[Nayttelyposti] Maat, metsät, tehtaat -näyttely avautuu tänään Suomen Metsämuseo Lustossa

Anne Kaljunen Anne.Kaljunen at lusto.fi
Ti 3.Helmi. 08:28:15 EET 2015


TIEDOTE

3.2.2015 PUNKAHARJU

 

MAAT, METSÄT, TEHTAAT – Näyttely pitkästä 1950-luvusta

Lusto – Suomen Metsämuseossa 3.2.2015–10.1.2016

 

Muistatko vielä sotien jälkeisen jälleenrakennuksen ajan? Suomi toipui sodasta, maa vaurastui ja alkoi hitaasti uudistua. Maat, metsät, tehtaat -näyttely kertoo suomalaisen yhteiskunnan muutoksista arjen, kodin, koulunkäynnin ja työnteon näkökulmista pitkällä 1950-luvulla, ajanjaksolla 1940-luvun puolivälistä 1960-luvun alkuun.

 

Sodan jälkeen Suomi oli vielä maatalousmaa, ja aikakautta leimasivat kova työnteko, puute ja säädyllinen elämä. Maaseudulle raivattiin pientiloja, joet täyttyivät keväisin tukkilautoista ja tehtaita laajennettiin, jotta sotakorvaukset saatiin ajallaan maksettua. Lapsia oli pian kaikkialla. Sota-aikana alkanut säännöstely ei tuntunut loppuvan koskaan.

 

1950-luvun nostalgian taakse katsovassa näyttelyssä haastetaan mielikuvia vanhoista hyvistä ajoista aikakauden esineistön, valokuvien ja elokuvien välityksellä. Näyttely luo värikkään, elävän ja moniulotteisen kuvan ajanjaksosta, jolloin pyykki pestiin suuressa osassa kodeista yhä perinteisesti käsin, housuja suositeltiin vain nuorille naisille, puita kaadettiin enemmän käsityövälineillä kuin moottorisahalla ja enimmillään käytössä oli 51 erilaista ostokorttia. 

 

Maat, metsät, tehtaat -näyttelyssä voi tutustua esimerkiksi kotitalouksiin avuksi tulleeseen pulsaattoripesukoneeseen, metsätyömiesten käsiä täristäneeseen moottorisahaan ja 1950-luvun oppikirjoihin. Näyttelyssä voi pelata myös koulutuslottoa ja arpoa itselleen ajanmukaisen ammatin. Viisikymmentäluvun tyyliin sisustetussa muistelunurkassa kävijät pääsevät kertomaan omia muistojaan pitkästä 1950-luvusta. Oliko Suomi onnenmaa, vai nousevatko muistoissa esiin taloudellinen epävarmuus, ahtaus ja asuntopula, sotatraumat ja suvaitsemattomuus? 

 

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Suomen Akatemian Happy Days? -tutkimushankkeen, Työväenmuseo Werstaan ja Suomen Maatalousmuseo Saran kanssa. Näyttelyyn liittyy myös Kirsi-Maria Hytösen ja Keijo Rantasen toimittama kirja Onnen aika? Valoja ja varjoja 1950-luvulla. Kirja kyseenalaistaa purkkapallonostalgian ja kutsuu pohtimaan, miksi näemme 1950-luvun idyllisenä ajanjaksona ja millainen sodan jälkeinen vuosikymmen todella oli. Onnen aika? -kirjaa voi ostaa Luston Puodista.

 

Luston näyttelyt ja Luston Puoti ovat avoinna helmi–huhtikuussa ti–su klo 10–17, toukokuussa päivittäin klo 10–17, kesä–elokuussa päivittäin klo 10–19.

 

Tiedote- ja kuvamateriaali: 

www.lusto.fi <http://www.lusto.fi/> 

http://www.lusto.fi/palvelut/medialle.html <http://www.lusto.fi/palvelut/medialle.html> 

 

Lisätietoja: 

Amanuenssi Reetta Karhunkorva, p. 050 328 9644, reetta.karhunkorva at lusto.fi

Näyttely- ja projektipäällikkö Pekka Lehonkoski, p. 050 375 3382, pekka.lehonkoski at lusto.fi

Anne Kaljunen
tiedottaja, FM
p. 044 034 5107
s-posti: anne.kaljunen at lusto.fi

LUSTO - Suomen Metsämuseo
Lustontie 1
58450 Punkaharju
p. + 358 15 345 100
www.lusto.fi <http://www.lusto.fi/> 
www.facebook.com/lusto.fi

 
 


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta