[Nayttelyposti] Avojaloin – 10 elämää Karjalan Kannaksella Etelä-Karjalan museossa ja taidemuseossa 26.4.2015 – 10.1.2016

Pirinen Mikko Mikko.Pirinen at lappeenranta.fi
Ke 29.Huhti. 13:51:35 EEST 2015


Avojaloin – 10 elämää Karjalan Kannaksella

Etelä-Karjalan museossa ja taidemuseossa 26.4.2015 – 10.1.2016



Keväällä 2015 Lappeenrannan Linnoituksen museoissa astutaan avojaloin Karjalankannakselle. Laajasti kymmenen henkilön kautta Kannasta esittelevä Avojaloin – 10 elämää Karjalan Kannaksella -näyttely jakautuu sekä Etelä-Karjalan museoon että Etelä-Karjalan taidemuseoon.


Lammastytöllä on paljaat jalat. Jalkapohjiensa läpi hän tuntee kotikontunsa, Viipurinlahden rannikon Säkkijärven raitit, mutta myös työpaikkansa, Niemenlautan kartanon hiekkapihat ja auringon paistamat kalliot. Lammastytön nimi on Hilma Ylä-Outinen. Hän oli kesätyössä Niemenlautassa, ei suinkaan lammaspaimenena, vaan lapsenlikkana. Kesällä 1913 Hilma huolehti taiteilija Hugo Simbergin esikoispojasta Tomista, joka oli vasta alle kaksivuotias. Kaksitoistavuotiaalla Hilmalla oli vastuunalainen työ: saaristossa pikkulapsia pitää vahtia tarkasti, sillä meri on vastassa joka puolella.

Hilma on yksi Avojaloin ‒ 10 elämää Karjalan Kannaksella -näyttelyn päähenkilöistä. Miten Hilmalle elämässä kävi? Avojaloin-näyttely kertoo senkin. Näyttelyn kaikki henkilöt ovat todellisia. Muutama tuttu nimi esitetään uudessa yhteydessä ja kaikki loput, uudet tuttavuudet, saavat ensi kertaa kertoa elämäntarinansa. He ovat eri-ikäisiä naisia ja miehiä, eri puolilta Kannasta, eri yhteiskuntaluokista, erilaisista miljöistä. Heidän tarinansa kerrotaan taideteoksin, esinein, valokuvin, äänin ja sanoin. Näyttelyarkkitehtuuri ja näyttelyn rakenne johdattavat kävijän lähelle henkilöitä ja tarjoavat myös tilaisuuden katsella elävää kuvaa Kannakselta. Meidän näyttelyntekijöidenkin hämmästykseksi päähenkilöiden tiet risteävät yllättävillä tavoilla. Syntyy reittejä ihmisten, heidän elinkeinojensa ja kohtaloidensa välille.



Näyttelysalin jakavat seuraavat henkilöparit:

kuvataiteilija Wäinö Kunnas – Elämä Viipurissa

säveltäjä Toivo Kuula – Kuolema Viipurissa



ylösottaja Hilda Käki – Ulkoilmakonttoristin avara toimisto

piikatyttö Hilma Ylä-Outinen – Seiso liikkumatta!



kauppias Emilia von Zweygberg-Grönroos – Veiperin kankaita detaljina ja grossina

Hullu-Jussin kuljettaja Heikki Pietiläinen – Radanrakentajan katse



etappimies Matti Ilonen – Salatein tavaraa ja aatetta

rajamaan komendantti Ilo Schroeder – Ankara portinvartija



igumenia Larisa – Työntäyteinen köyhyys

taiteilija-runoilija Jelena Guro – Herkät paljaat jalat



Kannasta hellästi rakastanut Uudenkirkon kesäasukas, runoilija-taiteilija Jelena Guro kirjoitti 1910-luvulla, että runoilijan tulee aina vaeltaa paljain jaloin. Hänen tulee aistia yhtä lailla lämmin santa kuin pisteliäät männynneulasetkin. Avojaloin on uudenlainen tapa katsella 1900-luvun alkupuolen Kannasta. Avoimin mielin, herkästi, ennakkoluulottomasti. Kymmenen ihmistä tuo kukin oman näkökulmansa Kannakseen, joka on osa kaikkien suomalaisten historiaa, ei vain niiden, joiden sukutaustasta löytyy kannakselaisia. Suuret ja pienet virrat saattavat ihmisiä yhteen, Suomen historian käänteet, työ, menetykset, rakkaus. Suurmiesten ja sotien takaa löytyy moninainen Kannas ‒ arkinen, traaginen, toimelias, tunteikas, karu, jännittävä.



Näyttelyn päähenkilöt ja heidän tarinansa esitellään Etelä-Karjalan taidemuseon tiloissa ja Etelä-Karjalan museon Kinolinnassa, joka on nimetty viipurilaisen elokuvateatterin mukaan, kävijä voi tutustua muun muassa Kannakseen liittyviin lyhytelokuviin, haastatteluihin, valokuviin ja kirjallisuuteen.



Näyttelyn rinnalle on toteutettu kolmekielinen (suomi-englanti-venäjä) verkkonäyttely, joka johdattaa syvemmälle näyttelystä tuttuihin teemoihin. Verkkonäyttely avautuu toukokuussa osoitteessa www.aikamatkakannakselle.fi<http://www.aikamatkakannakselle.fi>. Näyttelyyn liittyy lisäksi erilaista ohjelmaa teemamatkasta luentoihin ja kuraattorin kierroksiin, sekä työpajoista työnäytöksiin.



Näyttelyn sisällöstä vastaavat Lappeenrannan museoiden Avojaloin -näyttelytyöryhmä ja näyttelyn käsikirjoittaja, kirjailija Anna Kortelainen.

Näyttelyarkkitehtuurin ja valaistussuunnittelun on toteuttanut TAKT / Taina Väisänen ja Jaakko Kiukkanen.

Näyttelyn graafisesta suunnittelusta vastaa Loft Creatives / Oona Hagman.

Äänisuunnittelun on tehnyt Tiktone / Tommi Koskinen.

Verkkonäyttelyn on toteuttanut Mainostoimisto Huhtikuu.


Lisäksi näyttelyn toteuttamiseen ovat osallistuneet paikalliset oppilaitokset. Saimaan ammattiopisto Sampo / Rakennus-, puu- ja pintakäsittelyala on tehnyt näyttelyn mehiläispesävitriinit ja Kymenlaakson ammattikorkeakoulu / Muotoilu ja media mainoskylttiprojektin. Lisäksi Lappeenrannan Kesämäenrinteen koulun kahdeksannen luokan oppilaat ovat osallistuneet Aikamatka Kannakselle –verkkonäyttelyn suunnitteluun ja toteutukseen historianopettaja Anu Sihvon johdolla.


Näyttely ovat avoinna talviaikaan 26.4.2015 – 7.6.2015 ja 25.8.2015 – 10.1.2016 ti-su klo 11-17 ja kesäaikaan 8.6. – 23.8.2015 ma-pe klo 10-18 ja la-su 11-17.





Etelä-Karjalan museo                               Etelä-Karjala taidemuseo

Kristiinankatu 15                                       Kristiinankatu 8-10

Lappeenranta                                           Lappeenranta



Lisätiedot ja lehdistökuvat

satu.stahlberg(at)lappeenranta.fi

mikko.pirinen(at)lappeentanta.fi



http://www.lappeenranta.fi/museot

https://www.facebook.com/lappeenrannanmuseot


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta