[Nayttelyposti] Kukin tyylillään – tilan ja ajan vuoropuheluja Etelä-Karjalan taidemuseossa

Pirinen Mikko Mikko.Pirinen at lappeenranta.fi
Ma 29.Syys. 14:49:46 EEST 2014


Kukin tyylillään – tilan ja ajan vuoropuheluja
Etelä-Karjalan taidemuseo 30.9.2014 – 6.1.2015

Kautta taiteen historian niin taiteilijat kuin taideteokset ovat käyneet vuoropuheluja keskenään. Teosta tehdessään taiteilija on vuoropuhelussa teoksensa kanssa. Valmistuttuaan teokset ovat vuoropuhelussa myös toisten teosten kanssa. Tämän vuoropuhelun ja vuorovaikutuksen seurauksena taiteen historiaa
on alettu hahmottaa erilaisina tyyleinä ja tyylikausina. Kullakin taiteilijalla on myös oma erityinen tyylinsä. Tutustuessaan taideteoksiin museossa myös museokävijä käy eräänlaista vuoropuhelua teosten kanssa.

Etelä-Karjalan taidemuseon näyttely Kukin tyylillään – tilan ja ajan vuoropuheluja on koottu museon omista kokoelmista. Samalla aloitetaan taidemuseon 50-vuotisjuhlavuoden (1965–2015) juhlinta. Näyttely kokoaa yhteen teoksia lähes 150 vuoden ajalta levittäytyen kaikkiin taidemuseon saleihin. Näyttelyn teokset käyvät näin vuoropuhelua keskenään niin tilassa kuin ajassakin.

Kokoelmat ovat taidemuseon ydin, joka jää tuleville polville perinnöksi ajastamme. Myös kukin teos kertoo omaa tarinaa taiteilijasta ja ajastaan. Varhaisimmat teokset ovat 1800-luvun puolivälistä ja uusimmat viimevuodelta. Taidemuseomme aloitti toimintansa syksyllä 1965 esittelemässä lappeenrantalaisille Ateneumin taidemuseon kokoelmia.  Ensimmäisestä omasta näyttelystä ostettiin Unto Pusan Kolme sulotarta alkuvuodesta 1966. Sittemmin kokoelmat ovat kasvaneet ostoilla ja lahjoituksilla. Kokoelmien profiilissa näkyy alueellisuus ja tutkimusalueen ulottuminen luovutettuun Karjalaan, Viipuriin ja Karjalan kannakselle. Etelä-Karjalan taidemuseo on saanut omat toimitilat ja aluetaidemuseonimityksen 1980-luvulla. Tuolloin luotiin aluetaidemuseojärjestelmä turvaamaan taiteen alueellinen saavutettavuus kaikkialla Suomessa.

Koska myös yleisö käy vuoropuhelua taiteen kanssa, kokoelmanäyttely on suunniteltu yhteistyössä museon asiakasraatilaisista kootun ryhmän kanssa. Jokainen ryhmän jäsen on valinnut oman suosikkiteoksensa ja kertoo näyttelyteksteissä katsojille, miksi on valinnut juuri kyseisen teoksen. Tämän lisäksi omia suosikkejaan ovat valinneet myös monet Lappeenrannan museoiden työntekijät. Onpa suosikkinsa valinnut myös näyttelyn avannut Lappeenrannan kaupungin kulttuuritoimenjohtajakin. Kukin osallistuja kertoo valinnastaan tietysti omalla tyylillään.

Asiakasraatilaisten kokemuksia teosten valintaprosessista löytyy osoitteessa: http://elavamuseo.blogspot.fi

Lisätietoja: intendentti Leena Räty, p. 040 526 4120, leena.raty at lappeenranta.fi<mailto:leena.raty at lappeenranta.fi> ja amanuenssi Mikko Pirinen, p. 040 522 6280, mikko.pirinen at lappeenranta.fi<mailto:mikko.pirinen at lappeenranta.fi>

Etelä-Karjalan taidemuseo
Kristiinankatu 8-10  / PL 239
53101 Lappeenranta

www.lappeenranta.fi/museot<http://www.lappeenranta.fi/museot>
www.facebook.com/lappeenrannanmuseot<http://www.facebook.com/lappeenrannanmuseot>

http://www.lappeenranta.fi/Russian/Обслуживание/Культура.iw3
http://www.lappeenranta.fi/In_English/Services/Cultural_services/Museums.iw3Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta