[Nayttelyposti] Wir waren Freunde – Olimme ystäviä - Saksalaisten ja suomalaisten kohtaamisia Lapissa 1940-1944 -erikoisnäyttely Lapin maakuntamuseossa Arktikumissa 10.1.2016 saakka

Alariesto Tuija Rovaniemi Tuija.Alariesto at rovaniemi.fi
Ma 27.Huhti. 14:24:38 EEST 2015


Vuoden 1940 syksyllä Lapin rautatieasemilla ja Jäämerentiellä alkoi näkyä vieraita kieliä puhuvia sotilaita.  Lappilaiset ihmettelivät kotiseuduilleen yllättäen ilmestyneitä komeita univormuihin pukeutuneita saksalaisia sotilaita, jotka ottivat vähitellen käyttöönsä rakennukset ja kentät. Tästä alkoi suomalaisten ja saksalaisten neljä vuotta kestänyt yhteiselo, joka päättyi dramaattisesti Lapin tuhoutumiseen syksyllä 1944.

Saksalaisia joukkoja kohdattiin erilaisissa tilanteissa. Saksalaiset saattoivat rakentaa parakkinsa pihapiiriin tai vakinaiseksi käyneen kulkureitin varrelle. Kadulla vastaantulevat miehet vaikuttivat aina olevan saksalaisia. Heidän kanssaan ystävystyttiin ja vietettiin yhteisiä iltoja. Osa harjoitti kaupankäyntiä saksalaisten kanssa, osa oli heillä töissä. Kulttuuri- ja urheilutapahtumilla syvennettiin aseveljeyden ystävyyssidettä. Kohtaamiset olivat usein varsin arkisia, mutta väistämättömiä. Kaiken kaikkiaan Lapin alueella oli saksalaisia noin 210 000 henkilöä. Yksistään Rovaniemen alueella heitä oli arviolta 6 000 henkilöä eli lähes yhtä paljon kuin paikallista väestöä. Rovaniemestä kehittyikin Saksan 20. Vuoristoarmeijan hermokeskus, jossa sijaitsivat päämaja, esikunnat ja lukuisat parakkileirit kasinoineen ja vankileireineen.

Näyttelyn valokuvat ja esineistö on pääosin koottu vuosien varrella Lapin maakuntamuseolle tulleista lahjoituksista. Näyttelyssä on esillä runsaasti muun muassa ennen näkemättömiä kotialbumeiden kuvia ja Vuoristoarmeijan miesten itse ottamia kuvia. Valokuvissa sota näyttää olevan kaukana; kenraalieversti Dietlin sanoin rintaman takana Rovaniemellä vallitsi ”sunnuntairauha”. Saksalaiset istuvat kahvipöydässä ja ottavat aurinkoa. Eräässä kuvassa vuoristojääkäri on tallentanut suomalaisen siviilimiehen ja tovereidensa rupatteluhetken. Kuvien erityislaatuisuutta korostaa se, että ne ovat arkisissa tilanteissa tallennettuja hetkiä.

*****
Kuvat eläväksi! - Herätä historialliset valokuvat henkiin
Näyttelyn yhteyteen toteutettiin Museoviraston avustuksella ns. lisättyä todellisuutta hyödyntävä mobiilisovellus. Sovelluksen ladattuasi voit herättää historialliset valokuvat henkiin. Näyttelystä ja näyttelyjulkaisusta löydät kolme valokuvaa, jotka voit herättää henkiin.
Tarinat ovat fiktiivisiä, mutta pohjautuvat todellisiin muistoihin. Mobiilisovelluksen käyttäminen on ilmaista ja helppoa. Kannattaa kokeilla!
Lataa ilmainen sovellus AppStoresta tai GooglePlaysta. Käytä hakusanana Lapin maakuntamuseo. Avaa sovellus ja valitse kohta ”Kuvat eläväksi”. Kohdista laitteesi logolla merkittyyn kuvaan ja annan kuvan kertoa tarinansa.

*****
Näyttelyjulkaisu
Näyttelyyn liittyen Lapin maakuntamuseo on tuottanut näyttelyjulkaisun. Julkaisua on saatavilla sekä suomenkielisenä että kaksikielisenä (saksa-englanti) versiona. Julkaisua voi ostaa tai tilata 27.4.2015 lähtien Arktikumin museokaupasta (info(at)arktikum.fi) , hinta 10 €.

*****
Erikoisnäyttely Wir waren Freunde – Olimme ystäviä esillä Lapin maakuntamuseossa, Arktikumissa Rovaniemellä 28.4.2015–10.1.2016.

*********************************************
Tuija Alariesto
Näyttelyamanuenssi  / Exhibition Curator
Lapin maakuntamuseo / The Regional Museum of Lapland
Arktikum Pohjoisranta 4 FI-96200 Rovaniemi

puh./tel. +358 40 734 1060
email: tuija.alariesto at rovaniemi.fi

Lapin maakuntamuseo<https://www.rovaniemi.fi/fi/Palvelut/Kulttuuripalvelut/Museot/Lapin-maakuntamuseo>

Lapin maakuntamuseo on myös facebookissa!
https://www.facebook.com/lapinmaakuntamuseo
*********************************************



Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta