[Nayttelyposti] ARKKITEHTUURIA ESPAN KESÄSSÄ

Ilona Hildén ilona.hilden at mfa.fi
Ke 10.Kesä. 10:16:52 EEST 2015


Tiedote, julkaisuvapaa


ARKKITEHTUURIA ESPAN KESÄSSÄ

Venetsian Arkkitehtuuribiennaalissa (2014) esillä ollut installaatio, Re–Creation. The Resilience of Architecture” nähdään kesällä Esplanadin puistossa Helsingissä. Installaation ympärille rakentuu monipuolinen Arkkitehtuuria Espan kesässä -tapahtumakokonaisuus, joka kutsuu lapset ja aikuiset katsomaan kaupunkia uusin silmin. Tervetuloa avajaisiin keskiviikkona 10.6. kello 18!


Kahdesta puisesta tilarakenteesta muodostuva arkkitehti Anssi Lassilan (OOPEAA Office for Peripheral Architecture) installaatio “Re-Creation. The Resilience of Architecture” on esillä koko kesän2015 Esplanadin puistossa Helsingissä. Teos valmistui Shenzhenin Arkkitehtuurin ja urbanismin biennaaliin vuonna 2014. Samana vuonna teos oli näytteillä myös Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa.

Re-Creation -näyttelyn yhteydessä Arkkitehtuurimuseo ja Arkkitehtuurin tiedotuskeskus tuottavat “Arkkitehtuuria Espan kesässä” -tapahtumakokokonaisuuden. Monipuolinen ohjelma kutsuu yleisöä pysähtymään arkkitehtuuria ja kaupunkia koskevien aiheiden pariin näyttelypaikalla ja lähiympäristössä.
Näyttelypaikalla on opas tavattavissa joka päivä kello 13–17.
Arkkitehtuuria Espan kesässä -tapahtumapisteen ohjelmistoa on avattu alla<http://recreation.fi/fi/>.RE-CREATION. THE RESILIENCE OF ARCHITECTURE
Esplanadin puisto 11.6.–13.9.2015

Arkkitehti Anssi Lassilan (OOPEAA Office for Peripheral Architecture) konseptiin perustuvan Re-Creation -installaation lähtökohtana on universaali ajatus tilasta. Nimensä mukaisesti Re-Creation antaa tilalle kaksi erilaista konkreettista muotoa kahden erilaisen ympäristön ehdoilla.

Kaksiosainen installaatio on tutkielma siitä, miten arkkitehtonisen konseptin tulkinta muuttuu kun se sovitetaan uuteen kulttuuriin ja ympäristöön. Installaation osat toteutettiin Suomessa ja Kiinassa yhteistyössä paikallisten tekijöiden kanssa. Ne eroavat toisistaan valmistusmateriaaleiltaan, tekotavaltaan ja muodonannoltaan. Installaation suomalainen tila on rakennettu vaakahirrestä. Materiaali on kuusta. Kiinalaisten tekijöiden kanssa yhteistyössä rakennettu kaareva, ylöspäin kapeneva tila on luotu taivuttamalla bambua metallivanteiden avulla.

Anssi Lassilan teos lähestyy arkkitehtuuria tekemisen prosessina. Siinä rakennus muovautuu suunittelijan ja tekijän välisessä vuoropuhelussa paikan, perinteen ja kulttuurin ehdoilla. Tekotapa ja materiaalivalinnat määrittyvät olosuhteiden mukaan, vaikka tilan perusidea pysyy samana. Re-Creation haastaa katsojia pohtimaan myös alkuperän (original) ja toistettavuuden (replica) teemoja. Miten tila pelkistetyimmillään ilmentyy kahdessa erilaisessa kulttuurissa? Miten alkuperäinen idea sopeutuu paikallisiin olosuhteisiin ja materiaaleihin?

Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa esillä olleen näyttelyn kuratoivat Arkkitehtuurimuseon johtaja Juulia Kauste ja hollantilainen arkkitehtuurikriitikko, Shekoun Designmuseon johtaja Ole Bouman. Suomalaisen osan installaatiosta toteutti puuseppä Kari Virtanen (Nikari Oy) työryhmänsä kanssa. Kiinalaisesta osasta vastasi Gigi Leung (Gi-Space) työryhmineen. Installaation dokumentaation toteutti työryhmä Tuomo Tammenpää, Pekka Turunen ja Ville Tanttu. Installaatio luotiin osana Shenzhenin urbanismin ja arkkitehtuurin biennaalin (UABB) Value Factory -kokonaisuutta. Teos oli esillä Shenzhenissä joulukuusta 2013 maaliskuulle 2014. Kokonaisuus toteutettiin yhteistyössä Arkkitehtuurin tiedotuskeskuksen kanssa.

Venetsian biennaalissa installaatiot oli sijoitettu Alvar Aallon 1956 suunnitteleman Suomen paviljongin pihapiiriin. Itse paviljongissa esiteltiin installaatioiden rakentaminen Suomessa ja Kiinassa.

Hollantilaisen arkkitehdin ja teoreetikon, Rem Koolhaasin kuratoiman Venetsian biennaalin 14. kansainvälinen arkkitehtuurinäyttely palasi Fundamentals-otsikollaan arkkitehtuurin ajattomiin perusasioihin. Kansallisissa paviljongeissa käsiteltiin kansainvälisiä ja kansallisia kehityskulkuja otsikolla Absorbing Modernity: 1914­2014. Anssi Lassilan tilasommitelma avasi teemaa suomalaisesta näkökulmasta. Siinä, kuten kaikissa OOPEAA Office for Peripheral Architecture<http://oopeaa.com/> -toimiston töissä, paikallinen kulttuuri ja perinteiset materiaalit yhdistyvät innovatiivisiin rakennustapoihin. Toimisto ammentaa suomalaisen modernismin keskeisistä lähtökohdista: herkkyydestä mittakaavalle, valolle ja materiaaleille.

Opas
Opas paikalla joka päivä ma–su kello 13–17ARKKITEHTUURIA ESPAN KESÄSSÄ -OHJELMASSA KESÄKUUSSA MM.


Keskiviikko 10.6. kello 18, Re-Creation, Esplanadin puisto
Näyttelyn avajaiset
Re-Creation. The Resilience of Architecture -näyttelyn avoimet avajaiset Esplanadin puistossa

Perjantai 12.6. kello 13, lähtö Re-Creation –paviljonkien edestä Esplanadin puistosta
Helsinki-päivän opastettu kierros: Keskuskadun kerrostumat
Oppaana toimii Joona Rantasalo. Maksuton

Perjantai 12.6. kello 13–17, Re-Creation, Esplanadin puisto
Helsinki-päivän Mattopiknik Espalla
Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Finarten kanssa. Maksuton

Tapahtumatiistai 16.6.15 kello 13–17, Re-Creation, Esplanadin puisto
Äidit, isät ja taaperot: Pikakurssi TIIPIIN rakentamiseen Espalla!
Kurssilta saa eväitä idyllisen kesämajan rakentamiseen joko kaupunkiin tai maalle, ulos tai sisälle! Rakentaminen käynnistyy tasatunnein. Perheen pienimmät voivat osallistua myös Unelmien kesämaja -piirustuskilpailuun! Tulokset julkaistaan Arkkitehtuurin tiedotuskeskuksen verkkosivuilla www.archinfo.fi, jossa voi käydä tykkäämässä omasta suosikistaan. Maksuton.

Tapahtumatiistai 23.6.15 kello 13–17
Koululaiset kesälaitumella: Pikakurssi MAJANRAKENNUKSEEN Espalla!
Kurssilta saa eväitä tiipiin ja muiden kolmijalkaan perustuvien majojen rakentamiseen kaupunkiin tai maalle, ulos tai sisälle! Rakentaminen käynnistyy kello 13 ja kello 15. Nappaa mukaan myös Bongaa mahdollisuuksien paikka kaupungista -kilpailun esite! Maksuton.

Tapahtumatiistai 30.6.15 kello 13-17
Kesäkulkijat: Majanrakennusta NONSTOP Espalla!
Pysähdy paviljongeilla, opi pari hyvää köytöstä ja osallistu mielikuvituksellisen bambumajan rakentamiseen. Millainen maja syntyy päivän aikana? Tulos julkaistaan Arkkitehtuurin tiedotuskeskuksen verkkosivuilla www.archinfo.fi.  Maksuton.

Helsinkiläinen Uusi Kaupunki<http://uusi-kaupunki.fi/> -kollektiivi osallistuu kesäohjelman tuottamiseen.
Seuraa päivittyvää ohjelmaa osoitteessa: www.recreation.fi<http://www.recreation.fi/>Lisätiedot ja lehdistökuvat
Ilona Hildén, tiedottaja vs.
+358 (0)45 7731 0468
Ilona.hilden at mfa.fi<mailto:Ilona.hilden at mfa.fi>

Arkkitehtuurimuseo
Kasarmikatu 24
00130 Helsinki

www.mfa.fi
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta