[Nayttelyposti] Taide- ja Museokeskus Sinkka: HUVIN VUOKSI - Suurenmoiset Sariolat

Uutela Tommi tommi.uutela at kerava.fi
Pe 21.Elo. 12:58:00 EEST 2015


HUVIN VUOKSI - Suurenmoiset Sariolat 21.8 - 15.11.2015
Taide- ja museokeskus Sinkka - Keravan museo

Rahvaanhuvit, markkinahuvit, hevosteatteri… tivolihuvit pakenevat määrittelyjä, mutta jokaisella meistä on kuitenkin jonkinlainen mielikuva siitä mitä tivolilla tarkoitetaan, ovatpa useimmat meistä sellaisessa myös vierailleet.  Tivoli ilmiönä kytkeytyy viihteeseen, vapaa-aikaan ja hetkelliseen irrottautumiseen arjen harmaudesta ja vallitsevista normeista, sillä on ilotteleva ja karnevalistinen luonne.

Tivolihuveilla on sirkuksen tavoin pitkä, omaleimainen ja tunnistettavissa oleva historia. Näitä kahta ilmiötä ei tule kuitenkaan sekoittaa toisiinsa, vaikka historiallisesti tarkasteltuna niillä onkin Suomessa kiinteä ja elimellinen yhteys. Siinä missä sirkus on tarkkaan säännösteltyä ja perinteistä − useista ohjelmanumeroista koostuva esityskokonaisuus − ovat tivolihuvit luonteeltaan vapaampia, rönsyilevämpiä ja moni-ilmeisempiä. Molemmat mainitut huvitukset kytkeytyvät markkinoiden kirjavaan huvitarjontaan.

Markkinat menettivät merkityksensä kaupankäynnin kannalta jo ruotsinvallan aikaan ja niiden luonne muuttui 1800-luvun mittaan karnevalistisen kansanjuhlan suuntaan. Erilaiset markkinahuvit lieveilmiöineen saivat entistä tärkeämmän merkityksen tavallisen kansan keskuudessa, esivallan säännöstelypyrkimyksistä huolimatta. HUVIN VUOKSI - Suurenmoiset Sariolat näyttely kertoo yhden suomalaisen suvun piirissä harjoitetusta hämmästyttävän monipuolisesta ja laaja-alaisesta huvi- ja viihdeliiketoiminnasta, jonka juuret ovat tiukasti 1800-luvun loppupuolen kiertävissä markkinahuveissa.

Pitkään Keravalla vaikuttaneen Sariola-suvun harjoittama huviliiketoiminta on jatkunut katkeamattomana jo 127 vuotta, ja kunniakasta perinnettä jatkavat edelleen Suomen Tivoli ja Tivoli Sariola.  Sariolan suku on edelläkävijä monessa suhteessa suomalaisen huviliiketoiminnan saralla; varhaisessa elokuvien esitystoiminnassa, tivolitoiminnan organisoinnissa, sota-ajan huvipuistotoiminnan aikaansaamisessa sekä kotimaisen sirkusviihteen uudelleen lanseeraamisessa. Vuosikymmeniin on mahtunut nousukausia ja vaikeita aikoja, iloa kuin yhtälailla suruakin.

Keravan museon kokoama näyttely kertoo Grönroos-Sarioloiden huviliiketoiminnan historiasta ja esittelee siihen eri aikoina kuuluneita moninaisia huvituksia ja huviliikkeitä.  Kävijä voi aistia Pohjola -telttaelokuvateatterin tunnelmaa, tutustua surmanajaja Onni Suurosen (1923 - 2014) ajovälineistöön, tivolien eksoottisiin näytöseläimiin sekä huvilaitteisiin. Näyttelyä täydentää kuvataiteilija Marjo Levlinin installaatio "Humpuukiteltta ja mustakabinetti", joka koostuu Sarioloihin kiinteästi liittyneen tivolimies Louis Billingin (1888 - 1980) esityksiin kuuluneesta välineistöstä sekä kahdesta videoteoksesta. Näyttely nostaa esiin keskeisiä toimijoita ja vaikuttajia, niin suomalaisen tivolialan suurmiehen Johan Adolf Fredrik "Jaffu" Sariolan (1886 - 1967) kuin myös joukon tivoleissa ja tivolisirkuksissa esiintyneitä taiteilijoita.

Näyttelyä täydentävät monipuolinen oheisohjelmisto luentoineen sekä näyttelyn yhteydessä julkaistava FM Heikki Nevalan Huvielämän kiertolaisia – kotimainen sirkus ja tivolitoiminta 1900 - 1950.

Lisätietoja: museoamanuenssi Tommi Uutela 040-318 2042, tommi.uutela(a)kerava.fi

Taide- ja museokeskus Sinkka
Kultasepänkatu 2
04250 Kerava
info 040 318 4300
sinkka(a)kerava.fi

Avoinna:
ti, to, pe 11–18
ke 12–19
la, su 11–17
ma suljettu


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta