[Nayttelyposti] Graciela Iturbiden valokuvia Helinä Rautavaaran museossa

Ilona Niinikangas ilona.niinikangas at helinamuseo.fi
Ke 30.Syys. 13:22:46 EEST 2015


 

Graciela Iturbide (Meksiko, 1942) on yksi Meksikon merkittävimmistä nykyvalokuvaajista ja hänen näyttelynsä ”Natura” ja ”Fridan kylpyhuone” ovat esillä Helinä Rautavaaran museossa 30.9.-1.11.2015.

Iturbiden valokuville on ominaista rauhallinen tarkkailu, hienovarainen kohtaaminen ja rajauksen täsmällisyys. Hänen työvälineensä  - analoginen kamera ja pieni pimiö - ovat kaukana digitaalisuuden hektisyydestä.

 “Natura” ja “Fridan kylpyhuone” –näyttelyt ovat olleet esillä ympäri maailmaa. ”Natura” on sarja Oaxacan kasvitieteellisessä puutarhassa vuosina 1998-1999 otettuja valokuvia, joissa kaktukset ja puut on kiedottu siteisiin tai peitetty kankailla ja muovilla. Kasvit tuovat mieleen sairaalassa toipuvat potilaat. “Fridan kylpyhuone” näyttää Frida Kahlon Coyoacánissa, Mexico Cityssä, sijaitsevan talon kylpyhuoneen, joka oli suljettuna 50 vuotta. Iturbiden hiljaisuudessa ottamista kuvista välittyy talon tunnetun asukkaan elämä ja kärsimys. 

Graciela Iturbide Guerra syntyi Mexico Cityssä vuonna 1942. Hän aloitti elokuvaopinnot UNAM-yliopistossa vuonna 1969. Iturbide opiskeli valokuvausta suuren opettajansa, Manuel Álvarez Bravon johdolla, joka sai oppilaansa rakastumaan valokuvaukseen. Vuonna 1978 Iturbide sai Meksikon etnografiselta arkistolta tehtäväkseen dokumentoida maan alkuperäisväestöä. Hän kuvasi Koillis-Meksikossa, Sonoran autiomaassa asuvaa seri-nomadikansaa ja jatkoi alkuperäisväestön kuvaamista aina vuoteen 1988, kun taiteilija Francisco Toledo pyysi häntä kuvaamaan Oaxacan Juchitán-kylää.

Seuraavina vuosina Iturbide kutsuttiin työskentelemään Panamaan, Kuubaan, Yhdysvaltoihin, Intiaan ja Japaniin. Hän on saanut useita palkintoja ja tunnustuksia. Vuonna 2015 Meksikon kuvataideinstitutti myönsi Iturbidelle Medalla de Bellas Artes –kunnianosoituksen  hänen 45-vuotisen uransa kunniaksi ja tunnustukseksi hänen panoksestaan Meksikon kuvataidemaailmassa.  

Näyttelyn on tuottanut Meksikon suurlähetystö. Näyttely on osa Menolippu Meksikoon! -festivaalin ohjelmistoa. Tervetuloa!  

Helinä Rautavaaran museo, Näyttelykeskus WeeGee, Ahertajantie 5, Espoo. Pääsymaksu: 0/10/12€.

Lisätietoja: Ilona  Niinikangas, p. 09 816 314 33.Ilona Niinikangas

Museolehtori/ Educational Curator
Helinä Rautavaaran museo
Näyttelykeskus WeeGee
Ahertajantie 5, Tapiola
PL 6667,  02070 Espoon kaupunki
(09) 816 31433

http://www.helinamuseo.fi
http://www.facebook.com/HelinaRautavaaranmuseo


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta