[Nayttelyposti] Kasari ja Arjen aakkoset avautuvat Etelä-Karjalan museossa 14.10.2014

Niemi Noora Noora.Niemi at lappeenranta.fi
Ti 14.Marras. 08:49:00 EEST 2014


Kasari ja Arjen aakkoset avautuvat Etelä-Karjalan museossa 14.10.2014


Etelä-Karjalan museossa avautuu 14.10. kaksi näyttelyä, Kasari ja Arjen aakkoset. Kasari vie nostalgiamatkalle kultaiselle 1980-luvulle ja Arjen aakkosissa kuljetaan yhden päivän halki Epun ja aakkosten matkassa.

1980-luku vyöryy Etelä-Karjalan museoon, kun valokuvataiteilija Sari Poijärvi tuo esille henkilökohtaisen kasari-historiikkinsa. Kokonaisuus sisältää henkilökuvia 80-luvun julkkiksista, dokumenttivalokuvia, julisteita, lehtileikkeitä ja musiikkivideoita. Katsottavissa on myös Sari Poijärven henkilöhaastattelu sekä ensimmäistä kertaa esillä oleva Sarin ja Kjell Westön käymä dialogi Kasari- näyttelyn avajaisissa Virka Galleriassa vuonna 2011.

Kasari-näyttely esittelee värikkään vuosikymmenen valokuvauksen opiskelijan, lehtikuvaajan ja valokuvataitelijan silmin nähtynä. Vuosikymmen oli myös aikaa naiskuvaajien esiinmarssille, jonka etujoukoissa Sari Poijärvi oli.

Näyttelyn yhteydessä on muistelupiste, jossa asiakkaat voivat jättää parhaimmat ja pahimmat kasarimuistonsa museolle. Muistelutunnelmaan virittäydytään kasarimusiikkia kuunnellen, luonnollisesti c-kasetilta.

Näyttelyn päätyttyä Sari Poijärven valokuvat huutokaupataan ja tuotto lahjoitetaan paikalliselle hyväntekeväisyyskohteelle. Asiakkailla tulee olemaan mahdollisuus vaikuttaa hyväntekeväisyyskohteen valintaan.

Lapsille suunnattu näyttely Arjen aakkoset kertoo tarinan yhden perheen yhdestä päivästä, aamusta iltaan ja A:sta Ö:hön. Päähenkilö on 9-vuotias Eppu, mutta matkan aikana tavataan myös hänen 5-vuotias sisaruksensa Ruu sekä vanhemmat. Osa Epun päivästä kuluu myös mummon seurassa. Eppu perheineen elää tätä päivää, mutta tarinan eri osioissa kurkistetaan menneeseen aikaan.

Toiminnallinen ja leikkimielinen näyttely kuvaa muun muassa asumisen, lastenhoidon, ruokakulttuurin ja koulunkäynnin muutosta 1900-luvun alkupuolelta nykyaikaan. Arjen muuttumista tarkastellaan varsin konkreettisesti: näyttelyssä voi esimerkiksi kurkistaa vanhaan jääkaappiin tai koettaa, miltä on tuntunut vesiämpärin kantaminen kaivolta. Jokapäiväisiä asioita ja ilmiöitä avataan monipuolisin keinoin.

Aakkoset antavat alkukirjaimen sanoille, jotka kuljettavat tarinaa eri paikoissa ja ajoissa. K niin kuin kauppa on 1950-luvun sekatavarakaupan henkeen rakennettu leikkipuoti, jonka kassakoneella ja vaa'alla lapset voivat leikkiä. Kirjaimessa T niin kuin työ voi katsoa televisiosta, mitä toiveammatteja lapsilla oli vuonna 1974 ja 2012. L ja S, leikki ja satu, on rakennettu Etelä-Karjalan museon Pekka-lotjan ympärille.

Näyttelyssä voi puuhata kaikenlaista, kokeilla ja oivaltaa. Näyttelyn kohderyhmänä ovat 4-8-vuotiaat lapset ja kielinä suomi, ruotsi, englanti ja venäjä.

Arjen aakkoset -näyttely on Työväenmuseo Werstaan tuotantoa.

Arjen aakkosten toiminnallista avauspäivää vietetään lauantaina 18.10. klo 13-15, jolloin museomummot Anita ja Helena kertovat omasta lapsuudestaan ja lukevat satuja. Tapahtuma liittyy kansalliseen satupäivään.

Satupäivä ilahduttaa tapahtumillaan vuosittain tuhansia lapsia ja nuoria eri puolilla Suomea. Vuosien varrella se on kasvanut pienestä teemapäivästä valtakunnalliseksi sadun juhlaksi, jota vietettiin viime vuonna yhteensä 80 paikkakunnalla yli 200 satutapahtuman ja tapahtumajärjestäjän voimin aina Helsingistä Inariin.

Näyttelyt ovat avoinna 14.10.2014-1.3.2015 ti-su klo 11-17.

Etelä-Karjalan museo, Kristiinankatu 15, Linnoitus

Lisätiedot ja lehdistökuvat:
Noora Niemi
ts. amanuenssi
puh. 040 715 3345
noora.niemi(at)lappeenranta.fi



Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta