[Nayttelyposti] Paperiset pienoisrakennukset hurmaavat Aboa Vetus & Ars Novan Omatila-galleriassa

Raila Tapio raila.tapio at aboavetusarsnova.fi
To 3.Joulu. 12:17:12 EET 2015


Kaiken maailman röttelöitä!
4.12.2015-17.1.2016 Omatila-galleria, Aboa Vetus & Ars Nova
PAPERISET PIENOISRAKENNUKSET HURMAAVAT ABOA VETUS & ARS NOVAN OMATILA-GALLERIASSA
Miten Turun tuomiokirkko taivutellaan yhdestä paperista? Entä millaiselta näyttää paperinen pienoisversio Suomen vanhimmasta kirkosta, josta on löydetty ainoastaan kivijalka?

Arkkitehti ja historiantutkija Panu Savolainen on vuodesta 2009 lähtien valmistanut paperista askarreltavia pienoismalleja merkittävistä historiallisista rakennuksista. Valikoima Savolaisen paperipienoismalleja nähdään nyt Aboa Vetus & Ars Novan Omatila-galleriassa.
Tunnettuja maamerkkejä miniatyyrikoossa
Esillä olevista pienoismalleista moni kuvaa tunnettuja maamerkkejä. Pienoiskoossa nähdään esimerkiksi Turun tuomiokirkko, Louhisaaren kartano ja Tamminiemi. Vuonna 2011 valmistunut Turun puretut talot -sarja esittelee monipuolisesti eri aikojen arkkitehtuurityylejä. Kaarinan Ristimäen kirkko on vaatinut suunnittelijalta mielikuvitusta, sillä arkeologisissa kaivauksissa tästä Suomen vanhimmasta kirkosta on löydetty pelkkä kivijalka.
Näyttelyssä on ensimmäistä kertaa esillä myös kaksi aivan uutta askarreltavaa paperipienoismallia: turkulaisten suosikkimenopeli Föri ja Rettigin palatsi, jossa Aboa Vetus & Ars Nova -museo sijaitsee.
Paperipienoismallien pitkä historia
Paperisia pienoismalleja on ollut olemassa yhtä kauan kuin paperiakin. Rakennushistoriallisten paperimallien suosion huippua oli 1900-luku, jolloin niitä tuotettiin esimerkiksi Tallinnan vanhankaupungin kortteleista.

Digitaalisen vallankumouksen myötä 1900-luvun lopulla paperimallien suosio koki notkahduksen. Nyt niiden suosio on jälleen nousussa, kun näyttöruutujen ja mobiilisovellusten tulva on alkanut hallita arkipäivän visuaalista ympäristöä ja käsin kosketeltavuuden tenho on vähitellen palaamassa.
Askartele oma pienoisrakennus Panu Savolaisen johdolla
Savolaisen kaikki pienoismallit on mahdollista koota myös itse. Postikortille mahtuvia pienoismalleja saa ostaa mm. Aboa Vetus & Ars Novan museokaupasta. Torstaina 14.1.2016 klo 16.30-18.00 museolla järjestetään maksuton paperipienoismallityöpaja, jossa voi askarrella oman pienoisrakennuksen Panu Savolaisen johdolla.

--

Raila Tapio
Tiedottaja-amanuenssi (ma.)
p. 0207 181 639, 040 576 3839
raila.tapio at aboavetusarsnova.fi<mailto:raila.tapio at aboavetusarsnova.fi>
twitter: @AVANmuseo | @railatapio

Aboa Vetus & Ars Nova
Historian ja nykytaiteen museo
Itäinen Rantakatu 4-6
20700 Turku

www.aboavetusarsnova.fi<http://www.aboavetusarsnova.fi/>
www.facebook.com/aboavetusarsnova<http://www.facebook.com/aboavetusarsnova>
https://twitter.com/AVANmuseo

[http://www.aboavetusarsnova.fi/files/AVAN_20V.png]Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta