten Tulen synty tai Poistuvat shamaanit. Uskonnollisista aiheista erkaantuessaan Jaakolan mielenkiinto suuntautui 1980-luvulla Kalevala-aiheisiin. Kalevalan juhlavuosi 1985 ohjasi Alpo Jaakolan mielenkiinnon pohjattomaan aihevalikoimaan. Rauman kaupungin kokoelmaan kuuluva maalaus Ainolaisen henki puhuttelee Väinöläistä on hieno esimerkki juuri tältä aikakaudelta.

 

Alkuvoimainen luonnon kunnioitus säilyi Jaakolan elämänasenteena. Hän muokkasi luomisvimmansa voimalla ympäristöään ja teki metsään veistoksia kivistä, betonista ja puusta sekä istutti kotinsa viereen tuhansia puita ja pensaita. Taidemuseossa nähdään Toteemi-niminen maalattu puuveistos.

 

Alpo Jaakola on ollut yksi Suomen tuotteliaimpia taiteilijoita. Hän osallistui vuodesta 1951 lähtien useisiin ryhmänäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Yksityisnäyttelyitä hän piti vuodesta 1953 lähtien. Jaakola sai Turun ja Porin läänin taidepalkinnon vuonna 1970 ja hänelle myönnettiin Pro Finlandia –mitali vuonna 1977 ja Aurora-mitali vuonna 1981. Professorin arvonimen hän sai vuonna 1985.

 

 

Konsertti taidemuseossa sunnuntaina 10.4. klo 15. Aapo Grönlund, kitara. Ohjelmassa 

J.S. Bach, Gragnani, Granados. Konsertin kesto noin 40 min. Konserttiin museon pääsylipulla. Tervetuloa!

 

Lehdistökuvia: http://www.raumantaidemuseo.fi/suomi/media.html 

Käyttäjätunnus: rtm

Salasana: pinnala

 

Rauman taidemuseo

Kuninkaankatu 37

26100 Rauma

puh. 028224346

www.raumantaidemuseo.fi

 

Aukioloajat:
ma suljettu
ti-pe 12-17
la-su 11-16

 

Hinnat:
Aikuiset 6 €
opiskelijat ja eläkeläiset 3 €
ryhmät (väh. 15 henk.) 3 € / henk
alle 18-vuotiaat ilmaiseksi

 

 Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta