[Nayttelyposti] ITE-taidetta Etelä-Karjalan taidemuseon kesänäyttelyissä

Pirinen Mikko Mikko.Pirinen at lappeenranta.fi
Ma 16.Kesä. 16:47:24 EEST 2014


Etelä-Karjalan taidemuseon kesänäyttelyissä erilaisia näkökulmia itseoppineiden kuvataiteilijoiden taiteeseen

Etelä-Karjalan taidemuseo 17.6.–14.9.2014
Paratiisin hedelmiä – puolalaista nykykansantaidetta
Onnelaa etsimässä – ITE kohtaa nykytaiteen
Paratiisin puu – ITE kaakossa

Kesän päänäyttely Paratiisin hedelmiä – puolalaista nykykansantaidetta esittelee puolalaisten itseoppineiden taiteilijoiden teoksia. Elämänmakuisessa näyttelyssä puu on taipunut eläimiksi, vanhan testamentin kohtauksiksi ja kärsiviksi Kristuksiksi. Maalarit ovat tulkinneet pyhimyksiä, loihtineet mielikuvituksellisia näkyjä ja humoristisiakin kohtauksia elämän monimuotoisuudesta. Graafikoiden mustavalkoiset vedokset kutsuvat viettämään aikaa yksityiskohtien lumossa. Tekemisen polte on synnyttänyt kuvia ja veistoksia, joissa elämä näyttäytyy kaikessa kirjossaan.

Paratiisin hedelmiä -näyttelyn on tuottanut Suomeen Maaseudun Sivistysliiton kansainvälinen Puusta pitkään – Näkymiä kansantaiteeseen ja arkiluovuuteen -hanke. Näyttely on ennen Lappeenrantaa kiertänyt Keravan Taide- ja museokeskus Sinkassa, Saarijärven museossa ja Kajaanin taidemuseossa. Museot ovat toteuttaneet kiertueen yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton kanssa. Näyttelyn kuraattorina on toiminut puolalaisen Sleesian museon ei-ammattilaistaiteen osaston intendentti Sonia Wilk. Apulaiskuraattorina on toiminut Keravan taidemuseon johtaja Arja Elovirta.

Puolalaisen näkökulman rinnalla esitellään kaksi kotimaista kokonaisuutta. Paratiisin puu – ITE kaakossa näyttelykokonaisuus, joka levittäytyy myös ulkotilaan, esittelee kaakkoissuomalaista ITE-puukuvanveistoa. Lyhennesana ITE viittaa sanayhdistelmään “itse tehty elämä”. Kaakkoissuomen alueen taiteilijoita, taidetta ja pihapiirejä esitellään myös Erkki Pirtolan kuvaamilla videoilla. Näyttelyn lisäksi ITE-taidetta on esillä tekijöidensä pihapiireissä ja kotigallerioissa. Lähes 30 ITE-kohdetta löytyvät ITE kaakossa -esitteestä. Näyttely on tuotettu yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton ITE kaakossa -hankkeen kanssa (http://itenet.fi/hankkeet/ite-kaakossa/).

Toinen suomalainen kokonaisuus Onnelaa etsimässä – ITE kohtaa nykytaiteen katselee itseoppineiden taiteilijoiden ITE-taidetta nykytaiteen kautta. Toisaalta nykytaidetta tarkastellaan myös ITE- taiteen silmin. Mukana on ITE-taiteen ilmiöitä dokumentoineita ja kommentoineita nykytaiteilijoita kuten Veli Granö, Jaakko Heikkilä, Jan Kaila ja Esko Männikkö. ITE-taiteilijoista ovat mukana Viljo Gustafsson, Tuula Huusko, Enni Id, Kaarina Staudinger-Loppukaarre ja Jarmo Valtanen. Onnelaa etsimässä -näyttely on toteutettu yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton ja Kokkolan ITE-taiteen museon kanssa.

Paratiisin hedelmiä, Onnelaa etsimässä ja Paratiisin puu -näyttelyt ovat esillä Etelä-Karjalan taidemuseossa 17.6.–14.9.2014.

Lisätietoja: amanuenssi Mikko Pirinen, p. 040 522 6280, mikko.pirinen at lappeenranta.fi<mailto:mikko.pirinen at lappeenranta.fi>

Etelä-Karjalan taidemuseo
Kristiinankatu 8-10  / PL 239
53101 Lappeenranta

www.lappeenranta.fi/museot<http://www.lappeenranta.fi/museot>
www.facebook.com/lappeenrannanmuseot<http://www.facebook.com/lappeenrannanmuseot>

http://www.lappeenranta.fi/Russian/Обслуживание/Культура.iw3
http://www.lappeenranta.fi/In_English/Services/Cultural_services/Museums.iw3


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta