[Nayttelyposti] Nabb + Teeri: Tuntemattomien juhlien jäänteet – Vuoden nuori taiteilija 2014 | 12.9.–2.11.2014 Aboa Vetus & Ars Nova

Selina Kiiskinen selina.kiiskinen at aboavetusarsnova.fi
To 11.Syys. 13:59:57 EEST 2014


Nabb + Teeri: Tuntemattomien juhlien jäänteet – Vuoden nuori taiteilija 2014
12.9.–2.11.2014 Aboa Vetus & Ars Nova


Kulutusjuhlan jäänteet järjestäytyvät Nabb + Teerin käsissä taiteeksi

Vuoden nuori taiteilija 2014 on taiteilijapari Nabb + Teeri. Janne Nabb (s. 1984 Kannuksessa) ja Maria Teeri (s. 1985 Oulussa) asuvat ja työskentelevät Ylimarkussa Pohjanmaalla. Työpari on opiskellut yhdessä kolmessa eri taidekoulussa eri puolella Suomea vuosina 2004–2011, ja he valmistuivat vuonna 2011 kuvataiteen maistereiksi Kuvataideakatemiasta. He ovat tehneet yhteisiä teoksia vuodesta 2008. Vuoden nuoren taiteilijan palkintonäyttely nähdään toistamiseen Turussa Aboa Vetus & Ars Novan ja Tampereen taidemuseon yhteistyön myötä.

Nabb + Teerillä on hämmästyttävä kyky ottaa haltuun arvotonta, monen muun silmissä poisheitettävää materiaalia ja tehdä siitä kaunista ja uteliaisuuden herättävää taidetta. Heidän käyttämänsä materiaalit ovat lähiympäristöstä löydettyjä, saatuja tai lainattuja. He järjestelevät, luetteloivat ja luokittelevat esineitä ja materiaaleja ja samalla antavat niille yllättäviä merkityksiä. Teoksissa käytetyt materiaalit näyttävät ehkä arkisuudessaan sattumanvaraisilta, mutta niihin liittyvät valinnat saattavat sisältää omia, teoksille tärkeitä merkityksiä.

Näyttelyn nimi Tuntemattomien juhlien jäänteet on suora lainaus ranskalaisen filosofin Maurice Merley-Pontyn esseestä Cézannen epäilys. Nimi viittaa esseen kohtaan, jossa kuuluisa maalari näkee työhuoneessaan lojuvat kokeilunsa epäonnistuneina ja vieraina. Nabb + Teeri tarkastelevat teoksissaan jäänteitä ja ylijäämää kuluttamisen ja materiaalisen ylitarjonnan näkökulmasta. Taiteilijat kierrättävät ja uudelleenkäyttävät materiaaleja, joiden alkuperäinen käyttötarkoitus voi olla kaukana kuvataiteesta. He kokoavat ja dokumentoivat kulutusjuhlan jäänteitä teoksiksi, jotka herättävät välittömiä tunteita ja tarjoavat uusia tapoja nähdä ympäröivä tavarapaljous.

Teoksen esityspaikalla on ollut Nabb + Teerin viimeisimmissä näyttelyissä suuri merkitys. Sekä paikka, josta teosten materiaalit ovat peräisin, että paikka, jossa teokset esitetään, tuovat niihin uusia tulkintamahdollisuuksia. Myös näyttelypaikoilta löytyvät ylijääneet materiaalit saattavat päätyä osaksi teosta. Tämän vuoksi teokset elävät esityspaikan mukaan, ja Aboa Vetus & Ars Novassa nähtävä näyttely muotoutuu omanlaisekseen vasta sitä rakennettaessa. Taiteilijoiden työskentely on prosessi, jossa teokset eivät välttämättä valmistu koskaan. Niiden liike vain pysäytetään näyttelyiden ajaksi.

Työparin taiteessa keskittynyt, pohdiskeleva ja keskusteleva työskentelytapa kohtaa leikkisyyden, jossa värit ja materiaalit pursuilevat runsaina. Esillä olevien materiaalien kirjo on mielikuvituksellisuudessaan loputon, minkä lisäksi taiteilijat toteuttavat teoksia useilla eri tekniikoilla. Näyttelyssä on esillä installaatioiden ja esinekoosteiden lisäksi muun muassa videoita, 3D-animaatioita, tekstiä sekä taidokkaita vesivärimaalauksia.

Tampereen taidemuseo on palkinnut Vuoden nuoren taiteilijan vuodesta 1984 lähtien. Palkintoon kuuluu stipendi, palkintonäyttely ja näyttelyjulkaisu. Nabb + Teerin itsensä toteuttama näyttelyjulkaisu on numeroitu keräilyrasia, joka sisältää taiteilijoiden työskentelystä kertovia tekstivihkoja, julisteen, haitarikuvia sekä uniikin maalausnäytteen.


--

Selina Kiiskinen
Tiedottaja-amanuenssi
p. 0207 181 639, 040 576 3839
selina.kiiskinen at aboavetusarsnova.fi

Aboa Vetus & Ars Nova
Historian ja nykytaiteen museo
Itäinen Rantakatu 4–6
20700 Turku

www.aboavetusarsnova.fi
www.facebook.com/aboavetusarsnova
https://twitter.com/AVANmuseoLisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta