[Nayttelyposti] Mustan paperin maailma - Suomalaista siluettitaidetta 19.5.-27.9.2015 Emil Cedercreutzin museossa

Satu Tenhonen Satu.Tenhonen at harjavalta.fi
Pe 15.toukokuu. 08:57:33 EEST 2015


MUSTAN PAPERIN MAAILMA - SUOMALAISTA SILUETTITAIDETTA
19.5. - 27.9.2015 Emil Cedercreutzin museossa 

Tiistaina 19.5.2015 Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa avautuu museon kesäkauden päänäyttely Mustan paperin maailma - Suomalaista siluettitaidetta. Näyttely tutustuttaa katsojan siluettien ja siluettitaiteen pitkään historiaan sekä kuvataiteen että kulttuurihistorian näkökulmasta. Esillä tulee olemaan katsaus varjokuvien historiaan, syntyyn ja kehitykseen sekä alkuperäisteoksin että aiheesta kertovan esineistön kautta. Näyttely on tuotettu yhteistyössä siluettitaiteilija Sirkka Lekmanin kanssa.

Kuvanveistäjä ja siluettitaiteilija Emil Cedercreutz (1879-1949) leikkasi siluetteja lapsuudestaan alkaen koko elämänsä ajan. Silueteillaan hän kuvitti omaa kirjallista tuotantoaan, mutta myös muiden kirjoittamia teoksia ja aikakauslehtiä. Taiteilijan jäämistöön kuuluu noin kaksituhatta siluettia. Ne ovat perustana Emil Cedercreutzin museon siluettikokoelmalle, joka on myöhemmin karttunut lahjoituksista. Niistä suurin on Linnanmäen huvipuistossakin lähes 40 vuotta siluetteja leikanneen Eero Mannisen (1914-1999) kokoelma, jonka perikunta lahjoitti museolle vuonna 2000. 

Tänä kesänä Emil Cedercreutzin museolla on ilo esitellä yleisölle kesänäyttelyssään tämä kokoelmiinsa kuuluva ainutlaatuinen, herkkä ja kaunis taidemuoto. Yhdessä Eero Mannisen tyttären, siluettitaiteilija Sirkka Lekmanin (s. 1944) kanssa tuotetun näyttelyn tarkoituksena on tarjota kiinnostavia näkökulmia siluettien ja siluettitaiteen syntyyn, varjokuvien historiaan ja nykypäivään. Mustan paperin maailma -näyttelyssä on Emil Cedercreutzin ja Eero Mannisen alkuperäisteoksia museon kokoelmista, Sirkka Lekmanin teoksia hänen omasta kokoelmastaan sekä varjokuvien historiasta kertovaa esineistöä. Näyttelyyn valituissa Emil Cedercreutzin teoksissa esiintyvät muun muassa naiset, mielikuvitusmaailman hahmot ja urheiluteema. Lekmanin ja Mannisen teoksissa on esillä julkisuuden henkilöitä taiteen, viihteen, urheilun ja kulttuurin eri alueilta. Näyttelyyn tulee liittymään myös oheistapahtumia, joista tiedotetaan erikseen. 

Tervetuloa!

Lisätiedot ja lehdistökuvat: 
Siluettitaiteilija Sirkka Lekman, p. 050-586 6335, sirkka.lekman at kolumbus.fi, http://sirkkalekman.fi/. 
Museoamanuenssi Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo, p. 044-432 5350, satu.tenhonen at harjavalta.fi.



--
Ystävällisin terveisin, 

Satu Tenhonen
Museoamanuenssi
Harjavallan kaupunki / Emil Cedercreutzin museo
Museotie 1
29200 HARJAVALTA

satu.tenhonen at harjavalta.fi
p. 044 432 5350





Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta