[Nayttelyposti] Ahkio -näyttely Lapin maakuntamuseossa Arktikumissa Rovaniemellä 6.2.-6.4.2015

Alariesto Tuija Rovaniemi Tuija.Alariesto at rovaniemi.fi
Pe 6.Helmi. 12:32:16 EET 2015


AHKIO
- Erikoisnäyttely ahkion historiasta, käytöstä ja valmistuksesta

Menneiden aikojen kuvituksissa tavallisin kuva saamelaisesta sisältää ahkion ja poron. Ahkio oli aikoinaan käytössä kaikkialla saamelaisalueella, ja sitä voidaankin pitää yhtenä saamelaisuuden tuntomerkeistä. Saamelaisten lisäksi myös virkamiehet ja papit, myöhemmin myös lääkärit, nimismiehet ja terveydenhoitajat, kulkivat saamelaisalueella ahkioilla.
1900-luvulle asti lähes kaikki kuljetukset Saamenmaalla, niin ihmiset kuin tavaratkin, hoidettiin ahkioilla ja ahkioraidoilla. Yleisimmät ahkiotyypit olivat ajoahkio, tavaran kuljettamiseen tarkoitettu tavara- eli raitoahkio ja kannellinen lukkoahkio.

Ahkioiden käyttö väheni sotien jälkeen kulkemisen tapojen muuttuessa. Länsi-Lapissa rekiä käytettiin jo 1800-luvulla ja 1900-luvulla reet olivat jo yleisempiä kuin ahkiot. Inarissa ja Utsjoella poromiehet jatkoivat ahkioiden käyttöä 1960-luvun puoliväliin moottorikelkan tuloon saakka. Tämän jälkeen ahkiot unohdettiin aittojen alle.

Saamelaisessa yhteisössä ahkiontekijät olivat arvostettuja erikoistaitajia ja ammattilaisia. Saamelaisyhteisön miehet hallitsivat yleensä jollakin tavalla arkipäivän tarve-esineiden tekemisen mutta toiset heistä olivat muita taitavampia ja tekivät käsitöitä myös tilauksesta. Käsitöistä haasteellisimpina pidettiin veneen ja ahkion valmistusta. Veneen ja ahkion valmistamisessa tarvittiin monenlaista osaamista aina oikeanlaisen puuaineksen löytämisestä muodon ja kauneuden tajuun. Lopputuloksen piti olla toimiva ja kestävä - ja myös esteettinen.

Ahkio -näyttelyssä kerrotaan porolla vedettävän ahkion historiasta, esitellään erilaisia ahkiotyyppejä, kerrotaan ahkion valmistuksesta ja esitellään ahkion teossa tarvittavia työkaluja. Ahkion keskeisestä roolista saamelaiskulttuurista kertoo myös siihen liittyvän perinnetiedon runsaus. Näyttelyssä kerrotaan mm. ahkiohautauksista, kuunnellaan ahkiolla ajoa kuvaavaa perinnemusiikkia ja tutustutaan rikkaaseen ahkiolla ajamista kuvaavaan sanastoon.

Näyttelyn on tuottanut saamelaismuseo Siida. Tekstit amanuenssi Áile Aikio ja arkeologi Eija Ojanlatva. Näyttely perustuu Saamelaismuseossa tehtyyn esinetutkimukseen.

Erikoisnäyttely Geres - Ahkio -näyttely on esillä Lapin maakuntamuseon vaihtonäyttelysalissa Arktikumissa 6.2.-6.4.2015


*********************************************
Tuija Alariesto
Näyttelyamanuenssi  / Exhibition Curator
Lapin maakuntamuseo / The Regional Museum of Lapland
Arktikum Pohjoisranta 4 FI-96200 Rovaniemi

puh./tel. +358 40 734 1060
email: tuija.alariesto at rovaniemi.fi

Lapin maakuntamuseo<https://www.rovaniemi.fi/fi/Palvelut/Kulttuuripalvelut/Museot/Lapin-maakuntamuseo>

Lapin maakuntamuseo on myös facebookissa!
https://www.facebook.com/lapinmaakuntamuseo
*********************************************Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta