[Nayttelyposti] HERPMANIN POJAT - ISOVIHA KEURUULLA 18.6.–30.9.2014 Keuruun museossa

Pulkkinen Ritva Ritva.Pulkkinen at keuruu.fi
Pe 6.Kesä. 15:33:54 EEST 2014


HERPMANIN POJAT - ISOVIHA KEURUULLA 18.6.–30.9.2014

Keuruun museon näyttely Herpmanin pojat - isoviha Keuruulla vie näyttelykävijän 300 vuoden taa aikaan, jolloin Keuruun kirkkoherra Yrjö Herpmanin ylioppilaspojat, Gabriel, Juhana ja Kustaa, ryhtyivät isovihan melskeissä sisseiksi. Pojat kuolivat taistelussa loppuvuonna 1715, mutta heidän maineensa jäi elämään. Näyttelyssä esille pääsevät myös poikien henkilöhistoria ja isovihan karut vaiheet. Näyttely pohtii Herpmanin poikien sankaruutta ja kertoo muistitiedon kuljettaman tarinan muutoksista.

Näyttely kuljettaa kävijän tähän päivään kertoen, miten jälkipolvet ovat vaalineet ja käsitelleet Herpmanin poikien tarinaa kirjallisuudessa ja näyttämöillä. Se kertoo, miten jälkipolvet ovat rakentaneet Herpmanin pojista esimerkkejä antaumuksellisesta isänmaallisuudesta aikana, jolloin Suomea rakennettiin. Tätä uhrautuvaa sankaruutta kunnioittamaan pystytettiin kaksi muistomerkkiä, Ketveleen kannakselle ja Ampialaan. Mutta olivatko kolme sissiä kotiseutua puolustavia sankareita, vai toiko juuri heidän toimintansa ryöstelevät ja tuhoa kylvävät venäläiset syrjäiselle Keuruulle?

Näyttelyssä tuodaan Herpmanin poikien tarinaa esille aina tähän päivään saakka näyttelytekstien, kuvien ja esineiden kautta. Tarinaa kuvittavat muun muassa Pirre Vaijärven piirrokset Asko Martinheimon vuonna 1980 ilmestyneestä teoksesta Kolme sissiä. Esille pääsee myös poikien tarinan käsittely lehdistössä. Näyttely tuo mukanaan myös uutta, sillä esillä on kolme tänä vuonna valmistunutta Herpmanin pojat -aiheista Ulla Tulosen grafiikan teosta sekä Ossi Poikosen uusi runo. Esillä on myös elokuva Herpmanin poikien aika, tekijänä Kyösti Tolppanen Keuruun Elokuvaajaseurasta. Sankaripajassa kävijä haastetaan pohtimaan sankaruutta ennen ja nyt. Ja mikä onkaan sankarin mitta?

Herpmanin poikia on pidetty ensimmäisinä keuruulaisina pioneereina. Näyttely pääseekin esille Keuruun lakkautettavan pioneerirykmentin viimeisenä toimintavuotena. Lisäksi Kamanan vinttigalleriassa on esillä Keuruun museon tuottama, yhteistyössä puolustusvoimien kanssa tehty näyttely Varuskunnan aika Keuruulla 1967 - 2014, jossa esitellään mm. nykyisen Pioneerirykmentin toimintavuosia.

Keuruun museo on tuottanut näyttelyt yhteistyössä useiden paikallisten yksityishenkilöiden kanssa. Näyttelyyn on saatu valokuvia Isonkyrön kotiseutuyhdistys ry / Napuen taistelun ennallistamisnäytös -projektin kautta. Näyttelyä ovat tukeneet Vaissi Oy, Haapamäen Seudun Reserviläiser ry, Keuruun Sähkö Oy, Keuruun Osuuspankki, Suomen Vesileikkaus Oy ja Keuruun Saha ja Erä.

Näyttely on avoinna 18.6. - 30.9.2014 ma - su klo 11 - 17, juhannuksena suljettu. Syyskuussa avoinna ti - to klo 10 - 15. Pääsymaksu 2 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Tervetuloa!
Lisätietoja: Keuruun museo, Kangasmannilantie 4, Kamana, 42700 Keuruu, Puh. 040 965 5597, museo at keuruu.fi, www.keuruunmuseo.fi<http://www.keuruunmuseo.fi>Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta