[Nayttelyposti] Samuli Heimosen yksityisnäyttely Mikkelin taidemuseossa

Larikka Anna-Maria Anna-Maria.Larikka at mikkeli.fi
Ma 29.Syys. 11:04:49 EEST 2014


SAMULI HEIMONEN
Mikkelin taidemuseo 26.9.-9.11.2014

Mikkelin taidemuseon syyskauden avaa kuvataiteilija Samuli Heimosen (s. 1975) laaja yksityisnäyttely. Saarijärven museossa kesällä esillä ollut kokonaisuus täydentyy Mikkelissä uusilla teoksilla. Näyttely on Heimosen ensimmäinen yksityisnäyttely Mikkelin taidemuseossa ja se täyttää taidemuseon vaihtuvien näyttelyiden tilat kahdessa kerroksessa.

Samuli Heimoselle avainkokemus taiteessa on olla mahdottoman äärellä. Maalaaminen on keino liikkua tunnetun ja tuntemattoman rajapinnalla, tunnustella ja lähestyä uusia näkökulmia, jakaa oivalluksia kuvien avulla. Teoksissa pohditaan elämän syviä ulottuvuuksia, elämän ja kuoleman mysteeriä taiteilijan oman mielenmaiseman kautta. 
	Kuinka kohdata raja, jota ei voi ymmärtää tai jäsennellä?  Rajan tuntumassa epätietoisuus ja olemassaolon hämmentävät vaihtoehdot johtavat ratkaisuihin, jotka yllättävät niin tekijän kuin katsojankin.  Merkityksellisiä ovat hetket, joissa fantastinen pilkistää arkisen todellisuuden halkeamista. 
”Minulle se merkitsee horisontin äkillistä laajenemista ja kohottautumista. Ei niinkään arkisen hylkäämistä vaan jonkin merkityksellisyyden näkemistä arkisessa”, Heimonen kuvailee.
 
Eläinaiheet, monumentaalinen teoskoko, vaikuttavat tilailluusiot ja vahva tunnelataus ovat muodostuneet Samuli Heimosen taiteen tunnusmerkeiksi. Aiheen esitystapa on keskeinen osa taideteoksen sisältöä. Yhtymäkohtia Heimosen teoksiin löytyy barokin, romantiikan, symbolismin ja surrealismin henkisestä pohjavireestä. Vertauskuvien ja irrationaalisen tunnelman rinnalle on uudemmissa värikylläisissä töissä noussut moderniin ilmiasuun puettuja viitteitä barokin ja romantiikan dramaattisesta tilankäsittelystä. Teosten unenomainen salaperäisyys synnyttää ristiriitaisia mielikuvia ja hapuilevia tulkintoja siitä, millaiseksi ihminen kokee todellisuuden ulottuvuudet.

Saarijärvellä syntynyt Samuli Heimonen asuu ja työskentelee nykyisin Kangasniemellä. Heimonen aloitti taideopinnot Oriveden opistossa vuonna 1994, minkä jälkeen hän jatkoi opintojaan Taideteollisessa korkeakoulussa ja valmistui taiteen maisteriksi vuonna 2002. Heimonen on osallistunut yhteisnäyttelyihin vuodesta 1998, ensimmäisen yksityisnäyttelynsä hän piti vuonna 2000. Suuren yleisön tietoisuuteen Samuli Heimonen nousi vuonna 2008, jolloin hänet valittiin Vuoden nuoreksi taiteilijaksi. Hänen teoksiaan kuuluu mm. Tampereen taidemuseon, Helsingin taidemuseon ja Porvoon kaupungin kokoelmiin.

Taiteilijatapaaminen sunnuntaina 2.11. 2014 klo 14-16 Mikkelin taidemuseossa. Samuli Heimonen esittelee näyttelynsä ja kertoo taiteestaan.
___________________________________________________________________
Mikkelin taidemuseo, käyntiosoite Ristimäenkatu 5, postiosoite Hallituskatu 8 E, 50100 Mikkeli, puh. 015 194 2424. www.mikkeli.fi/museot, museot(at)mikkeli.fi. Museo on avoinna talvikaudella (loka-huhtikuu) ke 12 – 19, to, pe, su 10 
 17, la 10 
 13, ma-ti suljettu. Kesäkaudella (touko-syyskuu) ke 12 – 19, ti, to, pe, su 10 
 17, la 10 
 13, ma suljettu. Loka-huhtikuussa perjantaisin vapaapääsy. Pääsymaksu aikuiset 5 €, opiskelijat 2,50 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Ryhmille opastuksia arkisin klo 8-17, puh (015) 194 2424, museot(at)mikkeli.fi. Taidemuseon löydät myös Facebookista.


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta