[Nayttelyposti] Jetoninäyttely 25.10.2015 Suomen Rautatiemuseossa

Inka Alen inka.alen at rautatiemuseo.fi
Pe 16.Marras. 16:36:05 EEST 2015


JETONEITA JA KEISARILLISIA AARTEITA SUOMEN RAUTATIEMUSEOSSA

Suomen Rautatiemuseossa Hyvinkäällä pääsee ihastelemaan kokoelmien aarteita sunnuntaina 25.10.2015. Museon jetonikokoelma ja Fabergén valmistama savukekotelo ovat esillä yhden päivän ajan klo 10-17.

Jetonit ovat rautatien valmistumisen kunniaksi valmistettuja henkilökohtaisia mitaleja, joiden kantaja oli oikeutettu maksuttomiin junamatkoihin kyseisellä radalla. Jetoneja myönnettiin yleensä vain korkeimmille rautatievirkamiehille sekä joillekin radan rakentamiseen osallistuneille insinööreille. Jetonit olivat venäläinen ja sitä kautta Suomessakin esiintynyt ilmiö.

Suomen Rautatiemuseon jetonikokoelma sai alkunsa vuonna 1900, kun vapaaherratar Sophie Stjernvall lahjoitti edesmenneen miehensä, Knut Stjernvallin, jetonit vastaperustetulle Rautatiemuseolle. Rautateiden rakennuttaja, todellinen salaneuvos ja vapaaherra Knut Stjernvallin kokoelma käsitti 52 jetonia, joista suurin osa oli venäläisiä. Edelleenkin Stjernvallin jetonit muodostavat suurimman osan Suomen Rautatiemuseon jetonikokoelmasta. Niiden lisäksi kokoelma on karttunut suomalaisilla jetoneilla.

Toinen tarkoin vartioitu aarre on savukekotelo, jonka leskikeisarinna Maria Fjodorovna lahjoitti ylitirehtööri Anders Ahoselle. Ensimmäinen maailmansota oli syttynyt ja leskikeisarinna oli pakomatkalla Suomen kautta Torniosta kotiinsa Pietariin. Anders Ahonen sai savukekotelon kiitokseksi ripeästä toiminnastaan matkanjärjestelyissä. Kotelo on kullattua hopeaa ja punaista emalia, koristettu timanttisella kaksoiskotkalla. Kotelon on valmistanut Fabergén suomalainen mestari August Hollming.

Lisätietoja:
Elina Holopainen, Suomen Rautatiemuseo, elina.holopainen at rautatiemuseo.fi<mailto:elina.holopainen at rautatiemuseo.fi>, p. 040 862 5242
Ragni Reichardt, Suomen Rautatiemuseo, ragni.reichardt at rautatiemuseo.fi<mailto:ragni.reichardt at rautatiemuseo.fi>, p. 040 862 4510

Kuvia: www.rautatiemuseo.fi/lehdisto


Tiedon välitti:

Inka Alén
Museolehtori - Museum Educator
inka.alen at rautatiemuseo.fi
+358 408625244
Suomen Rautatiemuseo - Finnish Railway Museum
Hyvinkäänkatu 9
FI - 05800 Hyvinkää
www.rautatiemuseo.fi
-------------------
Suomen Rautatiemuseo on Trafiikki-museo
www.trafiikki.fi
webshop.trafiikki.fi


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta