[Nayttelyposti] ON/OFF liikkuvia veistoksia Hyvinkään taidemuseossa

Ilola Merja Merja.Ilola at HYVINKAA.FI
Pe 21.Loka. 10:10:04 EET 2014


ON/OFF - liikkuvia veistoksia
Antti Arkoma, Pavel Ekrias, Petri Eskelinen, Pekka ja Teija Isorättyä, Jaakko Tornberg, Unto E. Hämäläinen, Osmo Valtonen

21.11.2014-25.1.2015
Hyvinkään taidemuseo

Hyvinkään taidemuseossa on avautunut kineettisiä, motorisoituja veistoksia ja installaatioita esittelevä näyttely ON/OFF - liikkuvia veistoksia. Näyttelyyn on kutsuttu kotimaisia kokeilevien, mekaanisten teosten taitureita: Antti Arkoma, Pavel Ekrias, Petri Eskelinen, Pekka ja Teija Isorättyä sekä Jaakko Tornberg. Näyttelyssä on eri tavoin liikkuvia teoksia: osa liikkuu vapaasti tilassa, kuten Pekka ja Teija Isorättyän aurinkopaneeleilla varustettu Kuusiluodon merikilpikonna ja osa paikallaan. Teoksissa on mukana usein ääni ja valo, joissakin myös vesi.

Näyttelyssä on mukana suomalaisten liikkuvien veistosten pioneerien Osmo Valtosen (1929-2002) ja Unto E. Hämäläisen (1923-2003) teoksia Nykytaiteen museo Kiasman ja Helsingin taidemuseon kokoelmista. Valtonen tuli erityisesti tunnetuksi hiekkapiirtureistaan ja Unto E. Hämäläinen sähköllä liikkuvista humoristisista veistoksistaan. Molemmat olivat 1970-luvun alussa syntyneen taiteen, tieteen ja tekniikan yhteistyömenetelmiä tutkineen Dimensio-ryhmän perustajajäseniä.

Kaikkia näyttelyn taiteilijoita yhdistää kokeellisuus, hurjat ideat ja keksimisen ilo. Nykytekijöiden teokset jatkavat Hämäläisen ja Valtosen viitoittamaa taiteen ja teknologian välistä keskustelua. Mukaan on tullut myös vahvasti ekologinen näkökulma kierrätettyjen, käytettyjen ja löydettyjen materiaalien myötä.

Taidemaalarina ja kuvanveistäjänä työskentelevä Antti Arkoma (s.1961)  on tutkinut veistoksissaan liikettä jo pitkään. Hän on koonnut tänä vuonna syntyneet sähkömoottorilla toimivat veistoksensa monenlaisista materiaaleista, mm. kierrätetyistä esineistä, jotka tuovat teoksiin myös surrealistisen ulottuvuuden.

Liike on olennainen osa Pavel Ekriaksen (s.1987) teoksia. Hän on kiinnostunut materiaalien luonteesta: siitä, miten erilaiset materiaalit muokkaavat ja täydentävät toisiaan ja luovat tilaa ja liikettä. Hän pyrkii luomaan kokonaisvaltaisia kokemuksia, joiden osana katsoja voi olla.

Petri Eskelinen (s.1975)  saa mekaanisiin, konemaisiin teoksiinsa innoituksen tieteen ja erityisesti tähtitieteen ilmiöistä. Eskelinen yhdistää teoksissaan ennakkoluulottomasti tiedettä ja taidetta ja lopputulos yllättää katsojan. Hänen teoksensa haastavat myös katsojan osallistumaan.

Pekka ja Teija Isorättyä (s.1980)  työskentelevät ulkomailla ja Torniossa  ja tekevät taidetta yhdessä. Ffeminiiniset sekä maskuliiniset elementit elävät rinnan heidän teoksissaan. He ovat tulleet tunnetuiksi tilassa liikkuvista, sympaattisista roboteistaan. Näyttelyssä on esillä heidän uusimpia teoksiaan, joita yhdistää meri. Moottoreilla aikaansaatu liike yhdistyy niissä mm. Perämereltä ja Karibianmereltä löydettyihin materiaaleihin. Teoksista välittyy syvä huoli ympäristön ja merien tilasta.

Jaakko Tornberg (s.1961) kokoaa teoksensa kaikenlaisista hylätyistä ylijäämäaineksista, mm. elektroniikkarojusta ja kirpputorien pikkutavaroista. Usein myös hänen keräämänsä erilaiset käytetyt sähkömoottorit pääsevät teoksissa uusiokäyttöön: niillä teokset saadaan toimimaan, heilumaan, tärisemään tai pyörimään. Tornbergin taiteen keskeinen elementti on huumori, ja hänen tuotannossaan humoristisen ja traagisen on sanottu yhdistyvän häkellyttävällä tavalla.


Lisätietoja museonjohtaja Sanna Teittinen puh. 040 571 0729, sanna.teittinen at hyvinkaa.fi<mailto:sanna.teittinen at hyvinkaa.fi>
ja amanuenssi Merja Ilola puh. 040 480 1776, merja.ilola at hyvinkaa.fi<mailto:merja.ilola at hyvinkaa.fi>



Merja Ilola
amanuenssi/curator
Hyvinkään taidemuseo/Hyvinkää Art Museum
Hämeenk. 3 D, 05800 Hyvinkää
+358 (0)40 480 1776
merja.ilola at hyvinkaa.fi<mailto:merja.ilola at hyvinkaa.fi>
www.hyvinkaantaidemuseo.fi<http://www.hyvinkaantaidemuseo.fi/>
[OFF]




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta