[Nayttelyposti] Henna-Riikka Halonen: The Vessel, It's All Gone Mushroom Shaped and Then to Dust (2014)/ Porin taidemuseo, Rappu 25.09.-22.11.2015

Venäläinen Anni anni.venalainen at pori.fi
Ke 23.Syys. 16:41:47 EEST 2015HENNA-RIIKKA HALONEN:

The Vessel, It's All Gone Mushroom Shaped and Then to Dust (2014)

25.9. – 22.11.2015 / RAPPU

Porin taidemuseo

Kesto: 08:38 min


Elokuvateos The Vessel, It’s All Gone Mushroom Shaped and Then to Dust kutsuu katsojan pohtimaan ihmisen muuttuvaa suhdetta esineisiin ja sanoihin maailmassa, jossa aineellinen muuttuu kaiken aikaa virtuaaliseksi, ruumis kuvaksi, ja jossa hoetaan lakkaamatta mantraa ”ei ole vaihtoehtoja”.


Elokuvan taustalla on halu tutkia nykyoloja toisten ihmisten aiemmin aikaansaamien tapahtumien ja esineiden kautta ja myös korostaa sitä, miten vaikea tapahtumaketjuja on esittää yksittäisten kuvien välityksellä. The Vessel on kuvattu Lauttasaaren vesitornissa Helsingissä. Vuonna 1958 rakennettu torni on esimerkki oman aikansa modernistisesta betoniarkkitehtuurista. Tunnettu maamerkki oli määrätty purettavaksi murskaamalla vuoden 2014 kuluessa. Kuvaushetkellä rakennus oli käyttämätön, sen suuret vesitankit tyhjennetty ja jäljellä olivat vain tyhjät betonirakenteet ja himmeät valot.


Teoksessa kuvataan sci-fi elokuvamaisin keinoin androgyynin hahmon (transgender-malli VJ Ruuska) matkaa ja muodonmuutosta Lauttasaaren vesitornissa. Hahmon saadessa useita erilaisia kasvoja myös aikakäsitys saa uuden merkityksen. Hahmon fyysinen, ruumiillinen olemus ja rakennuksen arkkitehtoniset piirteet ovat samanaikaisesti purkamisen kohteena. Vesitornissa kuvatun materiaalin lisäksi teoksessa käytetään internetistä haettua materiaalia kuten kuvituskuvaa, kuvaa Neuvostoliiton 1950-luvun ydinkokeista, biologisia dokumentteja ja sosiaalisen median selfie-kuvia.


Henna-Riikka Halonen (s.1975) on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Lontoon Goldsmiths Collegesta vuonna 2006. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä. Henna-Riikka Halonen on tehnyt ja tuottanut useita suurimittaisia yhteistyöprojekteja ja tilaustöitä Isossa-Britanniassa, Israelissa, Irlannissa, Ranskassa ja Suomessa. Hänen töitään on nähty laajalti kansainvälisissä näyttelyissä ja festivaaleilla, viimeisimpänä mm. Sydneyn biennaalissa 2014 ja Venetsian Biennaalissa 2015 toteutetussa Tutkimuspaviljongissa.________________________________

Anni Venäläinen

ts. intendentti, näyttelypalvelut /chief curator (temporary)

+358 (0)44 701 7601

Porin taidemuseo/ Pori Art Museum

Eteläranta, 28100 Pori, Finland

poriartmuseum.fi
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta