[Nayttelyposti] Lena Gätjensin yhteisötaideteos Yksityiskohtien väliaikainen observatorio 3.–24.4.2016

Lönnströmin museot info at lonnstrominmuseot.fi
Pe 1.Huhti. 09:45:50 EEST 2016


Lena Gätjens
Yksityiskohtien väliaikainen observatorio
3.–24.4.2016 Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseon Galleriassa

Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseon Galleriassa ja pihalla on esillä 3. 24.4.2016 yhteisötaideteos Yksityiskohtien väliaikainen observatorio. Valoa ja näkemistä käsittelevän teoksen on toteuttanut RaumArsin residenssitaiteilija Lena Gätjens (s. 1983) yhteistyössä Rauman kuvataidekoulun arkkitehtuurin ja grafiikan opiskelijoiden ja kuvataiteilija Tommi-Wihtori Roströmin sekä VALO-pajatoiminnot -työllistämishankkeen kanssa. Näyttelyn on järjestänyt RaumArs ry, Rauman taiteilijavierasohjelma yhteistyössä Lönnströmin taidemuseon kanssa. Projekti on osa ensimmäistä kertaa järjestettävää VASTAAN+OTTO-yhteisötaiteen triennaalia.

Mitä näkeminen on? Kysymys vie meidät ainakin biologian ja fysiikan maailmaan, mutta se voidaan ymmärtää myös vielä laajemmin. Historian saatossa näkemistä ja erityisesti valoa on käsitelty niin kielen kuin filosofiankin aloilla useiden eri merkitysten, kielikuvien ja symbolien avulla. Yksityiskohtien väliaikainen observatorio koostuu katselulaitteista, työkaluista ja valoleluista sekä mielikuvista tulevaisuudesta.

Helmikuun lopulta lähtien Rauman kuvataidekoulun oppilaat ovat suunnitelleet observatorion yhdessä Lena Gätjensin ja Tommi-Wihtori Roströmin kanssa. Rauman Seudun Katulähetys ry:n VALO-pajatoimintojen työkokeilijat ovat puolestaan rakentaneet valoon liittyviä työvälineitä yhdessä Lena Gätjensin kanssa. Nämä valovälineet, eräänlaiset kävelevät peilit, liikkuvat Rauman keskusta-alueella maalis- ja huhtikuussa. Raumalla liikkuvat saattavat silloin kohdata niitä ennalta-arvaamattomalla tavalla.

Yhteisöllinen kokeellisen työskentelyn lopputulos on esillä huhtikuussa Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseon Galleriassa ja museota ympäröivällä pihalla. Näyttely esittelee valmistuneita esineitä ja keksintöjä sekä niihin liittyvää dokumentaatiota. Yksityiskohtien väliaikainen observatorio kutsuu sinut hidastamaan tahtia ja havainnoimaan.

Yksityiskohtien väliaikainen observatorio on osa ensimmäistä kertaa järjestettävää VASTAAN+OTTO -yhteisötaiteen triennaalia, joka levittäytyy Rauman lisäksi Helsinkiin, Kemiönsaarelle, Turkuun, Mynämäelle, Poriin ja Vaasaan huhtikuusta kesäkuun alkuun 2016. Triennaalin järjestävät Koneen Säätiön ylläpitämä taiteilija- ja tutkijaresidenssi Saaren kartano ja Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen aluetoimipiste yhteistyössä tapahtumapaikkakuntien taiteilija- ja taideorganisaatioiden kanssa.

Lena Gätjens on RaumArsin residenssitaiteilija helmikuun alusta huhtikuun loppuun. Hän keskittyy taiteellisessa työskentelyssään valotaiteeseen, valo-objektien suunnitteluun, julkiseen taiteeseen ja paikkasidonnaisiin teoksiin sekä valosuunnitteluun osana arkkitehtuuria. Hänen kokemuksensa yhteisötaiteesta kumpuaa Saksassa käynnissä olevasta projektista Grandhotel Cosmopolis, joka on yhteisöllinen veistos Augsburgin keskustassa (www.grandhotel-cosmopolis.org). Teos on hotelli, jossa vieraat ja pakolaiset asuvat ja työskentelevät yhdessä.

Näyttely on avoinna Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseon Galleriassa 3.–24.4.2016
Sunnuntaisin klo 12–16
Keskiviikkona 6.4. klo 12–19
Keskiviikkona 13.4. ja 20.4. klo 12–17

Museon piha on avoinna 3.–24.4.2016
Keskiviikosta sunnuntaihin klo 12–19

Näenkö?-erikoisopastus Rauma-päivänä 17.4. klo 14.30
optikko Pekka Palmu

Sisäänpääsy 5 € / 3 €
Alle 18-vuotiaat veloituksetta
Ilmainen sisäänpääsy Rauma-päivänä 17.4. sekä näyttelyn aikana Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseon vuosikortilla ja Museokortilla.

Pihalla oleviin Lena Gätjensin installaatioihin voi tutustua veloituksetta.


Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo /Lönnströmin taidemuseo
Syväraumankatu 41, 26100 Rauma
045 2610 504, info at lonnstrominmuseot.fi
www.lonnstrominmuseot.fi
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta