[Nayttelyposti] Uudenkaupungin museo 120-vuotta

Mari Jalava mari.jalava at uusikaupunki.fi
Ke 10.Kesä. 15:10:54 EEST 2015


Uudenkaupungin museo 120-vuotta

 

 
 

Uudenkaupungin museo viettää tänä vuonna 120-vuotisjuhlaansa. Museo kaupunkiin perustettiin vuonna 1895. Alusta lähtien museo on ollut osa kaupungin organisaatiota, niin myös nykyään. Uudenkaupungin museo on aktiivisesti toimiva, valtionosuuden piirissä oleva kaupunginmuseo. 

 

 
 

Uudenkaupungin museon Wahlbergin museotalossa on kesän ajan esillä näyttely, joka kertoo Suomen 13. vanhimman kulttuurihistoriallisen museon tarinan. Uudenkaupungin museo täyttää siis tänä vuonna 120 vuotta. Sen toiminta alkoi Vanhassa kirkossa kaupunginvaltuuston kokouksessa vuonna 1895 tehdyn päätöksen mukaisesti.

 

 
 

Museon toiminnan periaatteet ja museotyö ovat muuttuneet melko paljon 1800-luvun lopusta nykypäivään. Aluksi pienet esinekokoelmat mahtuivat kirkon sakaristoon. Innokkaiden museoharrastajien ja lahjoittajien myötä kokoelmat karttuivat ja kirkko alkoi muistuttaa suurta varastoa. Museotyö ei ollut alkuun kovin ammattimaista, eikä kokoelmia luetteloitu kunnolla. Siksi museosta löytyy edelleen esineitä, joiden taustatiedot ovat vajavaiset.

 

 
 

Esineryhmät olivat kuitenkin jo tuolloin pitkälti samoja, joita museo kerää mahdollisuuksien mukaan edelleen: mm. merenkulkuun, puuastiateollisuuteen ja kalastukseen – eli Uudenkaupungin historiaan - liittyvää esineistöä. Museon nykyisen kokoelmapolitiikan mukaan, kokoelmiin otettavan esineen tulee liittyä olennaisesti Uudenkaupungin historiaan.

 

 
 

Nykyisessä museorakennuksessa, ns. Wahlbergin museotalossa, museo avautui yleisölle kesällä 1968. Myös museokohteet ovat lisääntyneet: vuonna 1968 avautui Luotsimuseo, kuntaliitoksen myötä Kalannin kotiseutumuseo vuonna 1993 ja seuraavana vuonna Merimiehenkotimuseo. Uudenkaupungin museossa työskentelee kolme päätoimista työntekijää.

 

 
 

Meidän museo –niminen näyttely esittelee museon historian lisäksi myös Wahlbergin porvaristalon sekä sen asukkaiden historiaa. Talo on valmistunut ulkopinnoiltaan vuonna 1870, täydellisesti pari vuotta myöhemmin. Rakennus on kuitenkin ollut asuttamaton vuoteen 1875 asti: tuolloin talon rakennuttaja Fredrik Wahlberg avioitui nuoren vaimonsa Elisabeth Söderblomin kanssa. Monialainen porvari Fredrik Wahlberg oli 1800-luvun lopulla kaupungin rikkain mies. Hänen kuollessaan vuonna 1900, oli hänen vaimonsa Elisabeth vain 48-vuotias. Wahlbergin talon seuraava omistaja oli myös leskirouva Ellen Waldón, joka muutti taloon vanhan äitinsä kanssa. Ellenin aikana, eli 1920-luvun alkupuolelta vuoteen 1961 asti Wahlbergin talossa asui kuitenkin lukuisa joukko alivuokralaisia neljässä eri huoneessa. Ellen Waldonin kuoltua Wahlbergin talo tuli erilaisten mutkien kautta kokonaan kaupungin omistukseen, ja sitä alettiin remontoida museoksi.

 

 
 

Museo juhlii pääasiassa työn merkeissä. Vuoden aikana on järjestetty ja järjestetään erilaista toimintaa niin museon seinien sisällä kuin ulkopuolellakin.

 

 
 

Meidän museo -näyttelyn avoinnaoloajat:

 

8.6.-30.8. MA-PE 10-17 ja LA-SU 12-15

 

Yleisöopastukset perusnäyttelyyn ja Meidän museo -näyttelyyn kesätorstaisin klo 14 sisäänpääsymaksun hinnalla.

 
Wahlbergin museotalo, Ylinenkatu 11, 23500 Uusikaupunki

www.uudenkaupunginmuseo.fi

www.facebook.com/uudenkaupunginmuseo

Twitter:@MuseoUki

 
 

....................................................... 
Mari Jalava 
Museonjohtaja 
Uudenkaupungin museo 
Myllykatu 10 
23500 UUSIKAUPUNKI   
0500 718557 
mari.jalava at uusikaupunki.fi 
www.uudenkaupunginmuseo.fi

www.facebook.com/uudenkaupunginmuseo

Twitter:@MuseoUki

 


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta