[Nayttelyposti] Nelimarkka-museon näyttelykevään avaa kokoelmanäyttely Varaston aarteita

elina alkio elina.alkio at alajarvi.fi
Ke 21.Tammi. 14:43:22 EET 2015


Nelimarkka-museon näyttelykevään avaa kokoelmanäyttely Varaston aarteita.

Esillä lahjoituksia ja löytöjä varaston kätköistä.

Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseolla, Nelimarkka-museolla on pitkän remonttijakson jälkeen edessä ehjä näyttelyvuosi. Kesällä 2013 saatiin käyttökuntoon Villa Nelimarkka, joka on Eero Nelimarkan ensimmäinen, vuonna 1933 valmistunut tukikohta Alajärvellä. Samana kesänä valmistui myös uusi, viimeisimmän vaatimustason täyttävä taidevarasto, joka antaa  turvallisen säilytystilan museon kokoelmille. Vuoden 2014 aikana museolle on lisäksi rakennettu hissi, joka edistää saavutettavuutta, sekä maalämpöjärjestelmä, joka takaa koko museorakennukselle tasaisemman lämpötilan. 

Remontit ovat tuoneet huomattavaa lisäarvoa museokokonaisuudelle. Nelimarkka-museo aloittaa uuden museovuoden kokoelmanäyttelyllä Varaston aarteita. Uuden varaston muuton yhteydessä löytyi vanhan varaston kätköistä kymmeniä vuosia rullalla olleita, ennennäkemättömiä, isokokoisia Eero Nelimarkan öljyvärimaalauksia. Näyttely on rakennettu pääasiassa neljän teoksen ympärille: alttaritaululuonnos, joka on toteutettuna Skibotnin Lyngelnin seurakunnan kappelissa Norjassa; iso tupakuva, josta löytyy useita variaatioita; kaunis talvimaisema sekä kookas omakuva taiteilijan työhuoneesta. Näyttely avaa uuden näkökulman taiteilijan tapaan työskennellä aiheidensa ympärillä.

Esillä on myös vuoden 2014 aikana tulleita lahjoituksia ja sijoituksia: neljä Eero Nelimarkan maalausta ja viisi Nelimarkka-Rahasto säätiön omistamaa Antti Maasalon veistosta.

Näyttely esillä 24.1.-15.3.2015.

MUUT NÄYTTELYT:

Nelimarkka-museon yläkerrassa on esillä uusittu perusnäyttely, Pariisi on Sesam, joka esittelee Eero Nelimarkan Pariisin opintomatkojen vaikutusta taiteilijan tuotantoon.

Lakeuden tulkkina tunnetun taiteilijaprofessori Eero Nelimarkan (1891-1977) elämää ja taidetta ovat rikastuttaneet lukuista muutkin näkymät kuin Etelä-Pohjanmaan lakeudet. Alun perin oppimisen halu vei nuoren Nelimarkan 1910- ja 1920-lukujen Pariisiin ja saatuaan huoneen köyhille taiteilijoille rakennetusta ateljeekompleksista astui Nelimarkka suoraan ajankohtaisen modernismin ytimeen.

Pariisin modernismin vaikutus Nelimarkan tuotantoon oli välitön ja näkyy sekä väriasteikossa että muotokielessä. Hän omaksui nuoruuden matkoillaan yksinkertaistamisen idean sekä varhaisrenessanssin mestareilta että Pariisin koulun taidesuuntauksista ja kehitti siitä oman kansantajuisemman keinonsa yksinkertaistaa. Muualla syntynyt idea löysi joskus oman yhteytensä vasta istutettuna kotimaan maisemaan ja esillä onkin teoksia vuosilta 1912-1976.

Museon grafiikan saleissa on esillä Petra Korten näyttely Kalevatar.

Saksassa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija, Petra Korte loi Kalevatar-sarjan työskennellessään Nelimarkka-residenssissä kesällä 2014. Nyt teokset ovat esillä museon grafiikan saleissa 10.1.-15.2.2015.

Korten teokset ovat saaneet inspiraationsa suomalaisesta kulttuurista ja maisemista. Hän käyttää lähteenään arkisia aiheita, kuten Suomelle tyypillistä kahvikulttuuria tai kirja-aiheita, kuten Kalevalaa sekä Kanteletarta.

Korten työskentelymetodit ovat omintakeisia: hän koostaa teoksensa suolakiteistä sekä vesiväreistä ja sekoittaa niitä myös muihin, ympäristöstä löytyneisiin materiaaleihin. Esimerkiksi hänen kirjaobjektinsa näyttävät ikään kuin jäätyneiltä, jolloin niiden tarinat ovat kuvainnollisesti ikuisia. Suolakerrokseen kiedottu kirja muuttuu kokonaan uudeksi objektiksi, joka toimii tulevaisuudessa muistona nykyhetkestä.

Korte on pitänyt näyttelyitä useissa gallerioissa ja museoissa niin Saksassa kuin ulkomaillakin.

Näyttely on esillä 10.1.-15.2.2015.

Lasse-Marc Riek: Talven kieli -näyttely Villa Nelimarkassa 16.1.-28.2.

Villa Nelimarkan joulu-tammikuun residenssitaiteilija, ääni- ja kuvataiteilija Lasse-Marc Riek kuunteli residenssijaksonsa aikana keskittyneesti Alajärven ympäristön ääniä muuttuvissa sääolosuhteissa. Hän käytti erilaisia mikrofoneja ja perspektiivejä saadakseen tallennettua lumen ja jään ääniä. Riek pyrki myös tallentamaan Villa Nelimarkan historiaa esimerkiksi äänittämällä vanhan savusaunan lämmitysprosessin ja Eero Nelimarkan kirjeitä perheelleen.

Riekin näyttely Villa Nelimarkassa pitää sisällään kaksi ääni-installaatiota: Sounding Smoke Sauna ja Place to be. Kuultavana on lisäksi 10.1.2015 järjestetyn lasten äänitaidetyöpajan tuloksia.

Lasse-Marc Riek (1975 Saksa) käyttää töissään monenlaisia ilmaisumenetelmiä. Hänen poikkitaiteelliset teoksensa ylittävät ääni- ja kuvataiteen rajat. Residenssijaksonsa aikana Riek on tehnyt akustista kenttä-äänitystä sekä tallentanut, muokannut ja arkistoinut äänitteet, jotka hän pyrkii esittämään erilaisissa konteksteissa.

Vuodesta 1997 Riek on osallistunut näyttelyihin, konsertteihin, performansseihin, luentoihin sekä työpajoihin museoissa, gallerioissa, kirkoissa ja yliopistoissa ympäri maailmaa.

Nelimarkka-museo
Pekkolantie 123
62900 Alajärvi
info at nelimarkka-museo.fi
puh. 06 557 2129
http://www.nelimarkka-museo.fi/

Avoinna:
Ti - pe 11 - 17
La 12 - 16
Su 12 - 17
Ma suljettu


Villa Nelimarkka
Pekkolantie 67
62900 Alajärvi

Avoinna museon aukioloaikoina.Viestin välitti,

Elina Alkio
Museolehtori
Nelimarkka-museo
elina.alkio at alajarvi.fi
06-5572129Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta