[Nayttelyposti] Suomen Metsästysmuseo kerää metsästysmajojen historiaa

Suomen Metsästysmuseo info at metsastysmuseo.fi
To 12.Helmi. 16:54:12 EET 2015


Meidän majamme - metsästysmajojen historia talteen

Suomen Metsästysmuseo ja Suomen Metsästäjäliitto aloittavat metsästysseurojen majojen historian tallennus- ja perinteenkeruun. Keruu on kohdennettu kaikille Suomessa toimiville metsästysseuroille. Myös lakkautettujen seurojen osalta toivotaan vastauksia seuran entisiltä jäseniltä.
Keruuprojektin tarkoitus on innostaa metsästysseuroja muistelemaan ja selvittämään majojensa historiaa ja toimittamaan tämä tieto Metsästysmuseolle.

Muistelun helpottamiseksi on museon kotisivuille on ladattu sähköinen vastauslomake, johon voi kirjata tärkeitä perustietoja. Näitä ovat muun muassa majan sijainti, rakennusaika, rakentajat ja majan sisustus. Lisäksi halutaan tietoa majan käyttötarkoituksesta, toimiiko se pääasiassa metsästysseuran kokouspaikkana vai järjestetäänkö siellä myös juhlia, hirvipeijaisia, seuran jäsenten syntymäpäiviä tai muita tilaisuuksia. Kiinnostavaa on myös saada tietoa majan ylläpidosta, pihatöiden tekemisestä, siivouksesta ja esimerkiksi polttopuiden hankinnasta. Toimiiko joku seuran jäsenistä majan isäntänä? Entä missä mahtaa sijaita maamme vanhin metsästysmaja?

Valokuvat majasta, sen rakentamisesta, kunnostamisesta ja käytöstä ovat tärkeitä. Museo on myös kiinnostunut majojen pohjapiirroksista. Digitaaliset kuvat voi lähettää sähköisesti museon kotisivuilta löytyvän erillisen kuvalomakkeen kautta. Museo ottaa vastaan myös postitse toimitettuja cd:lle tai muistitikulle tallennettuja kuvia sekä paperikuvia ja dioja. Samoin pohjapiirroksia otetaan vastaan myös sähköisenä tai paperikopiona.

Kerättävä materiaali tallennetaan museon arkistoon ja sitä voidaan käyttää tutkimuskäytössä sekä museon näyttely- ja julkaisukäytössä. Suomen Metsästäjäliiton Jahti-lehti julkaisee keruun edistyessä joitakin koosteita ja mahdollisia tarinoita metsästysmajojen historiasta.

Tuhansia seuroja ja majoja

Jokaisella toimivalla metsästysseuralla on varmasti alusta alkaen ollut haaveena oman metsästysmajan hankkiminen. Koska maassamme on n. 4 000 metsästysseuraa, on metsästysmajojen historiakin hyvin vaihteleva. Metsästysseura on voinut hankkia omistukseensa seuran mailla sijaitsevan autioituneen tilan rakennuksen, joka on sitten talkoovoimin kunnostettu. Toinen ääripää oman majan hankkimisessa on rakentaa uusi mukavuuksin varustettu metsästysmaja, jota voidaan varainhankintamielessä vuokrata myös ulkopuolisille tahoille. Näiden kahden majan hankintamuodon lisäksi on myös paljon muita majatarinoita, jotka Metsästysmuseo on kiinnostunut tallentamaan.

Useista metsästysseuroista on ilmestynyt historiikki vuosipäivän kunniaksi, ja niistä löytyy myös majojen perustamistietoja valokuvineen. Nyt alkavan keruuprojektin tarkoitus onkin innostaa myös niitä seuroja, joilla ei ole omaa historiikkia muistelemaan majan perustamista.

Tarkemmat keruuohjeet on saatavissa Suomen Metsästysmuseon kotisivulta osoitteesta www.metsastysmuseo.fi
Sivuston kautta voi myös suoraan vastata keruuseen tai tulostaa postitettavan lomakkeen.

Kysymyksiin vastaa amanuenssi Pekka Allonen
pekka.allonen at metsastysmuseo.fi
puh. 019 723 751 tai 045 170 1585.

Vastauksen ja kuvat voi halutessaan postittaa osoitteeseen:

Pekka Allonen
Suomen Metsästysmuseo
Tehtaankatu 23 A,
11910 Riihimäki


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta