[Nayttelyposti] Kalleinen & Kochta-Kalleinen: 101 kaikkien puolesta

Lotta Nelimarkka lotta.nelimarkka at taidehalli.fi
Ma 19.Marras. 10:34:09 EEST 2015


TELLERVO KALLEINEN & OLIVER KOCHTA-KALLEINEN:
101 KAIKKIEN PUOLESTA
17.10.-22.11.2015 Helsingin Taidehallissa

101 kaikkien puolesta on Ars  Fennica -palkitun taiteilijaduon uusi teoskokonaisuus, joka levittäytyy Helsingin Taidehalliin. Näyttelyssä katsotaan mielipiteiden ja tilastojen taakse ja kuunnellaan, kun sata Suomen väestön poikkileikkausta edustavaa ihmistä puhuu mielipiteitä jakavista aiheista intiimisti kotonaan.Kevään 2015 eduskuntavaaleista lähtien Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen ovat vierailleet yksityiskodeissa ympäri Suomea ja haastatelleet ihmisiä heidän henkilökohtaisesta suhteestaan teemoihin, joilla on taipumus herättää juupas eipäs -keskustelua mediassa. 100 haastateltavaksi valittua henkilöä muodostavat  tilastollisen poikkileikkauksen Suomen väestöstä ikänsä, sukupuolensa, maakuntansa sekä tulo- ja koulutustasonsa puolesta. Heistä 51 on naista ja 49 miestä, yksi on suorittanut tohtorintutkinnon, viisi on rekisteröityjä maahanmuuttajia, yksi asuu Ahvenanmaalla – ja niin edelleen.

Haastattelujen aiheena on 30 julkisesta keskustelusta poimittua väittämää maahanmuuttajakysymyksestä yksityistämiseen, ydinvoimaan, armokuoleman laillistamiseen ja jopa voin ja margariinin terveellisyyseroihin. Osallistujat pohtivat hyvinkin henkilökohtaisella tasolla kokemuksiaan, jotka vaikuttavat heidän käsitystensä taustalla.

Näyttelyn nimiteos, vuorovaikutteinen videoinstallaatio 101 kaikkien puolesta sisältää noin 65 tuntia videoituja haastatteluja. Yksi näyttelyvieras kerrallaan voi valita teoksen aiheista näkyviin haluamansa määrän vastauksia ja projektin sadasta ihmisestä ne, joiden suulla hän haluaa niistä kuulla. Teoksen nimeen viittaava sadasyhdes onkin teoksen kulloinenkin käyttäjä, muiden näyttelyvieraiden seuratessa teosta hänen valintojensa luomasta näkökulmasta.

Teos mahdollistaa ainutlaatuisen kuunteluharjoituksen tänä aikana, jolloin toisten kuuntelu ja heidän lähtökohtiinsa tutustuminen avoimin mielin tuntuu olevan radikaalein mahdollinen teko. Kohtaaminen sadan suomalaisen kanssa ja pohdinta vaikuttamisesta ja vaikutetuksi  tulemisesta on myös näyttelyn muiden teosten lähtökohtana. 

Taiteilijoita kiinnosti myös tilastojen käyttö ja niiden tulkintaan liittyvä valta yleisen mielipiteen muokkaamisessa. Laajemmalla tasolla näyttelyssä pohditaankin myös sitä, toimiiko edustuksellisuuden idea: voiko yksi ihminen tai pieni joukko ihmisiä koskaan edustaa "kaikkia"? Entä ketkä jäävät tilastojen ulkopuolelle?

Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen ovat Suomessa asuva suomalais-saksalainen taiteilijaduo, joka on työskennellyt yhdessä vuodesta 2002 ja esittänyt teoksiaan maailmanlaajuisesti. He saivat AVEK-mediataidepalkinnon vuonna 2012 ja Ars Fennican 2014.

Näyttelyn oheisohjelma:

Opastettuja retkiä mielipideviidakkoon: http://taidehalli.fi/opastettuja-retkia-mielipideviidakkoon/

Love, death and margarine: http://taidehalli.fi/love-death-and-margarine/


Näyttely Taidehallin sivuilla: http://taidehalli.fi/nayttelyt/tellervo-kalleinen-oliver-kochta-kalleinen-101-kaikkien-puolesta


Helsingin Taidehalli, Nervanderinkatu 3, 00100 Helsinki
www.taidehalli.fi

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta