[Nayttelyposti] Mikkelin kuvitustriennalen 1. palkinto Aimo Katajamäelle

Larikka Anna-Maria Anna-Maria.Larikka at mikkeli.fi
Ti 10.Kesä. 10:30:36 EEST 2014


Mikkelin 10. kuvitustriennale 7.6.-14.9.2014 Mikkelin taidemuseossa

Mikkelin 10. kuvitustriennale palaa tapahtuman juurille, sillä töiden teema, toteutustapa ja -tekniikka ovat tällä kertaa vapaita. Näyttelyssä mukana 96 teosta 39 kuvittajalta. Mikkelin taidemuseo ja Grafia ry järjestävät kuvitustriennalen yhdessä jo kymmenennen kerran. Kuvittajat ry on mukana kolmatta kertaa.

Mikkelin kuvitustriennale järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1987. Kuluneiden vuosikymmenten aikana kotimainen kuvituksen kenttä on kokenut isoja mullistuksia. Nykyään suomalaiset kuvittajat niittävät mainetta maailmalla, ja visualisoituneessa kulttuurissa kuvitus leviää myös perinteisten julkaisukanavien ulkopuolelle. Mikkelin 10. kuvitustriennale esitteleekin nykykuvituksen laaja-alaisuutta ja yhä monipuolisempia käyttömahdollisuuksia kirjankuvituksista arkkitehtuurin kuvittamiseen. Kaikki kuvitukset on julkaistu viimeisen kolmen vuoden aikana.

Kilpailuun osallistui 80 kuvittajaa yhteensä 228 työllä. Näyttelytyöt valitsi jury, johon kuuluvat kuvittajajäsenet Emmi Jormalainen, Eili-Kaija Kuusniemi, Jukka Lemmetty, Sanna Mander, Kari Piippo ja museotoimenjohtaja Matti Karttunen. He ovat myös valinneet palkitut kuvitukset.

Mikkelin10. kuvitustriennalessa palkitut kuvittajat: 
1. palkinto, Grafia ry: Aimo Katajamäki 
2. palkinto, Kuvittajat ry: Anna Emilia Laitinen
Jaettu 3. palkinto, Länsi-Savo Oy: Lasse Rantanen ja Mikkelin taidemuseo: Jenni Tuominen
Kunniamaininta: Terhi Ekebom, Satu Kettunen, Pauliina Mäkelä ja Ville Tietäväinen.

Näyttelyyn on kutsuttu vieraaksi irlantilainen huippukuvittaja, Lontoossa asuva lastenkirjailija ja muotoilija Chris Haughton. Hänen esikoisteoksensa Ihan hukassa (suom. Tuula Korolainen, Lasten Keskus 2010, A Bit Lost, Borim Press 2009), määritteli monella tapaa kuvakirjan muodon uudelleen. Haughton hahmottaa kuvakirjan sivut teatterillisina näyttämöinä. Hänen tyylilleen on ominaista mestarillinen tilankäyttö ja ajoitus sekä ymmärrys vahvan, mutta yksinkertaisen hahmon voimasta. Kirja on käännetty 19 kielelle ja se on voittanut lukuisia palkintoja eri puolilla maailmaa. Haughtonilta ovat ilmestyneet myös kuvakirjat Voi sinua, Sulo! (suom. Tuula Korolainen, Lasten Keskus 2012, Oh no, George!, Walker Books 2012) ja tänä vuonna julkaistu Shh, We Have a Plan (Walker Books 2014). 

Chris Haughton tunnetaan myös reilun kaupan hyväksi tekemästään työstä. Hän oli vuonna 2007 Time -lehden ”Design 100” -listalla yhteistyöstään reilun kaupan yrityksen People Tree kanssa. MadeByNoden hän perusti Akshay Sthapitin kanssa Nepalissa vuonna 2011. Noden tavoitteena on luoda maailmanlaajuinen nimekkäiden muotoilijoiden ja perinteisten nepalilaisten matonkutojien yhteistyöverkosto. Yhteistyön tuloksena syntyneet reilun kaupan matot esiteltiin Lontoon Design Museumin näyttelyssä 2013. 

Mikkelin taidemuseo, käyntiosoite Ristimäenkatu 5, postiosoite Hallituskatu 8 E, 50100 Mikkeli, www.mikkeli.fi/museot, museot(at)mikkeli.fi . Museo on avoinna ti-su 10-17, ke 12 – 19, la 10 
 13, ma suljettu. Pääsymaksu aikuiset 5 €, opiskelijat 2,50 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Mikkelin taidemuseo on myös Facebookissa.
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta