[Nayttelyposti] Joki - kivikaudesta kaljakelluntaan -näyttely Vantaan kaupunginmuseossa

Rissanen Anni Anni.Rissanen at vantaa.fi
Ke 30.Syys. 13:19:59 EEST 2015


TIEDOTE 30.9.2015

Uusi perusnäyttely Vantaan historiasta

Vantaan kaupunginmuseossa avautuu uusi perusnäyttely 1.10.2015 klo 10. Joki - kivikaudesta kaljakelluntaan esittelee Vantaan historiaa ja vantaalaisten elämää jokien varsilla. Vantaan- ja Keravanjoet ovat jo esihistoriallisena aikana tarjonneet houkuttelevan elinympäristön ihmisille. Jokien varteen on asetuttu asumaan, sillä ne tarjosivat paitsi vettä ja ravintoa, myös hyvät kulkuyhteydet rannikolle ja sisämaahan.

Myöhemmin teknologian kehittyessä joista saatiin myös käyttövoimaa, ensin yksinkertaisiin myllyihin, myöhemmin teollisuuden tarpeeseen. Vielä 1900-luvun alkupuolella joet myös kuljettivat tehtaiden jätevedet mereen. Ihmiset ovatkin vaikuttaneet jokien elämään vähintään yhtä paljon kuin joet ihmisten. Nykyään jokien merkitys elinkeinon turvaajana on lähes hävinnyt, mutta edelleen niistä etsitään elinvoimaa, niiden äärelle hakeudutaan virkistymään ja rentoutumaan.


Uusinta tutkimustietoa

Edellinen perusnäyttely Vantaan kaupunginmuseossa oli esillä 2009 - 2013. Sen jälkeen alueen menneisyydestä on saatu paljon uutta tutkimustietoa niin arkeologisten kaivausten, historiantutkimuksen kuin kansatieteellisten haastattelujen avulla. Joki - kivikaudesta kaljakelluntaan -näyttelyssä tuoreet tutkimustulokset ovat ensi kertaa yhtä aikaa esillä laajalle yleisölle.

Näyttelyn käsikirjoituksessa on hyödynnetty muun muassa museon ja Vantaan kaupungin historiatoimikunnan organisoimien arkeologisten kaivausten sekä Helsingin pitäjän kirkonkylä -hankkeen tuottamaa aineistoa. Keskiajan päivityksestä saadaan kiittää Tapio Salmisen mittavaa tutkimustyötä, jota hän teki Vantaan ja Helsingin pitäjän keskiaika -kirjaa varten.


Yhteistyössä koululaisten kanssa

Näyttelyn suunnittelussa ovat olleet mukana Hakunilan koulun 8D-luokan ja Viertolan koulun 5A-luokan oppilaat opettajineen. He pääsivät jo ideointivaiheessa kertomaan, millainen on hyvä museo. Koululaisten kädenjälki näkyy myös valmiissa näyttelyssä. Viertolan koululaiset rakensivat savesta installaation lähiympäristönsä historiaan kuuluneesta Saippuatehtaasta. Hakunilalaiset puolestaan valmistivat jokiaiheisia savianimaatioita Vernissan animaatioasemalla.

Lopullisen näyttelykäsikirjoituksen toteutti Vantaan kaupunginmuseo. Näyttelyssä pääsee etsimään esihistoriallisia esineitä arkeologisilla kaivauksilla, ihmettelemään akvaarion vantaalaiskaloja tai kokeilemaan, paljonko tyhjä maitotonkka painaa. Visuaalisen ilmeen seinämaalauksineen on suunnitellut arkkitehti Harri Tarkka.


Näyttely on esillä 1.10.2015 - 18.12.2016.
Aukioloajat: ti, to, pe 10 - 17, ke 10 - 20, la - su 11 - 16.
Vapaa pääsy.


Lisätietoja:  Anni Rissanen, museoamanuenssi, anni.rissanen at vantaa.fi<mailto:anni.rissanen at vantaa.fi>, 050 310 5952


Lehdistökuvat: http://aineistopankki.vantaa.fi/?cart=732-chhdffjbgj&l=FI


A n n i  R i s s a n e n
museoamanuenssi | museiamanuens
____________________________________________
Vantaan kaupunginmuseo | Vanda stadsmuseum
Kultuuripalvelut | Kulturtjänst
Vantaan kaupunki | Vanda stad

Hertaksentie 1 | Hertasvägen 1, 01300 Vantaa | Vanda
puh. | tfn: +358 50 310 5952
email: anni.rissanen(at)vantaa.fi
www.vantaa.fi/kaupunginmuseo<http://www.vantaa.fi/kaupunginmuseo>
www.facebook.com/VantaanKaupunginmuseo<http://www.facebook.com/VantaanKaupunginmuseo>
http://twitter.com/VantaaKaupMuseo
http://muistaakseni.blogspot.fi<http://muistaakseni.blogspot.fi/>Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta