[Nayttelyposti] Virka Gallerian vuoden 2015 näyttelyissä matkataan Sibeliuksen maailmaan ja Helsingin kaupungin muistiin

Nässi Susanna Susanna.Nassi at hel.fi
To 22.Tammi. 11:21:45 EET 2015


Virka Galleriassa avautuu vuonna 2015 yhdeksän näyttelyä. Oulun musiikkivideofestivaalit ja Oulun lasten- ja nuorten elokuvafestivaalit esittäytyvät syksyllä 2015. Lisäksi galleriassa vietetään Helsinki-päivää ja Taiteiden yötä, tarjotaan opastuksia ja ilmaiskonsertteja sekä oheisohjelmaa näyttelyihin.
Neljän päänäyttelyn teemoja ovat henkinen ja materiaalinen perintö, Sibelius ihmisenä ja luovana taiteilijana, ihmisen yksinäisyys ja kaupungin muisti elokuvakameroiden kuvaamana. Pienemmät näyttelyt kurkistavat herkkiin aiheisiin. Niissä pohditaan, miltä näyttävät kahden äidin muodostamat perheet, miten katutaide asettuu galleriatilaan ja millainen on näkyvän ja kuultavan kaupunkimaiseman ristiriita.
***
PERINTÖ 20.2.-31.5.2015
Seitsemän nykytaiteilijaa rakentaa sukunsa perinnön uudelleen. Taiteilijoiden henkilökohtaiset tarinat muodostavat haikeita ja hauskoja vaihtoehtoisia yhteiskuntia. Taiteilijat Annika Dahlsten ja Markku Laakso, Edwina Goldstone, Dzamil Kamanger, Bita Razavi, Jana Romanova ja Kukka-Maria Rosenlund. Kuraattori Anna-Kaisa Rastenberger.
KAKSI ÄITIÄ 20.2.-31.5.2015
Valokuvaaja Aino Vuokola on kuvannut suomalaisia lapsiperheitä, joissa on kaksi äitiä. Harmoniset kuvat tuovat perheet esiin arvokkaina ja ainutlaatuisina. Perheet kokevat olevansa ihan tavallisia, sillä arkipäivän askareet eivät juuri poikkea tavallisen lapsiperheen arjesta. Kuvissa esiintyvät perheet kokevat ajoittain kuitenkin olevansa epätasa-arvoisessa asemassa yhteiskunnassamme.
KIEKU, KAIKU JA KUKKO 22.4.-31.5.2015
Vuoden 2015 Kieku, Kaiku ja Kukko -kuvituspalkintojen saajat esittäytyvät
Kieku-palkinto osoitetaan kokeneelle, merkittävän elämäntyön tehneelle kuvittajalle. Kaiku-palkinnon saa kuvitusalan tuore lupaus. Kukko-palkinto myönnetään ansioituneelle oppi- ja tietokirjakuvittajalle. Kuvittajat ry jakaa palkinnot kahden vuoden välein.
SIBELIUKSEN MAAILMA 10.6.-6.9.2015
Musiikkinäyttely koko perheelle
Näyttely intohimoisesti viulua soittaneesta miehestä, josta piti tulla lakimies, mutta josta tulikin säveltäjä. Millainen oli Jean Sibelius (1865-1957) ihmisenä ja luovana taiteilijana? Kertojina ovat sukulaiset, huippukapellimestarit, muusikot, laulajat ja Sibelius-asiantuntijat. Näyttelyssä selviää myös Sibeliuksen suhde Helsinkiin. Monet hänen teoksistaan kantaesitettiin Hotelli Seurahuoneella eli nykyisellä kaupungintalolla.
VAALEANVIHREÄ VALO SOI! 10.6.-6.9.2015
Jean Sibelius ja hänen musiikkinsa ovat inspiroineet Helsingin kuvataidekoulun oppilaita elämyksellisiin kokeiluihin. Sibelius kuuli värit ja näki musiikin väreinä. Kuvataidekoululaiset ovat lähestyneet Sibeliuksen maailmaa eri aistein ja materiaalein. Mukana on teoksia, joissa on tuoksu ja teoksia, joita voi soittaa. Ainola on myös läsnä fantasianomaisena installaationa.
END OF THE ROAD - MATKAN LOPPU 16.9.-8.11.2015
Hannes Heikuran valokuvia
Valokuvaaja Hannes Heikura aloitti yksinäisyyttä tutkivan Helsinki-trilogiansa vuonna 2010. End of the Road päättää matkan värivalokuvin, joissa ihminen on yhä enemmän pääosassa. Kuvat on otettu vuosina 2013-2014 Helsingin keskustassa, pimeinä vuorokaudenaikoina.
HAHMOJA HELSINGISSÄ 16.9.-8.11.2015
Salla Ikosen maalauksia
Kuvataiteilija Salla Ikosen värikkäissä ja unenomaisissa teoksissa kohtaavat katutaiteen ja kynäruiskumaalauksen tekniikat. Teoksissa hehkuvat tunnelmat ja tunteet. Rosoisen pehmeät haavekuvat kertovat katujen tarinaa, heijastavat hetkiä Helsingissä.
HELSINGIN REITIT 16.9.-8.11.2015
Mikko H. Haapojan ääni-installaatio
Helsinkiin tehdyt äänimaisemamatkat kulkevat sävellettynä, runollisena kokonaisuutena eri aikatasoja yhdistellen. Äänikuvat pysäyttävät tarkastelemaan arkista Helsinkiä uusista, sadunomaisistakin kuulokulmista. Fokuksessa ovat kaupungin ja luonnon rajapinnat, kaupunkitilan avoimuus sekä näkyvän ja kuultavan kaupunkimaiseman ristiriidat.

DOCFILM HELSINKI - Matka kaupungin muistiin 18.11.2015-31.1.2016
Elokuvakamerat ovat tallentaneet Helsingin juhlaa ja arkista elämänmenoa 1910-luvulta lähtien.  Dokumenttielokuvaajien vaellus jatkuu edelleen - kaduilla ja metrolla kotiin, osattomien yksinäisyyteen ja helsinkiläisten yhteisiin kokemuksiin. Kansallisen audiovisuaalisen instituutin toteuttama näyttely koostuu dokumenttielokuvista ja niiden pysähdyskuvista.

Osoite: Pohjoisesplanadi 11-13 / Sofiankatu 1, Helsingin kaupungintalo
Auki: ma-pe 9-19, la-su 10-16
Vapaa pääsy

Lisätietoa näyttelyistä ja tapahtumista:
www.virka.fi<http://www.virka.fi>*****

Susanna Nässi
Virka Galleria
Näyttelytuottaja
0403341085
susanna.nassi at hel.fi

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta