[Nayttelyposti] Uusi luonnontieteellinen museo Vapriikissa

Poikajärvi Tähtitalvikki Tahtitalvikki.Poikajarvi at tampere.fi
To 26.Maalis. 14:09:35 EET 2015


Uusi, isompi Luonnontieteellinen museo avautuu Tampereella

Vapriikissa sijaitseva Luonnontieteellinen museo avautuu yleisölle perjantaina 27.3. uudistettuna. Uusi näyttely kaksinkertaistaa museon pinta-alan ja jatkaa suositun, neljä vuotta sitten valmistuneen ensimmäisen osan tavoin maakunnan luonnon ja sen monimuotoisuuden tutkimista. Uudessa näyttelyssä kävijän ottaa vastaan itse metsän kuningas.

Yleisön toiveet huomioitu

Kansalliseläin karhu on ollut toivelistan kärjessä museon yleisöpalautteessa ja museon viime vuoden kävijäkyselyssä.

-              Uudessa näyttelyssä karhu esittelee yhden elinympäristöistään, suon ja maakunnan näyttävimmän suokohteen, Siikanevan, kertoo Tomi Kumpulainen Luonnontieteellisestä museosta.
-              Vuodenajoista museossa ovat vahvasti läsnä kevät ja luonnon herääminen, aivan kuten ympäröivässä luonnossa juuri nyt.

Aivan uutena teemana näyttelyssä pääsee tutustumaan yön maailmaan. Miten elävät lepakot, kiiltomato ja pöllöt?

-              Yöllä luonto ei suinkaan nuku. Liikkeellä ovat aivan eri eliöt kuin päivällä, kertoo Kumpulainen.
-              Aistit ovat valppaina ja yön eläimet viestivätkin toisilleen monin tavoin.


Ihmisen ja luonnon suhde osa näyttelyä

Kaikkein laajimpana kokonaisuutena näyttelyssä on esillä suomalainen metsä. Näyttelyssä on haluttu nostaa omalle paikalleen alkuperäinen, luonnontilainen vanha metsä, jonka kaltaiset ovat hallinneet pohjoisia seutuja kauan ennen ihmistä.


-     Vanhan metsän eliöstö ja ilmasto ovat avain erityiset. Siellä asuvat muun muassa metso, pikkusieppo ja punahärö. Ne ja monet muut vanhan metsän eliöt puuttuvat tavanomaisista metsistämme, sanoo Kumpulainen.

Yleisön toiveesta näyttelyssä on paikkansa myös ihmisen ja luonnon suhteelle. Näyttely pohtii, miten ihminen muuttaa luontoa. Se myös kertoo, mitä marjoja ja sieniä voimme syödä ja mitä on syytä välttää.


Elämyksellisyyttä ja osallistumista

Elämyksellisyyttä on lisätty entisestään. Näyttelyssä voi nyt levähtää leiripaikan kelopuilla keskellä metsää, leikkiä puunrunkoon koverretussa majassa ja kuvauttaa itsensä linnunpöntössä. Luontokuvia voi ihastella someseinällä ja jakaa omia luontokuviaan lisäämällä Twitterissä ja Instagramissa tunnuksen #luontohavainto.


-     Aiemman näyttelymme tapaan myös uudessa vahvasti mukana ovat myös aistit, sillä ne kuuluvat luontokokemukseen. Tervetuloa luontoon, toivottaa Kumpulainen.


Tähtitalvikki Poikajärvi
Viestintäsuunnittelija
050 321 1189
Vapriikki, PL 487, 33101 Tampere
www.vapriikki.fiLisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta