[Nayttelyposti] Jan-Erik Andersson: Bygga bo tänka – Rakentaa asua ajatella Nelimarkka-museossa 6.6.-20.9.2015

Elina Alkio elina.alkio at alajarvi.fi
Ma 1.Kesä. 10:42:22 EEST 2015


Jan-Erik Andersson: Bygga bo tänka – Rakentaa asua ajatella Nelimarkka-museossa 6.6.-20.9.2015

Nelimarkka-museon kutsunäyttelyn nimi on lainattu filosofi Martin Heideggerin esseestä, jossa pohditaan paikan ja tilan luonnetta sekä ihmisen halua olla tietyssä paikassa. Näyttelyssä on esillä teoksia, jotka ottavat kantaa ornamentiikan ja mielikuvituksellisemman arkkitehtuurin puolesta. Teokset painottavat taiteellisen ajattelun osuutta kaupunkisuunnittelussa.

Näyttelyn pääteos, monikanavainen Life on a Leaf Video Kiosk -installaatio esittää videoiden kautta Life on a Leaf -talon rakennusprosessia sekä elämää kokonaistaideteoksessa. Kioskin seinät ja katto on tehty talon rakentamisesta ylijääneistä materiaaleista.

Rakentamisen vastakohtana näyttelyssä nähdään töitä, jotka koskevat tuhoa ja purkamista. Video The Destruction of Beauty esittää Jugend-talon ornamentoidun fasadin purkua Turussa. Turkuuun sijoittuu myös The Destruction of Memories -video, joka kuvaa suositun lasten leikkipaikkaveistoksen purkamista.

Taiteilija kokee destruktiivisten voimien piilevän myös sisällämme. Kahden ison digitaalisen työn teemana ovat aseet ja sota, jotka ovat tulleet ajankohtaiseksi Anderssonin kahdeksanvuotiaan Adrian-pojan sotaleikkien kautta. Pojan sota- ja ase-aiheiset piirustukset antoivat kimmokkeen etsiä omia samantyyppisiä piirustuksia viidenkymmenen vuoden takaa. Tuloksena on yhteistyönä syntynyt eeppinen piirustus War - taistelu isän ja pojan joukkojen välillä.

Teoksessa Meritaistelu aalloilla 103 – 309 Hz, Andersson on antanut sota-aiheisten lapsuudenpiirustusten taistella kapteeni-isänsä rahtilaivoja vastaan. Taistelut käydään kolmen kuolemansaaren lähistöllä.

Jan-Erik Andersson (s. 1954) on vuodesta 1980 tuottanut installaatioita, performansseja, julkisia taideteoksia, interaktiivisia mediateoksia sekä arkkitehtuuria. Viime vuosina Andersson on saanut kansainvälistä huomiota arkkitehtuuriin liittyvillä projekteillaan: yhdessä arkkitehti Erkki Pitkärannan kanssa suunniteltu lehdenmuotoinen kokonaistaideteos Life on a Leaf -omakotitalo Turussa on huomioitu New York Timesia myöten.

Andersson on ajankohtainen myös useilla julkisen taiteen projekteillaan. Tampereen keskustaan nousee syksyllä kaksi korkeaa ilmastointipiippua, joiden ulkoasun Andersson on suunnitellut. Lisäksi hän tekee puistosuunnitelmia Turkuun ja Lahteen.


 ---

Elina Alkio
Museolehtori
Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseo
Nelimarkka-museo
elina.alkio at alajarvi.fi
06-5572129 / 044 2970501
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta